KROKODIL | Europoly - Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope
Europoly - Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope
krokodil, festival, knjizevnost, pisci, kultura, region, krokodokodil, konferencije, Europoly,
15276
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15276,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 
BEOGRAD

6.-7. april

ZAGREB

2.-3. maj

SARAJEVO

9.-11. novembar

BEČ

decembar

Europoly

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY multidisciplinarni je projekt udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija) koji se bavi temom migracija, prvenstveno s područja Jugoistočne Europe u zemlje centralne i zapadne Europe; počevši od velikog vala ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća preko desetina tisuća ratnih izbjeglica iz devedesetih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svjetske metropole kao i konstantnog odljeva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema europskim zemljama. Namjera projekta je istražiti i mapirati intenzivan društveni, kulturni i umjetnički utjecaj koji je ovaj dugotrajan val migracija ostavio kako na zemlje Zapadnog Balkana, tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Panel diskusije, izložbeni program i filmske projekcije održavat će se tijekom 2017. godine u četiri grada: Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Beču. Okosnica i polazišna točka projekta je EUROPOLY – The European Union Identity Trading Game, umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića inspirirana društvenom igrom Monopoly.

25

učesnika

4

konferencije

4

zemlje

Europoly – the European Union Identity Trading Game predstavlja najvažniju od svih dodatnih aktivnosti koje dodatno doprinose osnovnoj temi ove serije regionalnih konferencija. Autor ovog rada je umetnik Dejan Kaludjerović. Rad predstavlja potpuno funkcionalnu društvenu igru koja je napravljena u formi industrijskog proizvoda sličnog Monopolu, razvijanog u kontekstu stvarnog života, sistema umetnosti i potrošačkog društva. Na ovaj način “Europoly” prepoznaje donekle zamućene granice između “umetničkog dela” i “proizvoda koji se može prodati” u zapadnom potrošačkom društvu.

Ovo delo dovodi u pitanje položaj migranata u EU, kao i samu ideju EU. Stanovnici zemalja koje ne pripadaju EU fotografisani su i ubačeni u igru zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj meri određuje mogući uspon ili pad “igrača” koji žele da postanu deo novog evropskog identiteta.

Evropska unija definiše evropski identitet kao nešto što postoji isključivo u okviru Unije i pripada samo njenim građanima, iako se Evropa ne završava na granicama Unije. Uprkos tome, EU ima moć da definiše društvo, kao i moć da postavi pravila igre kojoj ostali moraju da se pridruže. Potrošačko društvo Evropske unije stvorilo je pravilo da je “sve na prodaju”, uključujući i samu svest o identitetu.

Kroz viziju savremenog sveta igra “Monopoly” – koja nije slučajno odabrana, jer MONOPOL znači imati moć nad nekim ili nečim – transformisana je u kafkijanski svet komplikovanih pravila/zakona “igre” koju današnja EU nudi svim “igračima” kao jedinu mogućnost, jedinu realnost.

Europoly – The European Union Identity Trading Game, instalacija, Theaterformen Festival, Hanover, 2011

1-europoly
3-europoly
2-europoly