KROKODILov podkast - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18111
page-template-default,page,page-id-18111,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

KROKODILov podkast

Od druge sezone događaja u KROKODILovom Centru sve razgovore, tribine, promocije koje ste propustili – ili one koji su vas toliko oduševili da biste želeli ponovo da ih čujete, možete preslušati na stranici KROKODILovog podkasta.

Da li nam je potrebna Deklaracija protiv revizionizma? (19.1.2020)

Projekat “Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma”, započet 2018. godine, okupio je neke od najistaknutijih regionalnih istoričara s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a za jednu moguću zajedničku multiperspektivnu istoriografiju. U nedelju, 19. januara, članovi Radne grupe ovog projekta razgovarali su međusobno, ali i s prisutnom publikom o inicijativi da se sačini i u regionu objavi zajednička Deklaracija protiv istorijskog revizionizma. Da li nam je takav dokument potreban, šta je njegova osnovna namera, kome se on obraća, koje su glavne prepreke u ostvarivanju ciljeva njime definisanih – sve su to pitanja na koje su ugledni istoričari pokušali da odgovore u direktnoj komunikaciji s okupljenom publikom.

Sjaj i beda NIN-ove nagrade (18.1.2020)

Iz godine u godinu, NIN-ova nagrada neizostavno izazove ogromnu pažnju medija i javnosti u Srbiji, ali i u zemljama regiona s kojima delimo zajednički premda četvoroimeni jezik. Ova velika i ugledna književna nagrada nagrađen roman gotovo zagarantovano pretvara u bestseler, obezbeđuje mu dug vek u knjižarskim izlozima, a često i recepciju daleko van granica Srbije. Dva dana pred dodelu ovogodišnje NIN-ove nagrade razgovarali smo s dva laureata i jednim članom žirija o dobrim i lošim stranama ove nagrade te pokušali da zajednički rasvetlimo različite nedoumice koje u javnosti postoje vezano za kriterijum za dodelu ove nagrade, obim produkcije romana u Srbiji, rotaciju članova žirija, te važnost i ugled NIN-ove nagrade kako kod nas tako i u regionu te, takođe, u evropskom i svetskom kontekstu.

Zajednička čitaonica #8: Egzil (18.12.2019)

Osmi događaj u okviru projekta “Zajednička čitaonica” održan je u sredu 18. decembra u KROKODILovom Centru. Na osnovu teksta “Pisac u egzilu” Dubravke Ugrešić, Igor Štiks je s učesnicima razgovarao o večnoj temi egzila, o tome šta je ona značila nekad a šta danas i o tome kako se naše poimanje egzila menja s vremenom. Pored Semezdina Mehmedinovića i Lane Bastašić, razgovor je dopunila i sama Dubravka Ugrešić s kojom smo razgovarali putem Skypea.

Bettina Egger: Female Comic Authors – The New Energy (10.12.2019)

U utorak, 10. decembra KROKODILova decembarska rezidentkinja u Kući za pisce, austrijska strip autorka Betina Eger, održala je predavanje pod nazivom “Female Comic Authors: The New Energy”. Betina je kroz primere dela različitih strip autorki, uključujući i svoje radove predstavila istoriju i značaj ženskih autora u devetoj umetnosti.

Šta ste radili kada je pao zid? Tridesetogodišnjica pada Berlinskog zida (23.11.2019)

U novembru 1989. pao je Berlinski zid, a novembra 2019, na tridesetogodišnjicu događaja, Želimir Žilnik, Frank Bauman (direktor Goethe instituta) i Igor Štiks, koji je ujedno i moderator događaja, u KROKODILovom Centru razgovaraju o tome gde su bili i šta su radili kada je pao zid.

KROKODOKODIL predstavlja: Stvarnost u stripu (22.11.2019)

Na poslednjem tribinskom programu Festivala književnosti i ilustracije za najmlađe KROKODOKODIL moderator Aleksandar Zograf razgovarao je s teoretičarkom stripa Anicom Tucakov o stvarnosnom stripu kao jednom od najuzbudljivijih pravaca u savremenoj strip-produkciji.

Lik i delo #17: Slobodan Tišma (21.11.2019)

U sedamnaestom izdanju KROKODILovog formata Lik i delo predstavljamo Slobodana Tišmu – pisca i muzičara, dobitnika NIN-ove nagrade za književnost i osnivača kultnih bendova La Strada i Luna. Sa autorom je razgovarao Vladimir Kopicl.

