Eat & read
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19192
page-template-default,page,page-id-19192,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

EAT & READ

 

 
Nova aktivnost KROKODILovog Centra pod nazivom Eat & Read predstavlja direktan odgovor na značajno globalno ograničenje kretanja koje je jedna od najdramatičnijih posledica pandemije virusa COVID-19.
 
Da bismo vam pomogli da nadoknadite i zadovoljite svoj wanderlust, odlučili smo da vas svakog meseca povedemo na uzbudljivo književno-kulinarsko putovanje po raznim zemljama, njihovim kulturama, književnostima i kuhinjama podjednako. U okviru desetodnevnog perioda, svakog meseca ponudićemo vam specifičan meni i ujedno predstaviti nekoliko pisaca koji na najbolji način osvetljavaju specifičnosti kulture iz koje dolaze i o kojoj pišu. Ovaj travelling-without-moving projekat u sebi će uvek sadržavati i javni događaj kada ćemo, pod nazivom Eat & Talk, organizovati javno predavanje za ograničeni broj posetilaca kako bismo poštovali pravila socijalnog distanciranja i zdravstvene preporuke u KROKODILovom Centru.

Uz musaku, horiatiki salatu, grčku kafu, alvu i uzo, u maju smo razgovarali o savremenoj grčkoj književnosti, pre svega o delima Džefrija Judžinidisa, Margarite Karapanu, Odiseja Elitisa i Konstantina Kavafija.

U junu smo vam u okviru drugog Eat & Talk događaja predstavili specijalitete irske kuhinje i troje irskih autora. Uz razgovore o Edni O’Brajen i Sali Runi, proslavili smo i Bloomsday – 16. jun, dan u kojem je smeštem roman Uliks Džejmsa Džojsa. Autorka Lana Bastašić razgovarala je o irskoj književnosti sa Milicom Joksimović. Na meniju su bili Irish stew, Trídhathach salad, porter cake i Guinness pivo.

Eat & Read #3: Napulj predstavio vam je specijalitete napuljske kuhinje, kao i troje autora rođenih Napolitanaca čija dela prikazuju tri različita aspekta ovog italijanskog grada. Osim Paola Sorentina, Roberta Savijana i Elene Ferante, na meniju su bili i gnocchi napoletana, torta od krompira (gatto di patate), paradajz salata na napolitanski način i kasata.
U septembru, u okviru četvrtog Eat & Talk događaja predstavili smo književnost i kuhinju američkog Juga. Uz prženu piletinu, bamiju, banana puding i druge specijalitete, sa prevodiocem Džonom Koksom razgovarali smo o specifičnostima kuhinje i književnosti američkog Juga, sa fokusom na Fleneri O’Konor, Vilijama Foknera i Gilijen Flin.
U novembarskom izdanju Eat & Talk predstavili smo vam kuhinju i književnost najjužnije skandinavske države. Razgovarali smo o Babetinoj gozbi i gostiti se danskim specijalitetima, a osim Karen Bliksen, predstavili smo i dvoje savremenih danskih autora – Petera Hega i Dorte Nors. U razgovoru nam se pridružila Sanja Stefanjesko iz Skandinavskog kutka
Naš omiljeni program Eat & Talk vratio se i šesti put zaredom, ovaj put u smeru jedne od vodećih kulturnih i kulinarskih prestonica Evrope. Decembar smo obeležili u duhu Austrije, zajedno sa piscem Draganom Velikićem, knjigama Jozefa Rota, Tomasa Bernharda i Roberta Šindela i raznim bečkim poslasticama.
Prvi KROKODILov Eat & Talk u 2021. godini, kao integralni deo šireg programa pod nazivom Sweden in Residence, vodio vas je na kulinarsko-književno putovanje kroz Švedsku. Rediteljki Anji Suši razgovarala je s Milicom Joksimović iz Udruženja KROKODIL o švedskoj književnosti, kulturi i svakodnevici. Istovremeno, predstavljeno je stvaralaštvo tri značajne savremene švedske autorke čije su knjige prevedene i objavljene kod nas – Lene Andešon, Sare Stridsberg i Agnes Lidbek. Tokom događaja, publika je mogla da se posluži specijalitetima sa švedskog stola koje je pripremao Lars Ekberg, kuvar u Ambasadi Švedske u Srbiji. U događaju je učestvovao i ambasador Švedske u Srbiji, Nj. E. Jan Lundin, koji je prisutnima pružio dodatne uvide u jedinstvenost tradicionalnog i savremenog kulinarstva ove zemlje. 
U osmom izdanju programa Eat & Read na meniju, kao i u rezidenciji KROKODILovog Centra, bila je Češka uz dva prateća kulturna događaja. Olivera Mitić iz Udruženja KROKODIL tim povodom razgovarala je sa prevoditeljkom Tihanom Hamović i ambasadorom Češke u Srbiji Tomašom Kuhtom o tri knjige koje su obeležile ovu zemlju: “R.U.R. Rosumovi univerzalni Roboti” Karela Čapeka, “Noćna smena” Jahima Topola i “Tavanice” Zuzane Brapcove.
U devetom po redu izdanju omiljenog KROKODILovog programa Eat&Read u fokusu nam je bila Argentina. Na Eat&Talk humanitarnoj večeri imali smo priliku da uživamo u tradicionalnim argentinskim specijalitetima koje je spremao Marko Mrvić, zvanični kuvar rezidencije ambasade Republike Argentine u Beogradu, argentinskim vinima i muzici u izvedbi kvinteta Tanguango. Takođe smo predstavili dela troje argentinaskih pisaca – Samante Šveblin, Isidora Blajstena i Sesara Aire. U događaju je učestvovao i ambasador Republike Argentine u Srbiji Nj. E. Osvaldo Narsiso Marsiko. Sva prikupljena sredstva donirana su Institutu za neonatologiju. Ovaj događaj bio je integralni deo šireg Argentina in Residence programa u okviru kojeg smo održali promociju knjige “Crkni, ljubavi” Arijane Harviks, dva maratona novog argentinskog filma i kulinarsku radionicu spremanja empanada.