KROKODIL | DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKOM JEZIKU – konferencija za novinare i debata
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15397
post-template-default,single,single-post,postid-15397,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKOM JEZIKU – konferencija za novinare i debata

DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKOM JEZIKU – konferencija za novinare i debata

U četvrtak, 30.3.2017. u 12 sati održaće se regionalna konferencija za medije povodom objavljivanja teksta Deklaracije o zajedničkom jeziku u Media centru u Sarajevu (Kolodvorska 3).

Tekst Deklaracije o zajedničkom jeziku i njene ciljeve predstaviće neki od potpisnika: profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju i Vladimir Arsenijević ispred Udruženja KROKODIL, inicijatora ovog važnog dokumenta.

Nakon serije regionalnih konferencija projekta JEZICI I NACIONALIZMI, koje su od aprila do novembra 2016. održane u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu, preko trideset eksperata različitih struka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije sastavili su Deklaraciju o zajedničkom jeziku u nameri da se podigne svest i aktivno utiče na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je potpisalo više od dve stotine lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih kredibilnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije među kojima su: Rade Šerbedžija, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Dino Mustafić, Boris Dežulović, Nenad Veličković, Maja Raičević, Faruk Šehić, Rajko Grlić, Hanka Vajzović, Borka Pavićević, Filip David, Ermin Bravo, Jasmila Žbanić, Viktor Ivančić, Dragan Markovina, Brano Mandić, Boris Buden, Biljana Srbljanović, Nerzuk Ćurak, Ranko Bugarski, Snježana Kordić i Balša Brković.

Tekst Deklaracije o zajedničkom jeziku biće stavljen na uvid javnosti od 30.3.2017. godine na veb stranici projekta  www.jezicinacionalizmi.com, na kojoj će svaka osoba saglasna s tekstom Deklaracije biti u mogućnosti i da je potpiše.

Povodom objavljivanja teksta Deklaracije o zajedničkom jeziku, u Centru za interdisciplinarne studije (Zmaja od Bosne 8, Sarajevo) s početkom u 18 sati održaće se panel diskusija i to u dve sesije.

U prvoj debati, koju će moderirati Sandra Zlotrg, pod nazivom ŠTA JE ZAJEDNIČKI JEZIK? učestvovaće: Snježana Kordić, Borka Pavićević i Rajka Glušica. Druga debata koju će moderirati Igor Štiks a u kojoj učestvuju: Asim Mujkić, Ivana Bodrožić i Balša Brković nosi naziv JEZIK I BUDUĆNOST.

Konferenciju  za medije i debate organizuju inicijatori projekta Udruženje KROKODIL i forumZFD.

Projekat JEZICI I NACIONALIZMI rezultat je dvogodišnje istraživačke misije i partnerskog delovanja beogradskog Udruženja KrokodilUdruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BIH iz Sarajeva. Osnovna namera ovog projekta jeste da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizuje pitanje postojanja četiri “politička” jezika u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička nauka već dugo neprincipijelno ukršta s identitetskom politikom. Tako je i danas. Uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji te formalnom postojanju četiri standarda, identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile, a preskriptivizam, zanesenost jezičkim imperijalizmom, teze o “pedesetogodišnjem jezičkom ropstvu” i čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traju. Projekat su podržali Allianz Kulturstiftung i forumZFD.

 

5 Comments
 • Natalija Mićunović
  Posted at 13:41h, 29 March Reply

  This is progress.

 • Natalija Mićunović
  Posted at 13:42h, 29 March Reply

  Glad to be easier to understand.

 • Nermana Begagic
  Posted at 15:33h, 30 March Reply

  Podržavam i radujem se.

 • Marko Mitić
  Posted at 17:43h, 30 March Reply

  Nisam siguran da li da kažem “sjajno” ili “konačno”. U svakom slučaju – Bravo! =) Nadam seda ćemo jednog dana imati i pravilo koje eksplicitno kaže da se na svim ustanovama obrazovanja može pisati na bilo kojoj od varijanti zajedničkog jezika. Lep pozdrav!

 • Darko Božuta
  Posted at 14:31h, 08 April Reply

  Najzad nešto pozitivno i protivno nacionalističkoj iracionalnosti i gluposti.

Post A Comment