Krokodokodil 2018 - KROKODIL
Čudovišni festival književnosti i ilustracije za decu u epizodi: U tudjim patikama
krokodokodil, krokodil, festival, knjizevnost, pisci, kultura, region, krokodokodil, konferencije, debata, evropa, mladi, pozoriste, ilustracija,
16967
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16967,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

 KROKODOKODIL 2018.

– U TUĐIM PATIKAMA –

KAD

12. oktobar 2018.

GDE

Pozorište DADOV, Desanke Maksimović 6/1

UČESTVUJU

Glumaci pozorišta Dadov

Čudovišni festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL u epizodi

 

„U TUĐIM PATIKAMA“

 

Ovogodišnji šesti po redu dečiji festival KROKODOKODIL će trajati od 12. oktobra kada se u 13 sati održava centralna manifestacija u Omladinskom pozorištu Dadov (Desanke Maksimović 6) pa do kraja juna 2019. godine. Tekst glavne predstave pod nazivom U TUĐIM PATIKAMA napisala je Jasminka Petrović, renomirana pripovedačica, performerka i srpska savremena spisateljica za decu i mlade. Režiju predstave potpisuje Vladan Đurković, a igra ansambl pozorišta Dadov.

U dolazećim mesecima predstava će proputovati u što je moguće više mesta u Srbiji, kako bi predstavila uzbudljiv i fantastični svet, stvoren tako da istovremeno zabavi i edukuje te angažuje mališane iz udaljenih naselja, manje razvijenih ili prigradskih naselja velikih gradova, uopšte iz mesta u kojima nedostaje kontakta sa savremenim kulturnim sadržajem.

 


 

Naziv ovogodišnjeg festivala nagoveštava temu – poštovanje različitosti. Namera festivala je da kroz četiri odabrane knjige ispita i postavi pitanja o odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine. Knjige koje će biti prikazane u okviru festivala su:

  • Riko, Oskar i tajanstvene senke nemačkog pisca Andreasa Štajnhefela (Odiseja),
  • „Superuvce“, strip novelu Sisi Bel (Čarobna knjiga),
  • „Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca“ Šermana Aleksija (Urban Reads) i
  • „O mačkama, notama i bubama“, Jasminke Petrović (Kreativni centar).

Pitanje tolerancije i prihvatanja različitosti su najvažniji aspekti ovogodišnjeg festivala, koji se osim predstave sadrži i od nekoliko radionica i predavanja za odrasle. Prvi program za odrasle odigraće se u ponedeljak 15. oktobra u 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost pod naslovom O DUGMETU, ZLOGONJAMA I SREĆI – Kako se različitost prihvata u našem društvu?

U razgovoru će učestvovati: Jasminka Petrović, autorka knjige „O dugmetu i sreći“, Ljilana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Jovana Karaulić producentkinja filma „Zlogonje“ (producentska kuća Akcija produkcija) i Marko Manojlović, scenarista filma „Zlogonje“. Razgovor će moderirati Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL.

 


 

Festival KROKODOKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK –Obrazovanje i kultura, uz pomoć omladinskog pozorišta Dadov, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanjakao i odgajanje nove čitalačke publike.

 


 

Festival KROKODOKODIL su pomogli: Ministarstvo kulture Republike Srbije i književna mreža Traduki, kao i program Kreativna Evropa kroz projekat SILO. Na programu SILO učestvuju i UC Leuven-Limburg (Belgija), Aarhus Universitet (Danska), Cultuurhuis de Warande (Belgija), Fundación Uxío Novoneyra (Španija), Câmara Municipal da Madalena do Pico (Portugalija), Szepirok Tarsasaga (Mađarsko udruženje pisaca) (Mađarska), Aarhus Public Libraries (Danska).