Tanja stupar Trifunović u Kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15303
post-template-default,single,single-post,postid-15303,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Tanja stupar Trifunović u Kući za pisce

Tanja stupar Trifunović u Kući za pisce

Martovska gošća KROKODILove kuće za pisce Tanja Stupar Trifunović dolazi nam iz Bosne i Hercegovine. Domaćoj čitalačkoj publici predstavila se na prošlogodišnjem festivalu KROKODIL čitajući iz svog romana “Satovi u majčinoj sobi” za koji je dobila Evropsku književnu nagradu (The European Union Prize for Literature). Ovaj roman se našao i u užem izboru za NIN-ovu nagradu a prava za njegovo objavljivanje prodata su u preko deset zemalja.

Povodom boravka Tanje Stupar Trifunović u KROKODILovoj kući za pisce, ova autorka i njeno stvaralaštvo biće predstavljeni 28. marta s početkom u 19 sati u holu Doma omladine Beograda ispred knjižare Beopolis (Makedonska 22) . S Tanjom Stupar Trifunović razgovaraće Bojan Marjanović.

Svoj boravak u Beogradu Tanja Stupar Trifunović iskoristiće za rad na romanu pod radnim naslovom „Nedostatak“ i novoj zbirci poezije. Roman problematizuje upliv političkog u intimno, istorije u živote i preispituje mogućnost ili nemogućnost umetnosti da se probije kroz površne slojeve mimikrijskog življenja te ponudi neku vrstu utešnog iskupljenja za pojedinca uglavljenog u opsukrnost ovdašnje stvarnosti i prividnih mogućnosti izbora.

Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sad je objavila četiri knjige poezije, roman i knjigu priča. Radovi su joj nagrađivani i prevođeni na engleski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, danski i francuski.
Knjiga “O čemu misle varvari dok doručkuju” nagrađena je nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH 2007/08. i našla se u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Evropu (CEE Literature Award). Knjiga poezije “Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću” nagrađena je Književnom nagradom “Fra Grgo Martić” kao najbolja knjiga poezije u Bosni i Hercegovini u 2009. godini. Zastupljena je u više antologija i izbora poezije i proze. Urednica je časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Putevi”. Zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci kao urednica kulturnog programa.

Boravak Tanje Stupar Trifunović u KROKODILovoj kući za pisce u Beogradu omogućili su Književna mreža Traduki i Erste banka.

 

KROKODILova kuća za pisce

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisceu kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.