Novi konkurs za Create In Residence!
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
3674
post-template-default,single,single-post,postid-3674,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Novi konkurs za Create In Residence!

Novi konkurs za Create In Residence!

CREATE IN RESIDENCE je multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut. Posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Program Create in Residence predstavlja novi model organizacije rezidencijalnih boravaka kroz saradnju partnera iz Švedske i iz Srbije, s fokusom na kulturnu razmenu, profesionalni i lični razvoj umetnika iz Srbije i Švedske, interdisciplinarni rad i pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specijalnosti organizacija koje će ih ugostiti.

Format rezidencijalnog boravka u okviru ovog programa tretira se kao važan instrument javne diplomatije i međunarodne saradnje. Ujedno to je i platforma kroz koju je sam format rezidencija stavljen u novi kontekst putem razvijanja novog modela saradnje koji može biti primenjen i u drugim kreativnim granama i geografskim oblastima. Program Create In Residence je “krovni” projekat koji će tokom svoje prve, pilot faze (septembar-decembar 2014.) bio fokusiran na tri centralne oblasti – književnost, strip i dizajn – kroz programe Writers in Residence i Designers in Residence.

Create In Residence se nastavlja i u 2015. godini. Srpski partneri na projektu su beogradska udruženja Krokodil (književnost i strip) i Nova Iskra (dizajn), a pored Švedskog instituta, švedski partneri su Baltički centar za pisce i prevodioce iz Vizbija (književnost), Švedsko udruženje za strip umetnost (strip) iz Malmea, a u sferi dizajna IASPIS, Stpln, Univerzitet u Malmeu i Form / Design centar.

create in

 

Udruženje KROKODIL s ponosom objavljuje konkurs za rezidencijalne boravke u Švedskoj namenjen piscima i strip-crtačima svih generacija i umetničkih stilova iz Srbije. Dva pisca i jedan strip-crtač biće u prilici da provedu po mesec dana na ostrvu Gotland u Baltičkom centru za pisce i prevodioce (pisci) i u Malmeu, u Švedskom udruženju za strip-umetnost (strip-crtač) tokom jeseni 2015.

Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT) je međunarodni rezidencijalni centar za pisce i prevodioce. Smešten je u hanzeatskom gradu Visbi na ostrvu Gotland u sred Baltičkog mora i nudi radni prostor, mesto međunarodnih susreta i stimulišuće okruženje za književne profesionalce. BCWT sačinjavaju dve kuće s 11 garsonjera-soba, bibliotekom na više jezika i zajedničkim prostorijama. Ova organizacija je ugostila više od 4200 pisaca i prevodilaca iz čitavog sveta. Izraženo u knjigama – preko 3500 knjiga je tu nastajalo, bilo da su pisane ili prevođene.

http://www.bcwt.org/user/bcwt/index2.html

Tokom boravka u Švedsko udruženje za strip-umetnost u Malmeu, umetnik dobija radno mesto u strip-studiju zajedno s drugim strip-profesionalcima. Takođe mu je omogućeno da uzme učešće u aktivnostima bliskim strip-stvaralaštvu, poput umrežavanja s drugim umetnicima, susreta, izložbi i festivala stripa.

http://serieframjandet.se/seriecenter/

Mesečne stipendije za obe rezidencije iznose 10.000 švedskih kruna, odnosno 1.100 EUR.
Program Kuća za pisce je započet oktobra 2012, a do sad je ugostio 30 autora iz 12 evropskih zemalja. Među njima je, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji sa Švedskim institutom i Udruženjem pisaca Švedske, u Beogradu boravilo i 8 autora iz ove nordijske zemlje i to iz oblasti fikcije, esejistike, publicistike, prevodilaštva i stvaralaštva za decu. Od 2014. godine Kuća za pisce uključila se u program Create In Residence, i prošle godine u Švedskoj su boravili pisci Bojan Babić i Jasmina Topić, kao i strip autor Saša Rakezić.
Aplikacioni online formular može se naći na adresi

http://tinyurl.com/createinresidence-literature

 

Konkurs je otvoren do 7. juna. Konačni rezultati konkurs biće objavljeni 22. juna.

https://eng.si.se/
http://kucazapisce.krokodil.rs/
www.novaiskra.com