KROKODILov podkast - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18111
page-template-default,page,page-id-18111,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

KROKODILov podkast

Od druge sezone događaja u KROKODILovom Centru sve razgovore, tribine, promocije koje ste propustili – ili one koji su vas toliko oduševili da biste želeli ponovo da ih čujete, možete preslušati na stranici KROKODILovog podkasta.

Promocija pesničke zbirke “Brid” Ilije Đurovića (16.11.2019)

Predstavljanje knjige pesama Ilije Đurovića BRID (Treći Trg i Srebrno drvo, Beograd, 2018). Učestvuju: Ilja Đurović, autor, Ognjen Aksentijević, urednik, i Srđan Gagić, urednik (moderator).

Promocija knjige Hrvoja Klasića “Crno na bijelo” (23.10.2019)

U sredu, 23. oktobra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost održana je promocija knjige “Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost” autora Hrvoja Klasića, poznatog hrvatskog istoričara koji je učestvovao u projektu udruženja KROKODIL “Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma.” Sa autorom je razgovarala istoričarka Dubravka Stojanović.

Promocija pesničke zbirke “Hajdelberg” Silvane Marijanović (18.10.2019)

Promocija zbirke pesama “Hajdelberg” Silvane Marijanović održana se u KROKODILovom Centru za savremenu književnost u petak, 18. oktobra. Na promociji su govorili autorka i urednik zbirke Aleksandar Šurbatović.

Balkan u pesničkom razgovoru: Tanos Gogos i Marija Dejanović (16.10.2019)

U okviru ovog razgovora predstavili smo pesničko stvaralaštvo Tanosa Gogosa i Marije Dejanović, osobenosti njihove poetike i načine prezentacije poezije u savremenom društvenom i tehnološkom kontekstu, ali i pričali o situaciji na pesničkoj sceni u regionu.

KROKODIL i Fondacija Hajnrih Bel: Gigantomahija (15.10.2019)

Filozof i književni kritičar Ivan Milenković i novinar i književni kritičar Teofil Pančić su u četrdesetpetominutnom diskusionom meču podeljenom u tri petnaestominutne runde raspravljali o osnovnoj temi – “Postoji li književnost bez politike (na primeru dodele Nobelove nagrade Peteru Handkeu)?” – kroz tri distinktne podteme:
1. Pisac ili delo?
2. Talenat ili etika?
3. Književnost i/ili angažman?

KROKODOKODIL predstavlja: Detinjstvo u stripu (11.10.2019)

U petak 11. oktobra održana je treća tribina u susret ovogodišnjem Festivalu dečje književnosti i ilustracije. O detinjstvu u stripu govorio je Aleksandar Zograf sa francuskim strip autorom Tijerijem Gitarom.

Veče sa Rumenom Bužarovskom u KROKODILovom Centru (10.10.2019)

Nakon njenog fenomenalnog nastupa na ovogodišnjem Festivalu KROKODIL, ponovo smo ugostili našoj publici dobro poznatu makedonsku autorku Rumenu Bužarovsku, ovog puta u KROKODILovom Centru. U inspirativnom razgovoru koji se ne sme propustiti sa Rumenom je učestvovao književni kritičar Ivan Milenković.

Promocija romana “Gegavac” Karin Peška (9.10.2019)

U sredu, 9. oktobra, družili smo se sa austrijskom spisateljicom Karin Peška čiji je roman prvenac „Gegavac“ nedavno objavljen i na sprskom jeziku (IK: Nojzac). S autorkom je razgovarala dr Nikolina Zobenica, profesorka na odseku za germanistiku na Univerzitetu u Novom Sadu, a u knjigu nas je uveo Miroljub Stojanović. Odabrane odlomke čitala je Danka Bajković, a o samom nastanku prevoda govorili su Relja Dražić, izdavač, i Paul Gruber, naučni saradnik na odseku za germanistiku Univerziteta u Flensburgu.

Lik i delo #16: Biljana Jovanović (7.10.2019)

Šesnaesto izdanje KROKODILovog formata Lik i delo posvećeno je Biljani Jovanović. O životu i delu ove istaknute, a danas donekle zaboravljene autorke i mirovne aktivistkinje razgovarali su prevodilac John Cox i književna teoretičarka Nađa Bobičić, razgovor vodi Tijana Matijević.

Lik i delo #15: Jurica Pavičić (2.10.2019)

U petnaestom izdanju KROKODILovog formata Lik i delo predstavljamo Juricu Pavičića – pisca, scenaristu, filmskog kritičara. Sa Juricom Pavičićem je u KROKODILovom Centru razgovarao Teofil Pančić, a razgovor je vodila Ana Pejović.