Regionalna mreža za kulturnu raznolikost (READ)
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19387
post-template-default,single,single-post,postid-19387,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost (READ)

Regionalna mreža za kulturnu raznolikost je projekat u trajanju od četiri godine implementiran od strane Gete Instituta Skoplje, zajedno sa partnerskim organizacijama: Centar za balkansku saradnju – Loja (Severna Makedonija), Fondacioni Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska), Udruženje KROKODIL (Srbija) i Qendra Multimedia (Kosovo).

Projekat doprinosi pomirenju i interkulturalnoj toleranciji otvaranjem novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije, nudeći im mogućnosti za umrežavanje. U zemljama Zapadnog Balkana, mali je broj mehanizama koji omogućavaju regionalnu kulturnu komunikaciju. Projekat se osvrće na ovaj nedostatak, nudeći mogućnosti za umrežavanje i razmenu iskustava kroz kulturno-umetničke programe i javne događaje. Na ovaj način, promovišu se raznovrsne kulturne inicijative i stvara se prostor za predstavljanje rada malih inicijativa u regionu. 

Cilj projekta je promocija interkulturalnih veština čitanja i demokratskih vrednosti kroz čitalačku kulturu. To podrazumeva i uspostavljanje i korišćenje pokretne biblioteke u pet zemalja, kao i realizaciju deset izdanja regionalnih književnih festivala pod okriljem teme interkulturalne razmene i pomirenja. U pet različitih zemalja, publika će se upoznati sa radom autora i kulturama zemalja u susedstvu, a kultura čitanja će biti promovisana kao instrument za toleranciju i pomirenje. Čitaoci se putem književnosti izlažu bogatstvu kulturnih specifičnosti, što im omogućava da se lakše povežu i saosećaju sa ljudima iz drugih kultura, kao i da se ova društvena distanca prebrodi. Osim toga, ovaj projekat će kroz donacije, treninge i podršku umrežavanju, podići kapacitet do 90 organizacija civilnog društva. Zbog njihovog značajnog uticaja na kulturu i društvene promene, OCD su od ključnog značaja za uspeh ovog projekta.

Ono što ovaj projekat čini jedinstvenim je izgradnja jedne unifikovane platforme koja podiže svest o efektivnim načinima za upoznavanje građana različitih balkanskih zemalja sa originalnim i kreativnim načinima za otvaranje kanala komunikacije između regionalnih kulturnih pokretača, time značajno doprinoseći pomirenju između različitih država i kulturnoj razmeni.

Korisni linkovi:

POZIV ZA PRIJAVU MULTIJEZIČNIH PROJEKATA U OKVIRU REGIONALNE MREŽE ZA KULTURNU RAZNOLIKOST

POZIV ZA PRIJAVU INTERKULTURALNIH PROJEKATA U OKVIRU REGIONALNE MREŽE ZA KULTURNU RAZNOLIKOST

QUESTIONS AND ANSWERS FROM THE READ INFORMATION SESSION ON 12.01.2021