Debatni program festivala KROKODIL 2019
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17323
post-template-default,single,single-post,postid-17323,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Debatni program festivala KROKODIL 2019

Debatni program festivala KROKODIL 2019

Neighbors facing the present

Subota 8. jun od 12h, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Panelisti: Lana Bastašić (BiH), Rumena Bužarovska (NMK), Ferenc Cinki (HU), Kozmin Perca (RU), Georgi Gospodinov (BG)

Moderira: Mima Simić (HR)

Photo: Igor Čoko

“Untravel” film Nikole Majdaka i Ane Nedeljković

Grand Tour – Europe in Poems

Subota 8. jun od 14h, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Učestvuju: Marija Barnas, Gabor Šajn, Anja Golob, Ana Ristović

Moderiraju: Jan Vagner i Federiko Italijano

Zajednička čitaonica – Da li je moguća zajednička književnost?

Nedelja 9. jun od 12h, CZKD, Birčaninova 21, Beograd

Učestvuju: Vladimir Arsenijević, Lana Bastašić, Miljenko Jergović, Igor Štiks

The Word literary forum, finale međunarodne radionce govorne poezije

Nedelje 9. jun od 19h, KROKODILov Centar, Karađorđeva 43, Beograd

Učestvuju: Učesnici radionice

Ulaz slobodan.

http://www.krokodil.rs/

#festivalkrokodil2019

 

Neighbors facing the present

Uspon desničarskih politika menja Evropu. U poslednjih nekoliko godina, preporod nacionalizma širom EU postao je toliko moćan da su stranke iz političkog mainstream-a bile prisiljene da se oštro nagnu udesno, često povlačeći se iz svojih temeljnih načela tolerancije, otvorenosti i različitosti. Šta je, ako uopše postoji, društvena ili politička odgovornost umetnika? Ili, drugačije rečeno: trebaju li pisci pisati s razlogom? Mogu li umetnici zajednički nositi zdravu društvenu promenu u svojim lokalnim zajednicama? Najzad, da li je suočavanje sa sadašnjošću uopšte važno u regionu u kome je suočavanje s prošlošću i dalje najveći izazov i/ili prepreka?

O ovim temama ali i snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka razgovaraće  Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Gabor Šajn i Lana Bastašić u subotu 8. juna u 12 sati na prvom debatnom programu festivala KROKODIL pod nazivom “Neighbors – Facing the present”.  

Program se u odvija okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.  Podrška programu Allianzkultustiftung.

Grand Tour – Europe in Poems

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom “Grand Tour – ” koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće u subotu 8. juna od 14 sati u CZKD-u neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Antologija obuhvata svih pedeset zemalja Evrope s izuzetkom Vatikana.

Projekat je podržala Nemačka akademija za jezik i književnost.

Zajednička čitaonica – Da li je moguća zajednička književnost?

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz knjiže

vnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

Program se u odvija okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.  Podrška programu  CCFD Terre Solidaire.

The Word literary forum, finale međunarodne radionce govorne poezije

U nedelju 9. juna od 19 sati u KROKODILovom Centru predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

The WORD LITERARY FORUM, projekat govorne poezije zajednički realizuju Međunarodni književni festival POLIP (Priština), festival KROKODIL (Beograd) i Pokret govorne poezije Bern ist ueberall (Bern) uz podršku fondacije Prohelvetia.

Debatni program kao i prateći program festivala su potpuno besplatni za sve. 

*

 

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano osam letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja našeg festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko sto pedeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.