U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom juna boravi Kozmin Perca
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17677
post-template-default,single,single-post,postid-17677,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom juna boravi Kozmin Perca

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom juna boravi Kozmin Perca

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom juna boravi rumunski autor Kozmin Perca koji je ujedno i 83. gost KROKODILove kuće za pisce. Perca je nastupao na debati Neighbors facing the present drugog dana festivala KROKODIL. U nedelji posle festivala a u saradnji sa Katedrom za rumunski jezik Filološkog fakulteta imao susret sa studentima te grupe, na kom su razgovarali o njegovom stvaralaštvu, iskustvu, ali i o savremenoj književnoj sceni u Rumuniji, uz pomoć pesnikinje i prevoditeljke Aleksandre Turdu.

Kozmin Perca je rumunski esejista, pesnik i romanopisac. Rođen je 1982. u Vişeu de Sus. Doktorske studije iz oblasti književnosti završio je radom o istočnoevropskoj fantastičnoj književnosti. Objavio je nekoliko eseja, romana, zbirki kratkih priča i zbirki poezije. Debitovao je poetskom zbirkom „Zorovavel” (2002), zatim je usledila „Santinela de lut” (Glineni stražar, 2006), „Cântec pentru Maria” (Pesma za Mariju, 2007), „Bătrânul, o divină comedie” (Starac, božanska komedija, 2009), „Fără titlu” (Bez naziva, 2011), dve zbirke kratkih priča i tri romana, od kojih je poslednji „În urmă nu mai e nimic” (Ništa nije ostalo, 2015). Trenutno predaje komparativnu književnost na Univerzitetu Hiperion u Bukureštu.

Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz razmenu rezidencijalnih programa u sedam zemalja na ovom području, saradnju sa drugim zemljama sa sličnim istorijskim iskustvima (Kipar, Ukrajina), kao i obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.