REALIZOVANI MURALI U OBRENOVCU I ČAČKU U OKVIRU INICIJATIVE FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
25156
post-template-default,single,single-post,postid-25156,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

REALIZOVANI MURALI U OBRENOVCU I ČAČKU U OKVIRU INICIJATIVE FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE

REALIZOVANI MURALI U OBRENOVCU I ČAČKU U OKVIRU INICIJATIVE FREE THE STREETS/FREE THE PEOPLE

Danas je Čačku završeno slikanje sedmog murala u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets/Free the People. Rad autora Vuka Đurića realiziovan je u jednom od čačanskih komšiluka (ugao ulica Mila Ivkovića i Veselina Mikića), a nastaje u saradnji sa festivalom DUK (Dani urbane kulture). U okviru Free the Streets/Free the People inicijative nastaće ukupno deset murala u gradovima Srbije, sa idejom da sugrađane podsetimo na to da javni prostor pripada svima i da svako u njemu treba da se oseća dobrodošlim.

Rad pod nazivom Sedi malo, smiri se, koji je nastao na fasadi zgrade, na obodu Gradskog parka, prema rečima autora, poziva posmatrača da zastane, razmisli, da da sebi vremena i poziva na razgovor.

“Toliko je stolica na svetu, a ljudi se bore oko jedne. Iz tog razloga sugrađanima darujem stolicu koju ne mogu da osvoje i na koju ne mogu da sednu. Darujem im treću stolicu. Ostavljam im prazno mesto i slobodan prostor”, objašnjava umetnik i dodaje:

“Pozadina je nastala iz dugog istraživanja odnosa brojeva i površina, da bi nakon višegodišnjeg lutanja naišao na put koji može biti dobar. Simbolika brojeva je skroz nestala i pretvorila se u forme koje pokušavaju da pruže mir, sklad i harmoniju. Kako se zid nalazi pored parka, želeo sam da predstavim apstraktni pejzaž gradskog zelenila. Koloristički, sve tonove sam preuzeo od same lokacije na kojoj se mural nalazi”.

Podsećamo da je građanska inicijativa Free the Streets/Free the People nastala kao reakcija na preplavljujuću količinu agresivnih poruka koje se nalaze na zidovima u gradovima širom Srbije. U Beogradu je njihov broj posebno uznemirujući. Stoga nastavljamo sa podrškom domaćim umetnicima da slikaju murale koji šalju poruke zajedništva i čine ulični prostor prijemčivim za sve građane, ali ih i dodatno podsećaju da je to upravo prostor koji nam svima pripada i koji svi, bez obzira na lična uverenja, imamo pravo da koristimo – za provođenje slobodnog vremena, druženje i okupljanje. 

Vuk Đurić (1992, Istok). Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na odseku Grafički dizajn. Master studije završio je na istom fakultetu 2018. godine. Koordinator je likovnih delatnosti festivala Dani urbane kulture (DUK) u Čačku. Nosilac je nekoliko projekata, kao I učesnik na dve likovne kolonije. Izveo na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inostranstvu.

A samo desetak dana ranije šesti mural u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets/Free the People je realizovan u Obrenovcu od 5. do 9. septembra. Zahvaljujemo se sugrađanima koji su u ovom periodu došli u do zgrade u ulici Radenka Rankovića 4, pored obrenovačkog šetališta, i pratili proces slikanja umetnika Dejana Ivanovića Wupera. Sam rad je inspirisan detinjstvom, a ovo je jedna u nizu umetničkih intervencija koju KROKODIL inicira kroz pomenutu inicijativu, sa idejom da pozitivnim i emancipatorskim praksama podseti na to da javni prostor pripada svima i da svako u njemu treba da se oseća dobrodošlim.,

O inicijativi Free the Streets/Free the People:

Zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi. 

Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People jeste da kroz tri glavna pravca aktivnosti utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru. To su:

1.  umrežavanje građana oko uličnih umetničkih intervencija,

2.  transformacije javnih prostora,

3.  javno zagovaranje s kreatorima javnih politika na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene zakonskih rešenja po pitanju javnog ispoljavanja govora mržnje.