Otvoreni Balkan/Zatvoreni Balkan
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
24224
post-template-default,single,single-post,postid-24224,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Otvoreni Balkan/Zatvoreni Balkan

Otvoreni Balkan/Zatvoreni Balkan

Otvoreni Balkan/Zatvoreni Balkan

Debatna zona Festivala KROKODIL 2023, nedelja, 18. jun, 14.30-17.30 sati

Učesnici/ce:

Jasna Jelisić, šefica operacija za Zapadni Balkan iz Brisela, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Iskra Gešoska, predsednica organizacije Kontrapunkt iz Skoplja, Adelina Hasani, glavna i odgovorna urednica Prizma medije iz Prizrena, Nora Ahmetaj, direktorka Centra za istraživanje, dokumentaciju i publikaciju iz Prištine i Seran Demiral, spisateljica za decu i docentkinja na katedri za sociologiju Arel Univerziteta u Istanbulu. 

Moderatorke: Milena Berić i Maja Vuković Biserko KROKODIL

Radni jezik: engleski

Slobodan ulaz

Tokom razgovora Otvoreni Balkan/Zatvoreni Balkan pokušaćemo da analiziramo rezultate dosadašnjih inicijativa usmerenih na jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, kao što su harmonizacija propisa,  normalizacija odnosa, uklanjanje privrednih barijera i podsticanje stabilnosti. Učesnici debate razgovaraće i o zvaničnoj politici Evropske Unije u vezi sa evro-atlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana. Iz pozicije građanki i građana regiona, čini se da svakodnevica teče u sasvim drugom pravcu: u pravcu jačanja mržnje, netolerancije, nesuočavanja s prošlošću, negledanja u budućnost, kao i da smo sve dalje od prihvatanja odgovornosti,  zajedništva i regionalne solidarnosti, na koje nas nekako uvek podseća Brisel. Da li nam je stalno potreban “Brisel” i da li će pojedinačni interesi uvek biti ti koji zatvaraju vrata ovim glasovima?

 Pozivamo vas da nam se pridružite u debati u kojoj ćemo se pozabaviti postojećim prazninama u brojnim neraščišćenim odnosima i pokušati da sagledamo mogućnosti za razvijanje boljih dobro-susedskih odnosa za koje je preduslov pomirenje i odgovorno suočavanje s prošlošću. Uvidom u trenutno stanje u Srbiji, vidimo snažnu polarizaciju i podelu po brojnim pitanjima i vrednostima.  Posebnu važnost posvetićemo pitanjima uloge komunikacija i medija u procesu formiranja javnog mišljenja o ovim temama, kao i o značaju i ulozi umetnika, pisaca, kulturnih radnika, intersektorske i među sektorske saradnje unutar civilnog sektora u procesima pomirenja i EU integracija.

Debata se realizuje u okviru projekta READ.

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost:READ je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa partnerskim organizacijama: Centar za balkansku saradnju – Loja, Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit, Kalem Culture Association, Udruženje KROKODIL i Qendra Multimedia.

Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje. U zemljama Zapadnog Balkana, mali je broj mehanizama koji omogućavaju regionalnu kulturnu komunikaciju. Projekat se osvrće na ovaj nedostatak, nudeći mogućnosti za umrežavanje i razmenu iskustava kroz kulturno-umetničke programe i javne događaje. Na ovaj način, promovišu se raznovrsne kulturne inicijative i stvara se prostor za predstavljanje rada malih inicijativa u regionu.