Pisac u Egzilu
Pisac u Egzilu 2017.
krokodil, festival, knjizevnost, pisci, konferencija, debata, region, partneri,
15053
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15053,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178
 

Pisac u egzilu

Sloboda izražavanja i pisane reči koja se na Zapadu praktično podrazumeva još uvek predstavlja izazov u mnogim delovima sveta. I dalje postoje brojna društva u kojima represivni režimi ograničavaju ta prava upravo piscima s obzirom da oni često prvi podižu glas protiv nepravde i represije zahvaljujući činjenici da su jezik i reči njihova primarna sredstva izražavanja.

 

Zbog svega toga je od izrazite važnosti prepoznati nezavidan položaj progonjenih i proteranih pisaca te ponuditi veći broj utočišta za njih i njihove porodice te im time omogućiti direktnu pomoć u prilagođavanju i to tako da ne dolazi do prekida u njihovom dragocenom književnom stvaralaštvu. Cilj ovog projekta, pored njegovog čisto humanitarnog karaktera, jeste da promoviše vrednosti demokratije i kros-kulturnog angažmana. Nakon više godina rukovođenja izuzetno funkcionalnog rezidencijalnog programa za pisce u Srbiji, Udruženje Krokodil je zadobilo visok nacionalni, regionalni i evropski kredibilitet kao i značajnu količinu iskustva da bi napravilo ovaj novi iskorak – u smeru osnivanja prvog programa za pisce u egzilu ne samo u Srbiji već i širom čitavog regiona Zapadnog Balkana.

 

Glavna namera ovog projekta jeste pokretanje prvog programa za pisce u egzilu u Srbiji kako bismo ponudili uzajamnu korist za progonjene pisce i njihove porodice s jedne strane i za lokalnu zajednicu s druge radi unapređenja koegzistencije i razumevanja.
Cilj nam je da omogućimo praktičnu podršku piscima-izbeglicama, piscima u političkoj nevolji i onima koji se suočavaju s progonom ili neposrednim, targetiranim i ozbiljnim pretnjama po život, ličnu i/ili umetničku slobodu u svojim zemljama ili u zemljama u kojima trenutno borave tako što ćemo im omogućiti dugotrajan boravak u utočištu uz finansijsku pomoć kao efikasan vid humanitarnog i kulturnog, aktivizma, društvene integracije i interkulturalnog dijaloga.