Treći dan festivala KROKODIL 2019
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17637
post-template-default,single,single-post,postid-17637,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Treći dan festivala KROKODIL 2019

Treći dan festivala KROKODIL 2019

Treći dan KROKODIL festivala 2019. počeo je debatom Zajednička čitaonica – da li je moguća zajednička književnost? održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Učesnici su bili Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Lana Bastašić i Miljenko Jergović.

Učesnici debate razgovarali su o mogućnosti postojanja zajedničke književnosti kao i koja bi se sve književnost mogla ovim pojmom obuhvatiti – da li bismo našom književnošću smatrali samo onu pisanu na svim varijantama našeg jezika ili bismo u nju uključili i autore iz regione koji pišu na stranim jezicima.

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla.

Program se u odvija okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska Unija.  Podrška programu Allianzkultustiftung, CCFD Terre Solidaire.

The Word literary forum, finale međunarodne radionce govorne poezije

Program ovogodišnjeg izdanja KROKODIL festivala završen je nastupom učesnika radionice govorne poezije i performansa The Word Literary Forum. Ovaj projekat zajednički su realizovali festival KROKODIL, Međunarodni književni festival POLIP (Priština) i Pokret govorne poezije Bern ist überall (Bern). Radionicu su vodili Dragan Protić Prota (Škart), Špetim Seljmani (Polip) i Ariane fon Grafenrid (Bern ist überall).

Na početku programa Ariane fon Grafenrid i Špetim Seljmani čitali su svoje pesme na jezicima na kojima su originalno napisane, a zatim je Dragan Protić Prota pročitao srpskohrvatski prevod Seljmanijeve pesme. Pesnici učesnici radionice su se predstavili u tri kruga – prvi su činile pesme nastale na samoj radionici i napisane za tri minuta. Zajednička tema za ove pesme bila je No Town Is My Town. U sledećem krugu govorili su pesme nastale u njihovim prošlim životima, a poslednji krug činile su pesme po izboru samih autora.

The WORD LITERARY FORUM, projekat govorne poezije zajednički realizuju Međunarodni književni festival POLIP (Priština), festival KROKODIL (Beograd) i Pokret govorne poezije Bern ist ueberall (Bern) uz podršku fondacije Prohelvetia.

Fotografije sa događaja: Srđan Veljović