KROKODILOV CENTAR
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18736
page-template-default,page,page-id-18736,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

KROKODILOV CENTAR

U septembru 2018, nakon deset godina različitih i veoma intenzivnih aktivnosti, konačno je otvoren KROKODILov Centar za savremenu književnost. Centar je fizički prostor Udruženja KROKODIL, kao i mesto okupljanja svih zaljubljenika u književnost i kulturu, u kome su smeštene naše mnogobrojne aktivnosti, a od otvaranja su u njemu organizovani i različiti programi na nedeljnom i mesečnom nivou. Početkom svakog meseca objavljujemo KROKODILove vesti u kojima pored programa Centra možete pronaći i novosti iz naše kuhinje.

 

KROKODILOVA KUHINJA

 

U okviru KROKODILovog Centra nalazi se i šank sa pažljivo odabranim pićima, kao i potpuno opremljena restoranska kuhinja sa edukovanim i iskusnim šefom kuhinje i osobljem. Hranu i piće iz KROKODILovog Centra možete naručiti i preko aplikacija za dostavu hrane Wolt i Donesi i uživati u njoj i kod kuće. Uz svaku dostavu pored Vaše narudžbine dobićete na poklon i knjižicu iz naše edicije Zajednička čitaonica.

80546599_2938034016227350_4853736910507474944_o

[Best_Wordpress_Gallery id=”21″ gal_title=”KROKODIL hrana”]

EAT & READ 

 

Direktan odgovor KROKODILovog Centra na značajno globalno ograničenje kretanja koje je jedna od najdramatičnijih posledica pandemije virusa COVID-19, jeste serijal kulinarsko-kulturnih događaja pod nazivom Eat & Read. Uz specifičan meni koji se u ovo ime kreira svakog meseca, kao i uz predstavljanje tri književna velikana koja oslikavaju osobenosti kulture iz koje dolaze, KROKODIL u okviru ovog projekta organizuje i nekoliko javnih događaja sa ciljem da svoju publiku još duplje upozna sa predelom koji je u fokusu.

IMG-20201209-WA0004 (1)
jelena milicevic everybody fb event cover-03

IZLOŽBENI PROSTOR

KROKODILov Centar je takođe i izložbeni prostor, a svakog meseca se organizuju izložbe prodajnog karaktera. Do sada su u KROKODILu izlagali: Ana Petrović (“Toni Zec”), Miroslav Vujović Graforidža (“Provokart”), Aleksandar Zograf i Gorana Basta (“Snovi i tkanine”), Aleksa Gajić (“Krokiriki”), Nikola Puzigaća (Kosmos, PUN K. & Love), Jelena Jelača (“Paralelna realnost”), Dobrosav Bob Živković (“(Naučno) fantastični Bob”), Igor Čoko (“Svojom stranom ulice”), Biljana Đurđević (“Oruđe delanja”) i Jelena Milićević (“Everybody Loves Somebody Sometimes”).

KROKODILOV GIFT SHOP

 

U KROKODILovom Centru čeka vas i KROKODILov Gift Shop, u kojem pored proizvoda sa logom Udruženja, možete kupiti i notese sa motivima edicije Zajednička čitaonica. Ovi proizvodi dostupni su i na aplikaciji Wolt.

capture-20210114-140118

DOGAĐAJI

HATE POETRY BELGRADE

 

Hate poetry je originalan format javnih nastupa nastao početkom 2012. godine u Berlinu. Prvi događaj neformalno je organizovala nemačko-turska novinarka Ebru Tašdemir, a moderirala ga je nemačko-hrvatska novinarka i urednica Doris Akrap. Novinari stranog porekla i uglavnom leve političke orijentacije okupili su se tada u Taz kafeu u Berlinu i javno pred publikom čitali rasističke, preteće i druge uvredljive komentare koje su primali putem društvenih mreža ili mailom. Nastupi u okviru Hate poetry formata od tada su postali izuzetno atraktivni i popularni širom Nemačke, a format je dobio brojne nagrade.

