Najnovija KROKODILova inicijativa:Free the Streets/Free the People! – PRESS i Panel diskusija četvrtak 22. decembar
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23166
post-template-default,single,single-post,postid-23166,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Najnovija KROKODILova inicijativa:Free the Streets/Free the People! – PRESS i Panel diskusija četvrtak 22. decembar

Najnovija KROKODILova inicijativa:Free the Streets/Free the People! – PRESS i Panel diskusija četvrtak 22. decembar

Poštovane prijatelji, kolege, kolege novinari i svi ostali koji nas pratite,

Ovom prilikom želimo da vas pozovemo na konferenciju za medije i javni događaj sa panel diskusijom povodom pokretanja jedne od najvažnijih inicijativa Udruženja KROKODIL pod naslovom Free the Streets Free the People!

U četvrtak 22. decembra na konferenciji za medije od 12 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43) inicijativu će Vam predstaviti Vladimir Arsenijević i Milena Berić iz Udruženja KROKODIL. Istog dana od 19 sati održaće se javni događaj sa panel diskusijom na kojoj će govoriti Olga Manojlović Pintar, istoričarka, Jana Danilović, umetnica i muralistkinja i Vladimir Arsenijević, predsednik i kreativni direktor Udruženja KROKODIL. Razgovor će moderirati Milena Berić, članica Upravnog odboraKROKODILa.

Više o inicijativi:

Free the Streets/Free the People

Zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište obračuna različitih ekstremno desničarskih grupa kao i platforma za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške ali i ovakvog nevidljivog uticaja vladajuće političke strukture jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno izražavaju i pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi.  

Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People jeste da aktivno utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru kroz tri glavna pravca aktivnosti: 

1.      umrežavanje i inicijative građana intervencijama vizuelne ulične umetnosti, angažovanje  putem uličnih protesta i oko građanske peticije; 

2.      transformacije javnih prostora; 

3.      zagovaranje s kreatorima javnih politika na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene legislative po pitanju javnog ispoljavanja govora mržnje. 

Svesni smo toga da se mnogi projekti bave sličnim inicijativama ali i da postoje i građani i građanke koji lično žele da se uključe u transformaciju što zvaničnih politika, što samog izgleda uličnih zidova, pa nam je želja da sinergijskim delovanjem postignemo promenu. S tim u vezi na predstojećim sastancima koje planiramo, na debati i konferenciji za štampu, svi zainteresovani će imati priliku da se detaljno upoznaju sa inicijativom i da se priključe radu neke od radnih grupa koje će biti formirane.

Biografije:

OLGA MANOJLOVIĆ PINTAR (1966) viša je naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije (Beograd), specijalistkinja za memorijsku kulturu. Godine 2005. doktorirala na Univerzitetu u Beogradu, Filozofski fakultet, Odeljenje za istoriju, a master diplomu je stekla na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti 1995. godine. Olga Manojlović Pintar je uključena u brojne domaće i međunarodne projekte, redovno učestvuje na međunarodnim interdisciplinarnim konferencijama i okruglim stolovima. Objavila je brojne članke i uredila tri zbornika: Istorija i sećanje: studije istorijske svesti (2005), Tito: Vizije i tumačenja (2011) i Tradicija i transformacija, Transnacionalna iskustva jugoslovenske istorije (2019). Autorka je dve knjige: Arheologija sećanja, spomenici i identiteti u Srbiji 1918 – 1989 (2014) i Poslednja bitka, Španski borci i jugoslovenska kriza osamdesetih (2019).

Jana Danilović, rođena je 1989. godine u Užicu. Osnovne i master studije zidnog slikarstva završila je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu,a doktorirala na Fakultetu  primenjenih umetnosti u Beogradu  2018. godine, odbranivši umetničko-istraživački projekat  „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom  prostoru“.  Fokus njenog  interesovanja i delovanja je na odnosu slike i različitih aspekata konstrukta  javnosti, kako kroz autorski umetnički  rad, tako i kroz teorijsko istraživanje i kritičke tekstove u medijima. Radove je do sada petnaest  puta samostalno izlagala u referentnim galerijama u zemlji i instranstvu. Autorka nekoliko desetina murala i intervencija u javnom prostoru u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Francuskoj, Belgiji  i Crnoj Gori.  Njeni eseji i kritički tekstovi  na teme vezane za sliku u javnom prostoru do sada su objavljivani  u magazinu Lice Ulice, nedeljniku Vreme kao i na portalu Kontrapress, a autorka je i nekoliko članaka objavljenih zbornicima i naučnim časopisima. 

Za sva pitanja i konsultacije budite slobodni da nas kontaktirate u bilo kom trenutku.

Vaš,

KROKODIL

Free the Streets/Free the People!