KROKODOKODILova predstava PUTOVANJE U SREDIŠTE KNJIGE na redovnom repertoaru Omladinskog pozorišta Dadov - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16300
post-template-default,single,single-post,postid-16300,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

KROKODOKODILova predstava PUTOVANJE U SREDIŠTE KNJIGE na redovnom repertoaru Omladinskog pozorišta Dadov

KROKODOKODILova predstava PUTOVANJE U SREDIŠTE KNJIGE na redovnom repertoaru Omladinskog pozorišta Dadov

Peti Čudovišni festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL održan je danas u prepunoj sali Omladinskog pozorišta Dadov u Beogradu.

 

Decu su kroz jednočasovno Putovanje u središte knjige poveli mladi glumci pozorišta Dadov nakon čega ih je publika oduševljeno pozdravila petominutnim gromoglasnim aplauzom. Uz pomoć ilustracija Boba Živkovića, Ane Petrović, Bobana Savića Getoa i Antonia Žorža Gonsalveša proputovali su kroz  AUTOBIOGRAFIJU, Branislava Nušića, DOKTOR PROKTOROVU VREMEPLOVNU KADU, Jua Nesbea; kroz knjigu BRAT VUK, Karla Maja de Almeide i knjigu GALEB DŽONATAN LIVINGSTON, Ričarda Baha.

Ove godine KROKODOKODIL obrađuje teme putovanja i sticanja iskustva kroz putovanje u klasičnom i savremenom književnom stvaralaštvu. Namera festivala je da dočara snagu i lepotu književnog stvaralaštva na multimedijalan način, ujedno otkrivajući nove aspekte komunikacije s najmlađima.

Festival KROKODOKODIL će po prvi put, u formi pozorišne predstave ostati na redovnom repertoaru Omladinskog pozorišta Dadov.

 

Kao i do sada, festival se sastoji od glavnog programa i pratećih radionica sa najmađima. Drugu godinu zaredom organizovana su i predavanja za odrasle (studente, nastavnike, profesore, bibliotekare, književne kritičare, roditelje i drugu kulturnu javnost):

  1. Književni kafe s Arminom Pongsom –  Predavanje za odrasle pod nazivom Moje knjige, moja putovanja (kako pišem knjige za decu, kako ih čitam svojoj publici, kako izvodim čitalačke koncerte…)

Petak, 24. novembar u 20 sati,

Goethe-Institut Beograd, Knez Mihailova 50.

Govori: pisac Armin Pongs.

  1. Radionica za učenike 5. i 6. razreda pod nazivom Zajedno na putu(o ukrštanju različitih životnih putovanja u jednom gradu, o putovanju dece izbeglica i migranata) 

Sreda, 29. novembar u 13 sati,

Klub knjižara Kreativni centar u Beogradu, TC Eurocentar, ulaz iz Makedonske 30 ili Dečanske 5.

Učestvuju: Maša Avramović i Nina Stamenković (Udruženje C 31- Centar za razvoj kulture dečjih prava).

  1. Predavanje za odrasle pod naslovom Putovanje u književnosti za decu

Četvrtak 30. novembra u 19 sati,

Klub knjižara Kreativni centar u Beogradu, TC Eurocentar, ulaz iz Makedonske 30 ili Dečanske 5.

 Govori: doc. dr Jelena Panić Maraš.

  1. Radionica za učenike 7. i 8. Razreda pod nazivom Putovanje za devojčice, a što da ne, i za dečake (po knjizi „Furam feminizam“)

Četvrtak, 7. decembar u 13 sati,

Klub knjižara Kreativni centar u Beogradu, TC Eurocentar, ulaz iz Makedonske 30 ili Dečanske 5.

Vodi: spisateljica Lamija Begagić.

 

Festival KROKODOKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK –Obrazovanje i kultura, uz pomoć omladinskog pozorišta Dadov, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanjakao i odgajanje nove čitalačke publike. Zaštitni znak festivala KROKODOKODIL bio je multitalentovani i večno mladi Raša Popov koji ove godine po prvi put nije bio s nama.

Peto izdanje festivala KROKODOKODIL pomogla je Evropska mreža za promociju književnosti i knjiga TRADUKI, Kreativni centar i Odiseja.