O nama - KROKODIL
krokodil, festival, knjizevnost, pisci, kultura, region,
13396
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13396,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

K.R.O.K.O.D.I.L.

je akronim na srpskom jeziku i znači:

Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju

Udruženje KROKODIL posvećeno je kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike kao i one zainteresovane za kulturu uopšte, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumevanja te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire.

Festival KROKODIL

Udruženje KROKODIL osnovano je 2009. godine kad je i pokrenulo književni festival KROKODIL koji je u toku tri junske večeri te godine prvi put održan u Beogradu. Od tad se ovaj festival svake godine u junu održava na istom mestu – otvorenom amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Iako primarno zamišljen kao regionalna platforma, festival KROKODIL je ubrzo dobio međunarodne obrise i srazmerno brzo izrastao u jedan od najistaknutijih, najposećenijih i najprepoznatljivijih književnih događaja ne samo u okviru našeg regiona već i u Evropi. Pored redovnih gostovanja istaknutih pisaca i drugih umetnika iz zemlje, regiona i inostranstva, odlikuju ga inovativno korišćenje multimedije u cilju obogaćivanja javnog čitanja, dinamičan ritam, izrazita savremenost te obimna, veoma lojalna i zainteresovana publika uz izvrsne posete od preko 1000 ljudi po večeri.

Veoma brzo nakon osnivanja Udruženje KROKODIL se jedinstvenošću, originalnošću ali pre svega napornim i predanim radom svog tima, našlo i na evropskoj književnoj sceni kao organizator ili koorganizator značajnih književnih programa.

01-O-nama

Navešćemo samo neke od njih:

  • programsko predstavljanje Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu,
  • učešće festivala KROKODIL na poznatom švajcarskom festivalu kultura “Culturescapres”,
  • gostovanja u Zagrebu, Ljubljani, Puli, zatim na Kosovu kroz projekat “Neighbors” i zajednički srpsko-albanski književni festival “Do you read me?”,
  • redovna saradnja i festivalska razmena s “Littfestom”, najznačajnijim švedskim književnim festivalom koji se svake godine održava u severnom gradu Umea
  • učešće u velikom panevropskom projektu “OMNIBUS-READING TOUR” itd.

KROKODILova kuća za pisce

Razvijajući stabilne odnose s mnogobrojnim partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL 2012. godine osniva prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILovu kuću za pisce. U njoj od tad na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja. Ovaj program utiče i na obim i dinamiku književne saradnje tako da je u prve četiri godine rada KROKODILove kuće za pisce u Srbiji i regionu objavljeno čak jedanaest štampanih izdanja dela autora koji su bili KROKODILovi stipendisti kao direktna i nesumnjivo pozitivna posledica te neprestane aktivnosti KROKODILovog tima.

02-rezidencija
02-o-nama-krokodokodil

KROKODOKODIL

festival ilustracije i književnosti za decu

Ovaj jedinstveni festival prvi put je održan u aprilu 2014. godine s temom „Kako nastaje knjiga“. Zajednički radom s partnerskim Udruženjem OK – Obrazovanje i kultura i s Omladinskim pozorištem Dadov, Udruženje KROKODIL želi da organizovanjem zabavnog, tematskog, multimedijalnog i interdisciplinarnog festivala za decu, koji zauzima granični prostor između pozorišnog i festivalskog događaja, na moderan način odgaja novu čitalačku publiku stavljajući u prvi plan književnost za decu i kulturu čitanja kao i savremene medije kojima su mlađe generacije izrazito sklone.

Ostali programi,

međunarodna saradnja i nagrade

Od samih početaka svog delovanja 2009. Udruženje KROKODIL je kroz aktivnu međunarodnu saradnju osvojio značajan kredibilitet ne samo na evropskoj kulturnoj i književnoj sceni već jednako tako i na društveno-političkoj.  Udruženje KROKODIL je posebno usmereno na programe od izuzetne društvene važnosti, realizujući u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima različite značajne projekte. Najistaknutiji među njima su:

  • godišnja “Beogradska debata o Evropi” koja u Beogradu okuplja najeminentnije evropske intelektualce i stručnjake iz različitih oblasti,
  • projekat kosovsko-srpske književne saradnje i razmene “Neighbors” realizovan u saradnji s partnerskom organizacijom “Qendra Multimedia” is Prištine
  • projekat regionalnih lingvističkih konferencija “Jezici i nacionalizmi” u saradnji s tri partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore,
  • multidisciplinarni projekat “Europoly” posvećen prošlosti, sadašnjosti i budućnosti migracija s Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope kao i mnogi drugi.

Posvećivanjem posebne pažnje glavnim društvenim, političkim i kulturnim temama koje nas okružuju a kroz njihovu artikulaciju u okviru programa koje Udruženje KROKODIL razvija u partnerstvu s lokalnim i inostranim partnerima, želja nam je da na drugačiji način i iz inovativne perspektive doprinesemo razvoju boljeg društva u Srbiji.

Udruženje KROKODIL je dobitnik nagrade grada Beograda “Zvezde Beograda” za 2012. godinu kao i jubilarni dobitnik velike “Evropske nagrade za komunikacije” u kategoriji “NVO/Asocijacije” za 2016. godinu.

03-programi
Milena-Evropska-nagrada-za-komunikacije