Promocija pesničke zbirke “Brid” Ilije Đurovića (16.11.2019)

Predstavljanje knjige pesama Ilije Đurovića BRID (Treći Trg i Srebrno drvo, Beograd, 2018). Učestvuju: Ilja Đurović, autor, Ognjen Aksentijević, urednik, i Srđan Gagić, urednik (moderator).

Promocija knjige Hrvoja Klasića “Crno na bijelo” (23.10.2019)

U sredu, 23. oktobra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost održana je promocija knjige “Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost” autora Hrvoja Klasića, poznatog hrvatskog istoričara koji je učestvovao u projektu udruženja KROKODIL “Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma.” Sa autorom je razgovarala istoričarka Dubravka Stojanović.

Promocija pesničke zbirke “Hajdelberg” Silvane Marijanović (18.10.2019)

Promocija zbirke pesama “Hajdelberg” Silvane Marijanović održana se u KROKODILovom Centru za savremenu književnost u petak, 18. oktobra. Na promociji su govorili autorka i urednik zbirke Aleksandar Šurbatović.

Balkan u pesničkom razgovoru: Tanos Gogos i Marija Dejanović (16.10.2019)

U okviru ovog razgovora predstavili smo pesničko stvaralaštvo Tanosa Gogosa i Marije Dejanović, osobenosti njihove poetike i načine prezentacije poezije u savremenom društvenom i tehnološkom kontekstu, ali i pričali o situaciji na pesničkoj sceni u regionu.

KROKODIL i Fondacija Hajnrih Bel: Gigantomahija (15.10.2019)

Filozof i književni kritičar Ivan Milenković i novinar i književni kritičar Teofil Pančić su u četrdesetpetominutnom diskusionom meču podeljenom u tri petnaestominutne runde raspravljali o osnovnoj temi – “Postoji li književnost bez politike (na primeru dodele Nobelove nagrade Peteru Handkeu)?” – kroz tri distinktne podteme:
1. Pisac ili delo?
2. Talenat ili etika?
3. Književnost i/ili angažman?

KROKODOKODIL predstavlja: Detinjstvo u stripu (11.10.2019)

U petak 11. oktobra održana je treća tribina u susret ovogodišnjem Festivalu dečje književnosti i ilustracije. O detinjstvu u stripu govorio je Aleksandar Zograf sa francuskim strip autorom Tijerijem Gitarom.

Veče sa Rumenom Bužarovskom u KROKODILovom Centru (10.10.2019)

Nakon njenog fenomenalnog nastupa na ovogodišnjem Festivalu KROKODIL, ponovo smo ugostili našoj publici dobro poznatu makedonsku autorku Rumenu Bužarovsku, ovog puta u KROKODILovom Centru. U inspirativnom razgovoru koji se ne sme propustiti sa Rumenom je učestvovao književni kritičar Ivan Milenković.

Promocija romana “Gegavac” Karin Peška (9.10.2019)

U sredu, 9. oktobra, družili smo se sa austrijskom spisateljicom Karin Peška čiji je roman prvenac „Gegavac“ nedavno objavljen i na sprskom jeziku (IK: Nojzac). S autorkom je razgovarala dr Nikolina Zobenica, profesorka na odseku za germanistiku na Univerzitetu u Novom Sadu, a u knjigu nas je uveo Miroljub Stojanović. Odabrane odlomke čitala je Danka Bajković, a o samom nastanku prevoda govorili su Relja Dražić, izdavač, i Paul Gruber, naučni saradnik na odseku za germanistiku Univerziteta u Flensburgu.

Lik i delo #16: Biljana Jovanović (7.10.2019)

Šesnaesto izdanje KROKODILovog formata Lik i delo posvećeno je Biljani Jovanović. O životu i delu ove istaknute, a danas donekle zaboravljene autorke i mirovne aktivistkinje razgovarali su prevodilac John Cox i književna teoretičarka Nađa Bobičić, razgovor vodi Tijana Matijević.

Lik i delo #15: Jurica Pavičić (2.10.2019)

U petnaestom izdanju KROKODILovog formata Lik i delo predstavljamo Juricu Pavičića – pisca, scenaristu, filmskog kritičara. Sa Juricom Pavičićem je u KROKODILovom Centru razgovarao Teofil Pančić, a razgovor je vodila Ana Pejović.