Eat & read - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19192
page-template-default,page,page-id-19192,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

EAT & READ

Nova aktivnost KROKODILovog Centra pod nazivom Eat & Read predstavlja direktan odgovor na značajno globalno ograničenje kretanja koje je jedna od najdramatičnijih posledica pandemije virusa COVID-19.

Da bismo vam pomogli da nadoknadite i zadovoljite svoj wanderlust, odlučili smo da vas svakog meseca povedemo na uzbudljivo književno-kulinarsko putovanje po raznim zemljama, njihovim kulturama, književnostima i kuhinjama podjednako. U okviru desetodnevnog perioda, svakog meseca ponudićemo vam specifičan meni i ujedno predstaviti nekoliko pisaca koji na najbolji način osvetljavaju specifičnosti kulture iz koje dolaze i o kojoj pišu. Ovaj travelling-without-moving projekat u sebi će uvek sadržavati i javni događaj kada ćemo, pod nazivom Eat & Talk, organizovati javno predavanje za ograničeni broj posetilaca kako bismo poštovali pravila socijalnog distanciranja i zdravstvene preporuke u KROKODILovom Centru.

Uz musaku, horiatiki salatu, grčku kafu, alvu i uzo, u maju smo razgovarali o savremenoj grčkoj književnosti, pre svega o delima Džefrija Judžinidisa, Margarite Karapanu, Odiseja Elitisa i Konstantina Kavafija.

U junu smo vam u okviru drugog Eat & Talk događaja predstavili specijalitete irske kuhinje i troje irskih autora. Uz razgovore o Edni O’Brajen i Sali Runi, proslavili smo i Bloomsday – 16. jun, dan u kojem je smeštem roman Uliks Džejmsa Džojsa. Autorka Lana Bastašić razgovarala je o irskoj književnosti sa Milicom Joksimović. Na meniju su bili Irish stew, Trídhathach salad, porter cake i Guinness pivo.

Eat & Read #3: Napulj predstavio vam je specijalitete napuljske kuhinje, kao i troje autora rođenih Napolitanaca čija dela prikazuju tri različita aspekta ovog italijanskog grada. Osim Paola Sorentina, Roberta Savijana i Elene Ferante, na meniju su bili i gnocchi napoletana, torta od krompira (gatto di patate), paradajz salata na napolitanski način i kasata.