Događaji u KROKODILovom Centru/KROKODIL Center Program
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23169
page-template-default,page,page-id-23169,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Događaji u KROKODILovom Centru/KROKODIL Center Program

5. 4. 2024.

17:00

KROKODILov Centar

GRUPA PODRŠKE RODITELJIMA PREVREMENO ROĐENE DECE

Šta možete da očekujete u grupama podrške?

Učestvovanje u grupama podrške nudi priliku roditeljima da se povežu sa ljudima koji se suočavaju sa sličnim iskustvima i da sa njima podelite svoje dileme i osećanja. Ulazak u grupu izaziva neprijantnost i nelagodu na početku.Teško je govoriti o svojim problemima pred nepoznatim ljudima,međutim kada čujete da i drugi prolaze kroz iste situacije,shvatićete da niste različiti i da niste sami. Uprkos složenosti ljudskih problema, pojedine zajedničke osobine su evidentne i članovi grupe tokom procesa shvataju koliko su slični jedni drugima, što dovodi do dubljeg povezivanja, prihvaćenosti i podrške. Članovi grupe razgovaraju o svojim iskustvima, osećanjima, razmenjuju ideje, predlažu nove načine za rešavanje određenog problema i pružaju emocionalnu podršku jedni drugima. Gledajući kako drugi ljudi rešavaju probleme, možete otkriti čitav niz strategija za suočavanje sa svojim. Vremenom se razvija bliskost i poverenje među članovima grupe i grupa postaje sigurno mesto. Grupa takođe pruža mogućnost da se kroz interakciju sa drugim članovima shvate sopstveni obrasci razmišljanja i ponašanja.

Koje su koristi od grupe podrške?

Grupe podrške smanjuju osećaj izolacije i usamljenosti, donose olakšanje, veće samopoštovanje, destigmatizuju dijagnozu i pomažu članovima u deljenju resursa i veština prevladavanja problema. Smanjuju nivo stresa, redukuju anksioznost i depresivnost koje prate krizne situacije i poboljšavaju kvalitet života.

Natalija Đondović je diplomirala psihologiju u Nišu 2009. godine, a nakon toga upisala i uspešno završila Sistemsku porodičnu terapiju u organizaciji Asocijacije Sistemskih terapeuta (AST), akreditovana od strane Evropske Asocijacije sistemskih terapeuta (EFTA) i Evropske Asocijacije psihoterapeuta (EAP). Od 2022. godine je i nositeljka Nacionalnog sertifikata za Psihoterapiju. Od 2013. do 2020. godine radila je kao psiholog u Institutu za neonatologiju u Beogradu gde je bila podrška roditeljima tokom borbe sa prevremenim rođenjem deteta. Od jula 2020. godine zaposlena u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu kao psiholog, trenutno je I specijalizantkinja iz medicinske psihologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.  Poseduje višegodisnje iskustvo kao predavačica i psihoterapeutkinja.

: