Drugo veče festivala KROKODIL 2017
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15472
post-template-default,single,single-post,postid-15472,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Drugo veče festivala KROKODIL 2017

Drugo veče festivala KROKODIL 2017

Drugo veče programa festivala KROKODIL obeležio je susret tri legende jugoslovenske kinematografije Lordana Zafranovića, Želimira Žilnika i Srđana Karanovića.

Nakon, na pogled, sentimentalnog evociranja zajedničkih uspomena pred izlazak na scenu, posebno uzbuđenje publici priredio je razgovor u okviru drugog festivalskog sofa-intervju koji je sa Srđanom Karanovićem vodio filmski kritičar Ivan Velisavljević. “Moji filmovi su priče građanima Jugoslavije, osim Amerikanke u ostvarenju “Nešto između” kazao je Karanović. Dodao je da može da se seti svega nekoliko filmova jugoslovenske kinematografije u kojima junaci imaju etničko poreklo. “To je tek osamdesetih godina ušlo u modu u Jugoslaviji da se pita ko si i šta si. Pre toga niko nije pitao bilo koga za etničko poreklo,” kazao je Karanović. Analizirajući fenomen manipulacije u životu i profesiji, Karanović je kazao da smo svi manipulisani od rođenja: “Od odlaska u školu kroz život mnogi manipulišu našom percepcijom stvarnosti. Uostalom i filmska režija je jedan sladak oblik manipulacije. Kao reditelj često se osećate kao mađioničar koji žonglira vreme, likove kadrove… To se dešava stalno i svuda. Bivamo manipulisani ali i mi često manipulišemo druge. Svi me pitaju za film “Za sada bez dobrog naslova” da li je to ostvarenje o Kosovu, a ja ima govorim da je to film o manipulaciji. Ljubav Albanke i Srbina je u drugom planu,” kazao je Karanović nakon inserta iz ovog filma. Za njega nema dileme da film ne može mnogo da promeni u bilo kojem društvu i državi. “Dobar film natera ljude da razmišljaju. Mami im emocije. Inače nijedan film ništa nije promenio u nekoj državi, politici, društvu. Nikada nisam imao te iluzije da film menja svet” kazao je Karanović nakon čega mu se na sceni neplanirano pridružio kolega i prijatelj, jedan od najkontraverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole, Lordan Zafranović.

Fantastičan program druge večeri festivala KROKODIL nagovestio je Zoran Ferić čitajući odlomke iz svog romana Na osami pored mora. Nakon hrvatskog pisca pred nekoliko stotina poštovalaca vrhunske književnosti izašli su Ivan Ivanji, a potom uz glasne ovacije publike i norveški pisac Erland Lu. Ivanji je čitao odlomak iz svoje knjige Moj lepi život u paklu, dok je delove Luovog romana Kraj nama poznatog sveta oživeo glumac Ivan Jevtović. Norveški pisac se obratio potom publici naglasivši da svi koji imaju ambiciju da pišu o politici treba da “štancuju” političke panflete i da se ne zanose pisanjem romana: “Nije lako na 500 ili 600 strana pisati o politici. To je jako teško. Sa druge strane treba analizirati sve što se oko vas dešava. Videti ljude i njihove namere, ambicije i okolnosti u kojima pokušavaju da žive. Političke poruke često nemaju nikakve veze sa vrhunskom književnosću” kazao je Lu.

Treću godinu zaredom festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILa je Hemofarm fondacija s kojom od 2016. godine ujedinjujemo snage u projektu Najvažniji poziv, s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa. U okviru sinoćnjeg programa glumac Ivan Jevtović  čitao je iz knjige Tijelo njenog tijela Slavenke Drakulić o njenom iskustvu presađivanja organa koje je usledilo nakon inserta iz dokumentarnog filma Slavenka ili o boli hrvatskog dokumentariste Petra Krelje. Na gornjem platou amfiteatra svi posetioci bili su u mogućnosti da postanu ponosni vlasnici donorske kartice.

Posetioci su takođe bili u mogućnosti da na posebnom štandu potpisuju i Deklaraciju o zajedničkom jeziku, po prvi put uživo.Tokom dve večeri festival Deklaraciju je potpisalo preko stotinu posetilaca.

Festival KROKODIL zatvaramo danas debatnim programom u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Razgovor dve žive legende naše književnosti Ivana Ivanjia i Slobodana Šnajdera pod naslovom Senke – O nestanku folksdojčerske i jevrejske zajednice u Jugoslavijimoderiraće Igor Štiks danas od 18 sati. Završnicu ovogodišnjeg festivala KROKODIL predstavlja debata O Deklaraciji o zajedničkom jeziku i drugim demonima u kojoj učestvuju Snježana Kordić, Teofil Pančić, Dragan Markovina i Igor Štiks. Razgovor vode: Ana Pejović i Vladimir Arsenijević.

Festival KROKODIL 2017 podržali su: Hemofarm fondacija, književna mreža Traduki, S. Fischer Stiftung,  forumZFD, NORLA i Muzej Jugoslavije. Medijski partneri: Danas, Nedeljnik, Radio Laguna.