KROKODIL na putu
krokodil na putu
krokodil, festival, knjizevnost, pisci, kultura, region,
15057
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15057,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

KROKODIL na putu

Od svog osnivanja, Udruženje KROKODIL aktivno je organizovalo, koorganizovalo ili učestvovalo na nekim od najvažnijih književnih i drugih događaja u Evropi i na Bliskom istoku. Kao rezultat toga uspostavili smo snažne veze s našim međunarodnim partnerima s kojima realizujemo seriju zajedničkih programa tokom godine, fokusirajući se na zajedničke ciljeve i zadatke.

Krokodilova serija događaja na jednom od najvećih književnih sajmova na svetu – Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, Nemačka, povodom predstavljanja Srbije kao “Zemlje o fokusu” 2011. godine.

The Coast Is Queer

februar 2021.

Tokom uznemirujućeg perioda u kojem se Ujedinjeno Kraljevstvo odvojilo od EU, u kojem su prava LGBTQ osoba sve više ugrožavana i u kojima je svet morao da se nosi sa pandemijom COVID-19, festival The Coast is Queer pružio je srčanu dobrodošlicu Festivalu KROKODIL, kao odlučan čin odbijanja fizičkih i simboličkih granica između Brajtona i Beograda, Britanije i Evrope, “Istoka” i “Zapada”. Panel “Queer Author from the Post-Yugoslav Region” predstavio je neke od najboljih kvir pisaca iz regiona bivše Jugoslavije i lansirao novu saradnju između KROKODILa, New Writing South i Univerziteta u Brajtonu.

144106565_3922956167722892_6357354002737606326_o

culturescapes

Culturescapes

decembar 2016.

Culturescapes je multidisciplinarni švajcarski umetnički festival posvećen interkulturalnoj razmeni. Ovaj festival, koji se događa u jesenjem periodu, svake godine predstavlja kulturni pejzaž različitih regiona, nacija ili gradova.

Neighbors

novembar 2013., maj 2014.

Zajednički projekat Neighbors(pod sloganom: “Na kafici kod komšije!”) predstavlja platformu književne i kulturne komunikacije između Kosova i Srbije koju su razvila dva udruženja – KROKODIL iz Beograda, Srbija i Qendra Multimedia iz Prištine, Kosovo.

neighbors
na-putu-littfest

Littfest Vs. KROKODIL

13. – 14. mart/jun 2015.

Saradnja između najistaknutijeg književnog festival u Švedskoj – Littfest – koji se održava u najsevernijem gradu Švedske, Umea  i KROKODILovog festivala u Beogradu, počela je saradnjom sa Švedskim insitutom u Skotholmu.  Rezultat saradnje je zajednički projekat pod nazivom “Centar periferije”, i učešće Festivala KROKODIL na Littfestu, kao i poseta i učešće Littfesta na KROKODILovom festivalu 2015. godine u Beogradu.

KROKODIL u Hrvatskoj

Pula i Zagreb

jun 2016.

U junu 2012, Festival KROKODIL je po prvi put gostovao u Hrvatskoj prestonici, u poznatom klubu VIP u centru grada. Organizovan kao prvo veče trodnevnog festivala (druga dva dana su bila održana u Beogradu), u Zagrebu smo predstavili zvučni izbor regionalnih i međunarodnih učesnika i muzike.

na-putu---zagreb
na-putu---omnibus

OMNIBUS-READING TOUR

jun 2016.

KROKODIL je objedinio snage s panevropskom književnom konferencijom CROWD i njihovim projektom  OMNIBUS-READING TOUR čiji je suosnivač EU program Kreativna Evropa. U okviru ovog projekta, KROKODIL je ugostio i predstavio šesnaest međunarodnih pisaca na festivalskim događajima u Beogradu i Nišu.