Regionalna mreža za kulturnu raznolikost (READ) - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19387
post-template-default,single,single-post,postid-19387,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost (READ)

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost je projekat u trajanju od četiri godine, počev od septembra 2020. do kraja avgusta 2024. godine, finansiran od strane Evropske komisije u okviru Civilno društvo i Media Programa. Projekat je implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa partnerskim organizacijama: Centar za kooperaciju na Balkanu – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo).

Projekat Regionalna mreža za kulturnu raznolikost doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalna kulturna društva, nudeći im mogućnosti za umrežavanje van polja politike. U zemljama Zapadnog Balkana, mali je broj mehanizama koji omogućavaju regionalnu kulturnu komunikaciju. Projekat se osvrće na ovaj nedostatak, nudeći mogućnosti za umrežavanje, razmenu iskustava kroz projekte, javne događaje i kampanje. Na ovaj način, promovišu se raznovrsne kulturne inicijative i stvara se prostor za prezentovanje rada malih inicijativa u regionu. 

Cilj projekta je promocija interkulturalnih veština čitanja, kao i demokratkskih vrednosti kroz čitalačku kulturu i baratanje nadregionalnim visokokvalitetnim književnim delima. To podrazumeva i uspostavljanje i korišćenje pokretne biblioteke u pet zemalja, kao i podršku od strane deset regionalnih književnih festivala pod okriljem teme interkulturalne razmene i pomirenja. U pet različitih zemalja, publika će stupiti u kontakt sa radom autora i kulturama iz zemalja u komšiluku, kod kojih je u nekoliko slučajeva ranije došlo do konflikta, i promovisaće kulturu čitanja kao instrument za toleranciju i pomirenje. Čitaoci se putem književnosti izlažu bogatstvu kulturnih specifičnosti, ali i uslovima života, nadi i dilemama pojedinca, što im omogućava da se lakše identifikuju, povežu i empatišu sa ljudima drugih iz drugih kultura, kao i da se ova društvena distanca prebrodi.

Zajedno sa šest organizacija civilnog društva koje čine konzorcijum projekta, ova akcija će kroz subgrantove, treninge i podršku umrežavanja, podići kapacitet na do 90 kulturnih inicijativa. Računajući da imaju značajan uticaj na kulturu i društvene promene, OCD su od ključnog značaja za uspeh ovog projekta. Targetiranjem informacionim materijalima, 120 škola u regionu Zapadnog Balkana i Turske, kao i preko 100 biblioteka, biće uključene u raznorazne aktivnosti. Drugi benefiti odnose se na stanovnike Kosova, Srbije, Severne Makedonije, Turske i Albanije. Mladima će biti posvećena posebna pažnja. To podrazumeva preko 5000 mladih koji će direktno učestvovati u aktivnostima, kao i preko 500.000 koji će biti izloženi informacijama kroz implementaciju i promociju aktivnosti. 

Ono što ovaj projekat čini jedinstvenim je vizija građenja jedne unifikovane platforme koja se zajedno zalaže i podiže svest o efektivnim načinima za upoznavanje građana različitih balkanskih zemalja sa radom u sektoru kulture i originalnim i kreativnim načinima za otvaranje kanala komunikacije između regionalnih kulturnih pokretača, time značajno doprinoseći pomirenju između različitih država i kulturnoj razmeni.