FESTIVAL KROKODIL 2013 | KROKODIL
FESTIVAL KROKODIL 2013
krokodokodil, krokodil, festival, knjizevnost, pisci, kultura, region, krokodokodil, konferencije, debata, evropa, mladi, pozoriste, ilustracija,
15324
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15324,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17606
 

 FESTIVA KROKODIL 2013.

– TEMA –

KAD

13. – 15. jun 2013. od 20 sati

GDE

Muzej istorije Jugoslavije, Boticeva 6, Beograd

UČESTVUJU

Muharem Bazdulj, Ante Tomić, Teofil Pančić, Ljubomir Živkov, Amitz Dulniker, Njuz.net, Vladimir Arsenijević, Melinda Nadj Abonji, Sylvain Prudhomme, Želimir Žilnik, Abdulah Sidran, Rodolphe Burger, Ah, Ahilej i Marko Brecelj 

Festival KROKODIL je petogodišnjak! Počeo je 2009. godine u Beogradu, u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije, s idejom da predstavi regionalnu i evropsku književnost u njenom punom obimu, na jedinstven i originalan način – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti.

 

Za proteklih pet godina kroz festival je prošlo preko 70 najznačajnijih pisaca iz zemlje, regiona i inostranstva. Kroz program KROKODIL NA PUTU posetili smo Pulu, Lajpcig, Zagreb, Ljubljanu, Inđiju, uskoro slede nove destinacije.

 

Ove godine, KROKODIL će se održati od 13. do 15. juna 2013 u Beogradu, na starom mestu – amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije na Dedinju, Botićeva 6.

 

KROKODIL će po prvi put biti podeljen u tri tematske večeri.

 

Prvo veče biće posvećeno mešavini književnog i novinarskog stvaralaštva, na kojoj će se predstaviti savremeni kolumnisti iz regiona bivše Jugoslavije.

 

Drugo veče bavi se različitim formama moderne književnosti i provokativnim pristupima veštini pisanja.

 

Treće veče posvećeno je večnoj, kreativnoj vezi između muzike i književnosti.

Učesnici:

 

13.06.2013. U NOVINARSTVU:

Muharem Bazdulj (Bosna i Hercegovina)

Ante Tomić (Hrvatska)

Teofil Pančić (Srbija)

Ljubomir Živkov (Srbija)

Amitz Dulniker (Srbija)

Njuz.net (Srbija)

 

14.06.2013. U PROZI:

Vladimir Arsenijević (Srbija)

Melinda Nadj Abonji (Švajcarska)

Sylvain Prudhomme (Francuska)

Želimir Žilnik (Srbija)

Abdulah Sidran (Bosna i Hercegovina)

 

15.06.2013. U MUZICI:

Rodolphe Burger (Francuska)

Ah, Ahilej (Srbija)

Marko Brecelj (Slovenija)

*

 

okrugli sto – «100% BEEF – Bura u čaši vode», 14. jun od 14h

Kulturni centar Grad, Braće Krsmanovića 4

 

U poslednjih petnaestak godina u domenu kulture i književnosti svedoci smo mnogobrojnih žučnih sukoba koji najčešće završavaju ustanovljavanjem nepomirljivih razlika i potpunim prekidom saradnji, pa i prijateljstava zarad književnih ili političkih razloga, a često i iz razloga koji ne pripadaju nijednom od ta dva domena, već se jedino mogu podvesti pod kategoriju «privatno». Da li je, imajući na umu poznatu skasku o šumi i drveću, u tom smislu zaista važnija šuma ili drveće?

 

KROKODILOV okrugli sto «100% BEEF – Bura u čaši vode» namerava da kroz dinamičan razgovor sa našim gostima proveri upravo to.

 

Učestvuju:

Teofil Pančić, Kruno Lokotar, Muharem Bazdulj, Saša Ilić, Njuz.net. Moderator Vladimir Arsenijević.

 

Razgovor sa Rodolfom Biržeom

 

14. jun od 18h, Francuski institut, Knez Mihailova 31

 

Rodolf Birže će na ovom jedinstvenom susretu govoriti o poreklu projekta Psihofarmaka i o višestrukoj saradnji sa piscem Olivijeom Kadijoom.

 

Francuski institut u Srbiji i Gete institut Beograd odabrali su ovaj simbolični projekat da bi proslavili pedesetogodišnjicu Jelisejskog sporazuma koji je označio francusko nemačko pomirenje.