Prvi Hate poetry događaj u Srbiji organizovali smo upravo u KROKODILovom centru. Ovaj program organizujemo na mesečnom nivou uz učešće različitih gostiju, a moderator programa je Dragan Ilić. Događaj je do sada održan sedam puta, a učestvovali su Borka Pavićević, Nedim Sejdinović, Dragan Bursać, Anita Mitić, Brankica Stanković, Idro Seferi, Zoran Kesić, Branislav Trifunović, Gorica Nešović, Dragan Ilić, Antonela Riha, Jovana Gligorijević i Aleksandra Nikšić.

hate poetry gorica i dragan

 

151847256_4104465646250842_7110994899383469461_n

GIGANTOMAHIJa

GIGANTOMAHIJA ili KROKODILov Duel u tri runde novi je format koji predstavljamo u KROKODILovom Centru za savremenu književnost. Reč je o užarenim debatama u tri petnaestominutne runde uvek na vrele društveno-političke teme u kojem učestvuju iskusni polemičari i dobro poznati javni tribuni. U okviru ovog programa je do sada održano sedam događaja u kojima su učestvovali Svetislav Basara, Marko Vidojković, Zlatko Petrović, dr Đorđe Pavićević, Dubravka Stojanović, Biljana Srbljanović, Željko Hubač, Andrej Nosov, Teofil Pančić i Goran Marković.

 

LIK I DELO

 

U okviru programa Lik i delo u KROKODILovom centru smo predstavili (ili su se sami predstavili) regionalne autore i autorke među kojima su Vladimir Tabašević, Mirjana Đurđević, Slobodan Šnajder, Ivan Ivanji, Vladislav Bajac, Dubravka Ugrešić, Dragan Velikić, Filip David, Goran Marković, Svetislav Basara, Branko Rosić, Jelena Lengold i Jasminka Petrović.

dubravka ugrešić
107692419_3462218227142257_8841818276840717485_o

ZAJEDNIČKA ČITAONICA

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U okviru projekta Zajednička čitaonica redovno organizujemo događaje u KROKODILovom Centru, a neki od dosadašnjih učesnika bili su i Boris Buden, Dubravka Ugrešić, Lana Bastašić i Semezdin Mehmedinović.

 

KROKODILKE

 

KROKODILke su došle i govore glasno i oštro. U okviru ovog formata predstavljamo niz javnih razgovora i debata o ženama u javnom prostoru (s posebnim naglaskom na oblast kulture i književnosti), njihovoj (ne)vidljivosti i načinima da se ona pojača, zatim o fenomenima feminizma, diskriminacije i ravnopravnosti, i položaja žena na domaćoj i regionalnoj sceni. U okviru ovog programa održana su dva događaja.  Prvo izdanje je bilo pod nazivom “Feminizam i feranteizam, a drugo “NenagraŽene: Žene i književne nagrade u regionu”. Oba razgovora moderirala je Iva Parađanin.

krokodilke 2

PROSTOR/ZA PARTNERE

 

 U želji da naši partneri osećaju KROKODILov Centar kao svoj doneli smo odluku da svaku ponudu prilagodimo potrebama svakog našeg partnera.

KROKODILov centar je tehnički opremeljen multifunkcionalan prostor (85m2) sa binom, tri mikrofona, ozvučenjem, scenskom rasvetom, platnom i projektorom. Može se koristiti za različite namene:

  • konferencijski set-up (predavanja, prezentacije i sl): 50 mesta za sedenje
  • restoranski set-up (ručkovi, radni doručci i sl): 35 mesta za sedenje
  • kapacitet stajaćih mesta (zabave, proslave, žurke i sl): 80 ljudi
  • *kapacitet za vreme vanrednog stanja: maksimum 15 ljudi*

Lokal je nepušački sa prostorom za pušače na balkonu i u antreu. Takođe je i pet friendly i baby/kid friendly. U okviru Centra nalazi se i potpuno opremljena restoranska kuhinja sa edukovanim i iskusnim šefom kuhinje i osobljem, a imamo i pažljivo selektovanu kartu vina, pića, kolača i namirnica za pripremu hrane. 

Prostor je idealan za predavanja, treninge, sastanke, radne doručke, radne ručkove, organizovane večere, prezentacije, planiranja, seminare, radionice i konferencije za medije, korporativne proslave, žurke i jubileje. 

Upit za korišćenje prostora u formatu koji vam je potreban pošaljite nam na: office@krokodil.rs, kontakt osoba: Milan Adnađ

tel: 060/3568111.

Podržavanjem i korišćenjem Centra pomažete rad Udruženja KROKODIL.