RASKRINKAVANJE – Istraživači i uzbunjivači u Srbiji
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17064
post-template-default,single,single-post,postid-17064,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

RASKRINKAVANJE – Istraživači i uzbunjivači u Srbiji

RASKRINKAVANJE – Istraživači i uzbunjivači u Srbiji

  1. novembar, sreda, 19h

RASKRINKAVANJE – Istraživači i uzbunjivači u Srbiji Učestvuju: Filip Švarm (VREME), Ana Novaković (BIRN) i Dragana Pećo (KRIK). Vodi: Jovana Gligorijević (VREME).

KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST

KARAĐORĐEVA 43, ulaz iz Bašte 

Ulaz Slobodan.

 

U sredu 28. novembra od 19 sati u KROKODILovom Centru na večeri pod nazivom RASKRINKAVANJE – Istraživači i uzbunjivači u Srbiji sa novinarkom Jovanom Gligorijević (VREME) razgovaraće Filip Švarm (VREME), Ana Novaković (BIRN) i Dragana Pećo (KRIK). Ulaz slobodan.

U Srbiji se već tri godine primenjuje Zakon o zaštiti uzbunjivača, čiji je cilj da zaštiti pojedinaca koji unutar jednog sistema ukaže na korupciju i kriminal. Samo u prethodnoj godini, po tom Zakonu je vođeno 229 sudskih postupaka, pokazuju podaci antikorupcionog portala “Pištaljka” koji je učestvovao u njegovoj izradi. Zakon predstavlja primer dobre prakse a uz adekvatno delovanje sudova, državnih organa, advokata, medija i organizacija civilnog društva i javnosti može se pružiti sveobuhvatna zaštita uzbunjivača.

Mada međunarodno pohvaljen, Zakon i dalje ima nedostataka, navode oni koji su se usudili da javno progovore o malverzacijama u sistemu u kome su radili, a zbog čega su pretrpeli ozbiljne posledice.