XV Festival KROKODIL – PROSTORI SLOBODE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23783
post-template-default,single,single-post,postid-23783,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

XV Festival KROKODIL – PROSTORI SLOBODE

XV Festival KROKODIL – PROSTORI SLOBODE

XV Festival KROKODIL Prostori Slobode 15-18 jun 2023 Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd

Dragi prijatelji,

petnaesti put smo s vama, a po prvi put u novom, proširenom i unapređenom formatu, još jednom sa snažnom selekcijom pisaca i drugih književnih stvaralaca, mislilaca, muzičara, vizuelnih umetnika i drugih kreativnih ljudi zahvaljujući kojima godinama već dokazujemo da književnost i umetnost koja se stvara na prostoru obuhvaćenom našim zajedničkim jezikom nije mrtva, naprotiv. Književnost, umetnost uopšte ali i angažovana reč svakodnevno preispituju našu realnost dokazujući da prava nisu i ne smeju da budu rezervisana samo za privilegovane pojedince već da, naprotiv, pripadaju svima nama. I da lične slobode ne smeju da budu sputane i ograničavane upitnim konzervativnim “vrednostima” koje služe isključivo da bi se vršilo nasilje nad drugima i drugačijima. Drugim rečima, pisana reč hrabro prihvata izazov u javnoj areni i osvaja alternativne zone delovanja. Zbog svega toga Festival KROKODIL se ove godine održava pod nazivom Prostori slobode.

Poput najpoznatijih međunarodnih književnih festivala, i Festival KROKODIL će se ove godine predstaviti u okviru četiri programske celine, na četiri bine raspoređene ispred Muzeja Jugoslavije. Nakon svečanog otvaranja festivala u četvrtak 15. juna u 20 sati scenskim čitanjem dramskog teksta “Urotnici” nastalog po motivima KROKODILove edicije “Zajednička čitaonica”, čekaju nas tri bogata celodnevna programska dana s prepodnevnim, popodnevnim i večernjim programima. Pozivamo vas da prošetate do Muzeja Jugoslavije, da povedete prijatelje, decu, ljubimce… da ponesete svoje omiljeno jastuče i/ili ćebence i da u hladovini parka uz fenomenalnu ponudu iz našeg food court-a uživate u besplatnim programima koji će se odvijati u tri distinktne programske zone: POP Zoni, Debatnoj Zoni te u Dečijoj i Gejming Zoni.  Tokom tri dana dinamičnih debata, tribina, predavanja, radioničarskih i narativnih programa, bavićemo se nasiljem na zidovima koje reflektuje nasilje u društvu, agresijom u javnom prostoru i nad manjinskim zajednicama,  “Ženama, bajkama, kraljicama”, mogućnostima i nemogućnostima zdrave inkluzije kao i nevidljivim članovima naše zajednice; bavićemo se otvorenim i zatvorenim Balkanom ali i hrabrosti proizvedenoj u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji i onom u vezi s istim okolnostima “neproizvedenoj” u Srbiji, Jugoslavijom i njenim nasleđem ali i prevodilaštvom, rezidencijalnim programima kao važnom alatkom kulturne diplomatije, kreativnim stvaralaštvom za decu, multulinearnim naracijama u gejmingu i mnogim drugim temama. Festival će obeležiti i nastup hora Svi UGLAS! ali i predstavljanje konceptualne umetnice Darije  S. Radaković kroz prostorne instalacije i programske intervencije. Večernji program je kao i uvek rezervisan za prostor amfiteatra i našu čuvenu binu “u fontani” na kojoj će se u nastupima, čitanjima i sofa intervjuima smenjivati Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Slavenka Drakulić, Zoran Predin, Bora Ćosić, Robert Perišić, Darko Cvijetić ali i Radina Vučetić, Dubravka Stojanović, Boris Buden i mnogi drugi.

Sa specijalnim mini-koncertom, jedinstvenom kombinacijom klasične elegancije, slobode džeza i snage rokenrola, predstaviće nam se neo-futuristički klavirski dvojac – LP Duo, zatim sjajna Sara Renar sa svojom jedinstvenom muzičkom mešavinom eksprimentalnih, indie i pop melodija s elektronskim i pozorišnim elementima te legendarni Zoran Predin specijalnim kantautorskim nastupom.  Večernji program vodiće neponovljivi Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.

U atmosferi opšteg bunta zarad ponovnog osvajanja olako izgubljenih ili još uvek nedosegnutih sloboda, šta drugo da kažemo osim da vam se neizmerno radujemo.

Dođite, dakle, u naš zajednički, jedinstveni, neponovljivi prostor slobode!

Vladimir Arsenijević, programski urednik Festivala KROKODIL

PROGRAM FESTIVALA PREUZMITE KLIKOM OVDE

VAŽNE INFORMACIJE U VEZI SA PRODAJOM KARATA ZA VEČERNJE PROGRAME

  • Ulaznice je neophodno obezbediti samo za večernje programe Festivala KROKODIL, u petak, subotu i nedelju 16, 17 i 18. jun. Ostali programi su besplatni.
  • Ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka 15. maja u 17 časova putem Gigs Tix prodajne mreže i online new.gigstix.com kao i u KROKODILovom centru (Karađorđeva 43) od petka 19. maja.
  • Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 750 din, Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 2100 din.
  • Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1 do 15. juna: 850 din. Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1. do 15. juna: 2400 din.
  • Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi  na licu mesta 16,17 i 18. juna: 950 din.
  • Cena jednodnevne ulaznice za studente i penzionere: 600 din.

Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Nacionalna zadužbina za demokratiju, Evropska zadužbina za demokratiju, Evropska Delegacija u Srbiji, Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, ERSTE Stiftung, Save the Children, Terre Solidaire, Heinrih Boll Stiftung, UN Women, Ambasada Savezne Republike Nemačke, Evropska Unija kroz podršku projektu READ, Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa koji kofinansira projekte CELA, Translation in Motion i Ulysses Shelter, Somersby.

Programski parteri: Muzej Jugoslavije, fondacija My Balkans, forum ZFD, Inter Alia, Nordeus, Ambasada Republike Poljske i Pobunjene Čitateljke.

 Medijski partneri: Danas, Nova, City Magazin, LiceUlice, Oblakoder i Tampon Zona.  

Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu,regionalnu I međunarodnu književnost u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano trinaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće od gotovo četiri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.

Mapa festivala