PUTOPISI KROZ UKRAJINU 12DO8
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23483
page-template-default,page,page-id-23483,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

PUTOPISI KROZ UKRAJINU 12DO8

PUTOPIS KROZ UKRAJINU

Od početka otvorene ruske agresije na jednu suverenu evropsku državu – Ukrajinu, mi u Srbiji smo morali da se suočimo s manifestacijama negativnog nasleđa koje je u ovom društvu prisutno decenijama. Posebno onim koje proizlaze iz hronične nespremnosti našeg društva da se suoči s prošlošću i nespremnosti za rešavanje najvažnijih političkih i društvenih pitanja. Sve to je samim početkom Putinove ratne kampanje u Ukrajini izazvalo dramatičan porast podrške ruskoj okupaciji kao i zabrinjavajuće ispoljavanje fanatične putinofilije u Srbiji te novi talas povratka krajnje desnim teritorijalnim i identitetskim fetišima i zabludama koji su na našim prostorima po pravilu uvodili državu u nove konflikte i krvave ratove.

U Udruženju KROKODIL, svi naši članovi, prijatelji i simpatizeri bili smo od samog početka odlučni da idemo drugim i drugačijim putem rešeni da, u onoj meri u kojoj su nam to naše mogućnosti dozvoljavale, pomognemo ukrajinskim građanima zatečenim u dramatičnoj i često veoma tragičnoj realnosti rata i razaranja. Rešeni da saosećamo, pokažemo solidarnost i pružimo pomoć snažno verujući da je to jedan jedini ispravni put.   

Od sakupljanja pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu maja 2022. godine kom smo početkom juna prošle godine lično dopremili neonatalne respiratore i značajne količine drugih najhitnijih potrepština, preko posvećivanja naše rezidencije za pisce ukrajinskim književnim stvaraocima u egzilu do oslikavanja zida u blizini KROKODILovog Centra u međuvremenu višestruko vandalizovanim portretom kvintesencijalne ukrajinske pesnikinje Larise Petrivne Kosač, poznatije kao Lesja Ukrajinka, održavanja čitavog niza programa posvećenih deci i mladima izbeglim iz Ukrajine, književnosti, kulturi ali i društvenim i političkim pitanjima ove zemlje te otvaranja vrata našeg centra raznim formalnim i neformalnim organizacijama, skupinama i pojedincima koji su angažovani u okviru malog ali izuzetno šarolikog i rastućeg mirotvornog pokreta u Srbiji. Drugog marta 2023. krenuli smo na put ka istoku Ukrajine noseći malu ali važnu humanitarnu pomoć namenjenu Socijalnom centru u mestu Bliznjuki a time noseći i poruku ljubavi i solidarnosti od strane čak tri stotine četrdeset i pet naših građana. U povratku dopremili smo iz Kijeva četiri stotine naslova za prvu biblioteku na ukrajnskom jeziku u našoj zemlji koju je omogućila mala mreža srpskih izdavača. Želimo da verujemo da se stvari i u Srbiji iz dana u dana menjaju. Želimo da verujemo da i mi doprinosimo ovoj promeni. Želimo da verujemo u odgovornije, empatičnije i bolje društvo.

U tekstovima ispod pročitajte kako su naša putovanja u Ukrajinu izgledala. Hvala!    

  

5.8-800x600

2023. PUTOPIS KROZ UKRAJINU 12DO8 #2

2022. PUTOPIS KROZ UKRAJINU 12DO8 #1

6.5-1000x1000