Program posvećen gejmingu na XV Festivalu KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
24133
post-template-default,single,single-post,postid-24133,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Program posvećen gejmingu na XV Festivalu KROKODIL

Program posvećen gejmingu na XV Festivalu KROKODIL

U sklopu XV Festivala KROKODIL, od 16. do 18. juna, u saradnji s Nordeus fondacijom, a uz podršku Evropske Unije kroz projekat READ – Regionalna mreža za kulturnu raznolikost, organizujemo niz radionica i predavanja posvećenih fenomenu gejminga i kreiranju narativa za video-igre. Program će se odvijati u DEČIJOJ I GEJMING ZONI, na prostoru parka ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd. Pridružite nam se!

PROGRAM

PETAK, 16. JUN

16:00 – 16:45
Predavanje #1: Narativni dizajn u igrama – Nova vrsta pisane umetnosti
Uzrast: 15+
Predavač: Aleksej Krpan
Šta je zapravo narativni dizajn u video igrama i na koji način se on razlikuje od drugih vidova pisanja? Predavanje o osnovama narativnog dizajna pokušaće da pruži odgovor na ova i slična pitanja.

16:45 – 17:30
Predavanje #2: Pisanje priče za jednu video igru
Uzrast: 15+
Predavač: Mladen Đurić
Koji su koraci u procesu dizajniranja narativa i šta je sve potrebno da se taj proces poveže s ostatkom tima? Predavanje pruža odgovare na ova i slična pitanja i na primeru jedne igre učesnike vodi kroz osnove dizajniranja narativa.

SUBOTA, 17. JUN

16:00 – 17:30
Razgovor: The PlayStation Dreamworld – The Pervert’s Guide to Videogames i promocija knjige Svet snova video igara (FMK, 2022)
Učestvuju: Alfi Baun (Zoom), Boris Buden, Dušan Žica
Vodi: Isidora Todorović
Jezik: engleski
Panel o filozofiji i politici video igara, kao i o efektima koje nove tehnologije imaju na globalnu populaciju. Događaj je ujedno i predstavljanje knjige Alfija Bauna Svet snova video igara (FMK, 2022)

NEDELJA, 18. JUN

16:00 – 17:30
Razgovor:  Društvena odgovornost i gejming 
Učestvuju: Manojlo Maravić, Ljiljana Gavrilović, Miloš Paunović
Vodi: Igor Simić
Panel razmatra odnos između društvene odgovornosti i gejminga, sa fouksom na emaptiju, pravičnost i održivost, potencijal igara da oblikuje stavove i ponašanje igrača i uticaj gejminga na društvo u celosti.

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost:READ je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa partnerskim organizacijama: Centar za balkansku saradnju – Loja, Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit, Kalem Culture Association, Udruženje KROKODIL i Qendra Multimedia.

Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje. U zemljama Zapadnog Balkana, mali je broj mehanizama koji omogućavaju regionalnu kulturnu komunikaciju. Projekat se osvrće na ovaj nedostatak, nudeći mogućnosti za umrežavanje i razmenu iskustava kroz kulturno-umetničke programe i javne događaje. Na ovaj način, promovišu se raznovrsne kulturne inicijative i stvara se prostor za predstavljanje rada malih inicijativa u regionu.