SLAPP BACK FOND
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26585
page-template-default,page,page-id-26585,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SLAPP BACK FOND

Slapp Back fond za pomoć ugroženim aktivistima i aktivistkinjama

1)Kako je Slapp Back fond nastao?

Slapp Back Fond nastao je spontano tokom marta 2024. godine. Povod je bilo solidarno skupljanje sredstava za plaćanje nepravedne (i naročito visoke) novčane kazne, na koju je Aida Ćorović osuđena zbog svog aktivističkog delovanja – simboličnog bacanja jajeta na portret osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Tokom akcije Za Aidu – Na prvoj liniji prikupljeno je nekoliko puta više sredstava nego što je bilo potrebno za plaćanje kazne. U ovaj ad hoc fond u rekordnom roku slilo se ukupno 702.348,98 dinara a sredstva su donirale 183 osobe. Donacije su podjednako pristizale iz Srbije, regiona i širom sveta.

Zahvaljujući ovako širokoj solidarnoj podršci, doneli smo odluku da od preostalog novca pokrenemo fond za druge slučajeve Slapp tužbi. Slični procesi koji služe za vršenje pritiska protiv onih koji deluju za opšti interes uveliko su u toku. Umesto da su ovakve tužbe onemogućene i na vreme iskorenjene, njih naprotiv ima sve više.

2)Šta Slapp Back fond nudi?

– Konsultativnu podršku našeg pravnog tima.

– Obezbeđivanje advokata za zastupanje u sudskim i drugim postupcima.

– Participaciju u finansijskim obavezama proisteklim iz sprovedenih postupaka (troškovi postupka, dosuđena obeštećenja, novčane kazne i sl.)

3)Kome je Slapp Back Fond namenjen?

Ukoliko ste zbog svog aktivističkog rada izloženi Slapp tužbama, ili poznajete aktiviste i aktivistkinje protiv kojih su podignute ovakve tužbe, budite slobodni da nam pišete kao i da prosledite informaciju da je Slapp Back Fond otvoren.

Ukoliko želite da pomognete onima koji su izloženi Slapp tužbama, individualne donacije u novčanim sredstvima možete uplatiti na sledeće brojeve računa.

UPLATE U DINARIMA:

BR. RN. 170-0030039599021-59

UDRUŽENJE KROKODIL, KARAĐORĐEVA 43, 11000 BEOGRAD

UPLATE U EUR:

IBAN: RS35170003003959900122

SWIFT: BACXRSBG

UDRUZENJE KROKODIL, KARADJORDJEVA 43/2, 11000 BEOGRAD, UNICREDIT BANK SERBIA JSC

UPLATE U USD:

IBAN: RS35170003003959900995

SWIFT: BACXRSBG

UDRUZENJE KROKODIL, KARADJORDJEVA 43/2, 11000 BEOGRAD, UNICREDIT BANK SERBIA JSC

PAYPAL:

office@ana-pejovic

*Napomena: Slapp tužbe u širokom značenju predstavljaju specifičan vid državnog pritiska u cilju gušenja građanske participacije, pokretanjem parničnih, prekršajnih, predkrivičnih, krivičnih i upravnih postupaka protiv pojedinaca, grupa i organizacija. Zbog toga će svaki upit prvo analizirati naš pravni tim. Nakon toga ćete dobiti odgovor da li se slučaj uklapa u široku definiciju Slapp tužbe ili ne. Ukoliko je odgovor pozitivan, bićete u mogućnosti da dobijete podršku Slapp Back Fonda.

4.) Kontakt

Možete nam pisati na mejl: fond@krokodil.rs. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što je moguće kraćem roku.

ANTRFILE:

SLAPP tužba (engl. Strategic Lawsuit Against Public Participation) je akronim koji se približno može prevesti kao “strateška tužba protiv učešća javnosti”. SLAPP tužbe su najpre identifikovane u kontekstu Sjedinjenih Američkih država još tokom osamdesetih godina prošlog veka. U međuvremenu se ta praksa proširila globalno, a poslednjih godina ovdašnji aktivisti i aktivistkinje sve češće se suočavaju s njima. Najkraće rečeno, reč je o tužbama koje se podnose s ciljem zastrašivanja, opterećivanja, kažnjavanja ili uznemiravanja tuženog/tužene zbog javnog govora i delovanja čiji su predmet pitanja od opšteg interesa. Tuženom/tuženoj će biti otežan rad, oduzeto vreme i uzdrmano samopouzdanje. Sudski postupak, koji obično traje nekoliko godina i podrazumeva troškove sudskih taksi i punomoćnika, vrlo verovatno će potpuno materijalno iscrpeti tuženog/tuženu. Dakle, cilj ovih tužbi nije otkrivanje istine već ograničavanje i ućutkivanje kritike javnosti koja iz bilo kog razloga ne odgovara tužiocima, odnosno, u ovom slučaju, državi.