Tanja Stupar Trifunović
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
4226
post-template-default,single,single-post,postid-4226,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Tanja Stupar Trifunović

Tanja Stupar Trifunović

BH-Tanja-Stupar-Trifunovic-(c)

Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, odsek za srpski jezik i književnost u Banjaluci. Do sad je objavila četiri knjige poezije, roman i knjigu priča. Radovi su joj nagrađivani i prevođeni na engleski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, danski i francuski.

Knjiga “O čemu misle varvari dok doručkuju” nagrađena je nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH 2007/08. i našla se u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award). Knjiga poezije “Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću” nagrađena je Književnom nagradom “Fra Grgo Martić” kao najbolja knjiga poezije u Bosni i Hercegovini u 2009. godini.

Roman “Satovi u majčinoj sobi” nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost (The European Union Prize for Literature), a bio je i užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze. Urednica je časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Putevi”.