Održan prvi sastanak korkodilovog trkačkog književnog kluba - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
20049
post-template-default,single,single-post,postid-20049,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Održan prvi sastanak korkodilovog trkačkog književnog kluba

U utorak, 30. marta, Vladimir Arsenijević iz Udruženja KROKODIL otvorio je prvi sastanak trkačkog čitalačkog kluba KROKODILovog projekta „Audio-Maraton: Patike za trčanje, knjige za slušanje“. Trkači su na sastanku razgovarali o svom iskustvu slušanja audio knjige „Komo“ autora Srđana Valjarevića na aplikaciji Book & Zvook, u izvedbi Nebojše Glogovca.

Tri pod-teme sastanka bile su: 

  • utisci o „Komu“ na nivou književnog dela
  • utisci o „Komu“ na nivou audio knjige
  • utisci o audio knjigama. 

Sastanak je emitovan i putem Zoom-a, preko kojeg su se uključili članovi kluba koji nisu bili u stanju da fizički prisustvuju događaju.

Najnoviji projekat Udruženja KROKODIL, Audio-Maraton*Patike za trčanje – knjige za slušanje, deo je evropskog projekta BE (P)ART GROW WITH ARTS koji partnerski realizuju organizacije iz Španije, Belgije i Mađarske: PEN Català, UC Limburg, Szepirok Tarsasaga Egyesuleteuc i Fundación Uxio Novoneyra. Fokus aktivnosti na ovom trogodišnjem projektu jeste približavanje književnosti mladim ljudima zbog njene ključne uloge u razumevanju sveta, razvijanju kritičkog mišljenja i veština kreativnog rešavanja problema kao i blagotvornog uticaja čitanja i fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje.

Imajući ovo u vidu, ovim projektom u Srbiji predstavićemo praksu slušanja audio knjiga uz rekreativno trčanje i sinergistički efekat čitanja, odnosno slušanja knjiga i fizičke aktivnosti na fizičko i mentalno zdravlje. Cilj je da trkače i ljubitelje sporta zainteresujemo za svet književnosti kako bi pomoću audio knjiga obogatili svoje treninge, a da mladim piscima i ljubiteljima književnosti predstavimo značaj fizičke aktivnosti. O vezi između ove dve oblasti svedoče i mnogi poznati pisci koji su ujedno i rekreativni trkači, kao što su Haruki Murakami, Ante Tomić, Srećko Horvat, Vladimir Arsenijević, Nebojša Vujanović i mnogi drugi.