FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE NA XV FESTIVALU KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
24221
post-template-default,single,single-post,postid-24221,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE NA XV FESTIVALU KROKODIL

FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE NA XV FESTIVALU KROKODIL

U petak, 16. juna, u 14 i 30 u Pop zoni Festivala KROKODIL očekuje vas razgovor Free the Streets/Free the People, koji je deo istoimene inicijative koju je naše udruženje pokrenulo u decembru prošle godine.

Posle umetničko-aktivističke akcije u OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli, tokom koje je nastalo četiri umetnička i jedan učenički, kolaborativni, mural, nastavljamo da postavljamo važna pitanja:

Čije su naše ulice? Da li je javni prostor zaista i zajednički? Kako reagujemo na sveprisutnu (vizuelnu) agresiju? Koju cenu plaćaju aktivisti i zašto je sve manje hrabrosti među građankama i građanima? 

Razgovaraćemo i o pozitivnim umetničkim i aktivističkim uličnim praksama, o tome kako građani mogu da se uključe u proces odlučivanja o javnom prostoru i koji su dometi ulične umetnosti kao alata u povezivanju zajednice. U razgovoru će učestvovati: Jana Danilović, vizuelna umetnica, Miloš Janković, advokat, nekadašnji zamenik i vršilac funkcije Zaštitnika građana, Milan Filipović, pravni savetnik, Yucom, Dijana Simić, etnološkinja i antropološkinja, dok će moderatorka biti Tamara Marković, iz Udruženja KROKODIL.

Inicijativa Free the Streets/Free the People nastala je kao građanska reakcija na činjenicu da zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa, kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi. 
Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People je da kroz tri glavna pravca aktivnosti utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru. Ti pravci su: umrežavanje građana oko uličnih umetničkih intervencija, transformacije javnih prostora i javno zagovaranje s kreatorima javnih politika na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene zakonskih rešenja po pitanju javnog ispoljavanja govora mržnje.

Pozivamo vas da se aktivno uključite u razgovor na festivalu i da pratite buduće aktivnosti koje planiramo u okviru inicijative!

Biografije učesnika/ca:

JANA DANILOVIĆ (1989). Osnovne i master studije zidnog slikarstva završila na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a master rad odbranila 2013. godine. Doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine. Fokus njenog interesovanja i delovanja je na odnosu slike i različitih aspekata konstrukta javnosti, kako kroz autorski umetnički rad, tako i kroz teorijsko istraživanje i kritičke tekstove u medijima. Radove do sada petnaest puta samostalno izlagala u referentnim galerijama u zemlji i inostranstvu. Autorka nekoliko desetina murala i intervencija u javnom prostoru u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Francuskoj, Belgiji, Sloveniji i Crnoj Gori.

MILOŠ JANKOVIĆ (1961). Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Autor je niza stručnih radova i publikacija o zaštiti prava lica lišenih slobode, sprečavanju mučenja i zlostavljanja, pravima osoba sa mentalnim smetnjama, organizaciji i radu nacionalnih i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava.
Advokaturom se bavio od 1992. godine, a 2004. godine je imenovan za direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija. Od 2008. godine je u dva petogodišnja mandata  bio zamenik Zaštitnika građana, a od 2012. godine je izabran za člana Potkomiteta UN za prevenciju torture. Ustanovio je i rukovodio Nacionalnim mehanizmom za prevenciju torture u Srbiji i mrežom tih mehanizama zemalja jugoistočne Evrope. Danas je advokat posvećen zaštiti ljudskih prava.

MILAN FILIPOVIĆ (1984) je pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava – YUCOM, ekspert sa više od 10 godina iskustva u oblastima pristupa pravdi, slobode okupljanja, slobode izražavanja, nezavisnosti pravosuđa, zaštite branitelja ljudskih prava. Autor i koautor brojnih publikacija, izveštaja, pravnih analiza i komentara na nacrte zakona iz oblasti ljudskih prava i vladavine prava. Učestvovao je u sprovođenju edukacija iz oblasti antidiskriminacije, govora mržnje, zločina iz mržnje i monitoringa suđenja. U saradnji sa domaćim i međunarodnim akterima, organizacijama i stručnim telima, radio je na zagovaranju za donošenje zakona poput Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakona o Zaštitniku građana i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

DIJANA SIMIĆ (1987). Diplomirala etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno pohađa propedevtiku u Centru za psihoterapijske studije, sa željom da nastavi edukaciju za psihoterapeuta. Pružanje podrške i rad sa ljudima čine je srećnom. Dugogodišnja je saradnica Saveza za autizam.