Oslikavanje murala na OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23838
post-template-default,single,single-post,postid-23838,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Oslikavanje murala na OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli

Oslikavanje murala na OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli

Petak 26. 5 od 10h – Početak izrade murala 

                                  Učestvuju: Barbara Dimić, Kerim Mušanović, Marija Šoln, Goran Todorović

                   od 15h – Dečija radionica stencil i paste-up tehnike sa Goranom Todorovićem

————————————–

Subota 27.5 od 10h do 20h – Celodnevna izrada murala 

————————————–

Nedelja 28.5 od 10h do 20h – Izrada murala 

                     od 18h – Projekcija filma Leto kada sam naučila da letim i razgovor sa:

                     rediteljem Rašom Andrićem, mladom glumicom Klarom Hrvanović i producentima 

                     filma Milanom Stojanovićem i Majom Popović Milojević. 

Događaj je otvoren za javnost.

————————————-

Predstojećeg vikenda, od petka 26. maja do nedelje 28. maja, na fasadi OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli realizovaće se slikanje četiri murala u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets/Free the People pokrenute u decembru prošle godine. Oslikavanje murala pratiće niz aktivnosti za decu i odrasle iz lokalne zajednice koji će aktivno učestvovati u transformaciji zidova.

Uznemirujuća je količina agresivnih, desničarskih sadržaja koji se nalaze na zidovima duž Zrenjaninskog puta, u naseljima koja Padinskoj skeli prethode, da bi se u samom ovom naselju oni dodatno intenzivirali. Gore navedene činjenice uznemiravaju veliki broj građana i građanki uključenih u inicijativu Free the Streets/Free the People a posebno zloupotreba javnog prostora kako bi se slale poruke netrpeljivosti, pa čak i otvorene mržnje. Nakon masakra koji nas je u Srbiji sve onespokojio, koji nas još uvek drži u stanju nemoći i dubinske tuge, mislimo da je važno da i o ovom aspeku skrivenog uticaja na našu decu ukažemo i otvoreno razgovaramo.  

Iako formalno beogradsko naselje, Padinska skela je 25 km udaljena od centra s kojim je veoma skromno povezana gradskim prevozom, a ovaj deo grada je često stigmatizovan zbog prisustva zatvora i bolnice za mentalne bolesti. Važno je napomenuti da u naselju ne postoji ni jedan prostor namenjen kulturnim sadržajima. 

Nastankom murala na fasadi centralne zgrade OŠ Olga Petrov, ne samo da ćemo učenike uputiti u sam proces nastanka murala, već će i nakon ove aktivističko-umetničke akcije, dvorište škole ostati kao svojevrsna galerija na otvorenom za sve žitelje Padinske skele.

Ovom prilikom nastaće četiri murala, koje će naslikati četvoro umetnika: 

  1. Barbara Dimić, dizajnerka i diplomirana zidna slikarka, iz Beograda, aktivna je već petnaest godina na umetničkoj sceni. Jedna od Barbarinih prvih uličnih umetničkih akcija bili su čuveni “Ghosts of Savamala”, koje je radila kao članica studija “Kriška”, a danas je autorka brojnih murala u Beogradu. Prepoznatiljiva je po upečatljivim ženskim likovima koje otelovljuje u ilustracijama i na muralima. Jedan od likova iz aktuelne serije “Partizanke”, naći će se i na fasadi osnovne škole, koja i nosi naziv po učesnici NOB-a i učiteljici Olgi Petrov. 
  1. Kerim Mušanović, višestruko nagrađivani slikar, ulični umetnik i muralista, iz Sarajeva, prvi put će izvesti rad u Beogradu. Aktivan je na uličnoj umetničkoj sceni od 2012, kada je osvojio i prvu nagradu u Sarajevu u 3D uličnom slikarstvu. Inspiracija su mu divlje životinje, stripovi, ulična umetnost i grafiti. Na fasadi škole naslikaće susret kopnenog i vodenog sveta, ukazujući na neophodnost sinergične i miroljubive koegzistencije. 
  1. Marija Šoln je diplomirana zidna slikarka iz Beograda. Autorka je velikog broja murala u zemlji i inostranstvu, a do sada je svoje radove predstavila na tri samostalne i više od 30 grupnih izložbi. Marija će naslikati mural inspirisan neposrednom okoline škole, dajući doprinos aktivističkom stremljenju lokalne zajednice da se izgradi šetalište pored reke Vizelj, koja protiče kroz Padinsku skelu. 
  1. Goran Todorović je mladi vizuelni umetnik iz Beograda. Diplomirao je na odseku za grafiku, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učestovao je na više grupnih izložbi, a 2016. imao je samostalnu izložbu crteža i slika u galeriji Kvaka 22 u Beogradu. Autor je nekoliko murala u Beogradu i drugim gradovima Srbije. U svom umetničkom radu Goran polazi od krajnje intimnih impresija, koje pretače u neuobičajene, bajkovite, prizore, stvarajući jedan novi svet, u kome su životinje često glavni likovi. Upravo jedan takav rad, naći će se i na fasadi OŠ Olga Petrov. 

Učenici i učenice škole će biti u prilici da uživo razgovaraju s umetnicima dok slikaju, a moći će i da se sami oprobaju u umetničkim intervencijama, u petak 26. maja od 15 sati, tokom radionice na kojoj će umetnik Goran Todorović pokušati da im približiti stencil i paste-up tehnike, koje se često koriste u uličnoj umetnosti.
Zahvaljujući produkcijskoj kući Sense, festivalskoj atmosferi doprineće i projekcija filma Leto kada sam naučila da letim, koja će se održati u fiskulturnoj sali škole u nedelju, 28. maja u 18 sati nakon čega će uslediti razgovor s rediteljem filma Rašom Andrićem, mladom glumicom Klarom Hrvanović i producentima filma Milanom Stojanovićem i Majom Popović Milojević.

O inicijativi Free the Streets/Free the People:

Zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške, ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi. 

Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People jeste da kroz tri glavna pravca aktivnosti utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru. To su:

1.  umrežavanje građana oko uličnih umetničkih intervencija,

2.  transformacije javnih prostora,

3.  javno zagovaranje na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene zakonskih rešenja po pitanju ispoljavanja govora mržnje.