ZAJEDNIČKA ČITAONICA #9: REVOLUCIJA
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18611
post-template-default,single,single-post,postid-18611,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ZAJEDNIČKA ČITAONICA #9: REVOLUCIJA

ZAJEDNIČKA ČITAONICA #9: REVOLUCIJA

Deveti događaj u okviru projekta Zajednička čitaonica održan je u četvrtak, 20. februara u KROKODILovom Centru za savremenu književnost. Tema je ovog puta bila revolucija, a u razgovoru koji je vodio Igor Štiks učestvovali su i Maja Solar i Filip Balunović. Nastavili smo i saradnju sa DAH teatrom – ovom prilikom su glumice Ivana Milenović Popović i Ivana Milovanović izvodile odlomke iz predstave Zagonetka revolucije u režiji Dijane Milošević.

Razgovor je nakon izvedenog prvog segmenta iz predstave otvorio Igor Štiks uvodom o projektu Zajednička čitaonica i predstavljanjem sagovornika koje je pozvao da prokomentarišu odlomak koji su odgledali.

Maja Solar je istakla da je na nju jak utisak ostavio odabir revolucionarki čija su dela interpretirana u okviru predstave Zagonetka revolucije, kao i da se iz izvedenog odlomka vidi nasilje, što je prema njoj bitno za sam pojam revolucije, kao i da je sistem u kom živimo suština nasilja.

Filip Balunović se na ovo nadovezao govoreći o demonizaciji nasilja, u okviru revolucionarne borbe, od strane strukturnog nasilja, kao i o razračunavanju generacija koje su odrastale tokom šezdesetih i sedamdesetih u  sa nacifašističkiim pokretima u kojima su učestvovali njihovi roditelji. Nastavljajući na ovu temu istakao je pitanje zašto današnje generacije na našim prostorima ne postavljaju ista pitanja svojim roditeljima.

Važna tema u okviru razgovora bio i sam pojam revolucije – pitanje kakve sve revolucije postoje, da li je revolucija nužno pozitivna, kao i da li se time označava nešto što je zauvek promenilo stvari, a i pitanje zašto su neke revolucije uspele, a neke nisu. Gosti su se složili da treba povratiti originalno značenje ove reči koja je postala preiskorištena i koristi se i za najmanje promene čime gubi na značaju.

U toku večeri Maja Solar i Filip Balunović pročitali su i tekstove na temu revolucije po sopstvenom izboru – pesmu Pesnicima partizanaskog slovenačkog pesnika Karela Destovnika Kajuha i odlomak iz knjige Gde ste bili kad se spuštao mrak? autora Maria Levija.

Poslednji deo večeri bio je posvećen pitanjima publike.

Događaj je podržao Fond za otvoreno društvo, a ceo razgovor možete preslušati na stranici KROKODILovog podkasta.