Better Together – Jačanje dijaloga i saradnje u kriznim vremenima
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20372
post-template-default,single,single-post,postid-20372,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Better Together – Jačanje dijaloga i saradnje u kriznim vremenima

Better Together – Jačanje dijaloga i saradnje u kriznim vremenima

Better Together – Jačanje dijaloga i saradnje u kriznim vremenima je naziv KROKODILovog najnovijeg projekta koji će okupiti predstavnike organizacija iz nevladinog sektora zemalja regiona zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Kosovo) i Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija) u diskusiji o načinu na koji su državne institucije odgovorile na pandemiju u odnosu na nevladin sektor a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija. Razgovaraće se i o pregovaračkim sposobnostima I kapacitetima ovih organizacija u vanrednim okolnostima.

Pandemija COVID-19 koja je započela 2020. godine predstavlja jedinstven izazov za demokratije, a samim tim i za rad organizacija iz sektora civilnog društva. Organizacije koje se bave kulturom pretrpele su značajne posledice s obzirom na to da aktivnosti koje realizuju često uključuju mobilnost kulturnih radnika, a događaji koje organizuju zahtevaju prisustvo publike uživo. Ove organizacije morale su da se brzo prilagode novonastaloj situaciji i pronađu način da publici ponude podršku, mesto za dijalog, promišljanje i okupljanje. U tom kontekstu, projekat Better Together podržaće i jačanje liderskih veština organizacija koje se bave kulturom i dalje podstaći razmenu iskustava i ideja među učesnicima koji dolaze iz različitih zemalja a kroz dijalog u okviru okruglog stola koji će biti realizovan na Debatnom programu trinaestog izdanja Festivala KROKODIL 2021. godine. Razgovor će biti posvećen promenjenim okolnostima u kojima se održavaju aktivnosti organizacija civilnog sektora tokom pandemije, izazovima koji ih čekaju u budućnosti, kao i ulozi kreativnih i kulturnih radnika u jačanju mobilnosti i kulturne diplomatije kao i u konsolidaciji demokratskih vrednosti tokom kriznih vremena. Kao osnova za razgovor poslužiće analiza koja će biti izrađena tokom jula meseca a na osnovu upitnika i rezultata fokus grupa u kojima će učestvovati nekoliko desetina predstavnika nevladinog sektora iz Srbije i regiona.

U okviru projekta, biće organizovani i vebinari čiji fokus će biti na međusektorskoj saradnji i jačanju liderskih veština pojedinaca i organizacija u oblasti umrežavanja i zagovaranja.

Projekat su podržali Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Država i USAID.