KROKODILov podkast - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18111
page-template-default,page,page-id-18111,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

KROKODILOV PODKAST

Od druge sezone događaja u KROKODILovom Centru sve razgovore, tribine, promocije koje ste propustili – ili one koji su vas toliko oduševili da biste želeli ponovo da ih čujete, možete preslušati na stranici KROKODILovog podkasta.

Komadanje Andrića: Ivo Andrić u požaru svetova i rovovima interpretacija (13.10.2020)

U utorak, 13. oktobra u KROKODILovom Centru se održala diskusija o savremenim regionalnim zloupotrebama Ive Andrića u neknjiževne svrhe. Polemiku „Komadanje Andrića: Ivo Andrić u požaru svetova i rovovima interpretacija“ moderirala je Mirjana Stošić, profesorka Fakulteta za medije i komunikacije. Tema događaja proističe iz knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić, jedan evropski život“ koja je izazvala burne i oprečne reakcije širom regiona. O percepciji Andrića s nama je pričao upravo autor biografije, Mihael Martens, koji se iz Beča uključio preko Zooma. Kao drugi sagovornik, iz Splita mu se pridružio Nebojša Lujanović, autor još neobjavljene studije nacionalističkih tumačenja Andrićevog dela – „U rovovima interpretacija – strategija i tragedija nelegitimnog čitanja“.

Fourth Belgrade Debate on Europe: The Possibility of Europe 2.0 (30.8.2020)

Belgrade Debate on Europe 2020 entitled “The Possibility of Europe 2.0” has been held as the third and last evening of the KROKODIL literary festival on Sunday, August 30 at the open air arena in front of the Museum of Yugoslavia in Belgrade. It gathered together some of the most eminent European and regional intellectuals and experts from various fields (artists, writers, cultural workers, professionals and theoreticians, sociologists, historians, philosophers, activists etc.) In the framework of three distinct debate cycles we dealt with some of the most important questions that both Europe and the Europeans are facing today. The main underlying topic of the Fourth Belgrade Debate on Europe was the COVID-19 pandemic and its’ global and more particularly European implications.

Festival KROKODIL 2020 – Debatni program: Solidarnost (30.8.2020)

Treći dan Festivala KROKODIL počeo je debatnim programom koji obuhvata dve debate – Anti/fašizam i Solidarnost. Drugu debatu moderirala je Milena Berić sa kojom su razgovarale Olga Kavran i Anja Sinadinović.

Festival KROKODIL 2020 – Debatni program: Anti/fašizam (30.8.2020)

Treći dan Festivala KROKODIL počeo je debatnim programom koji obuhvata dve debate – Anti/fašizam i Solidarnost. Prvu debatu moderirala je Jelena Đureinović sa kojom je uživo razgovarao Igor Štiks, a online su se uključili Andrej Nikolaidis i Filip Balunović.

Festival KROKODIL 2020 – Drugo veče (29.8.2020)

U subotu, 29. avgusta od 20 sati održano je drugo veče Festivala KROKODIL 2020 kada je nastupilo devet autorki iz Srbije i regiona – Maša Seničić, Monika Herceg, Senka Marić, Rumena Bužarovska, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović, Magdalena Blažević, Luiza Buharova i Jasna Dimitrijević. Osim toga, predstavili smo i Oruđe delanja Biljane Đurđević u izdanju Besne kobile. Program je vodio Zed Zeldić Zed.

Festival KROKODIL 2020 – Debatni program: Osvajanje slobode (29.8.2020)

Drugi dan Festivala KROKODIL 2020 počeo je debatnim programom koji obuhvata dve debate – Između jezika i Osvajanje slobode. Drugu debatu moderirala je Mia David sa kojom su uživo razgovarali Dubravka Stojanović i Vladimir Simović dok se online uključila Božena Jelušić.

Festival KROKODIL 2020 – Debatni program: Između jezika (29.8.2020)

Drugi dan Festivala KROKODIL 2020 počeo je debatnim programom koji obuhvata dve debate – Između jezika i Osvajanje slobode. U prvoj uživo su uživo učestvovale Rumena Bužarovska i Silvija Monros, a online se javila Svetlana Slapšak, dok je program moderirao Vladimir Arsenijević.

Festival KROKODIL 2020 – Prvo veče (28.8.2020)

U petak, 28. avgusta od 20 sati održano je prvo veče Festivala KROKODIL 2020 kada je nastupilo devet autorki iz Srbije i regiona – Radmila Petrović, Maša Kolanović, Ana Vučković, Lejla Kalamujić, Suzana Tratnik, Lana Bastašić, Adelina Tršani, Olja Savičević Ivančević i Milica Vučković. Osim toga, predstavili smo i knjigu April u Berlinu Daše Drndić u izdanju Partizanske knjige i KCNS. Program je vodila Zoe Gudović.

Predstavljanje knjige “Put roditeljstva: Od mrvice do zvezde” (29.7.2020)

U sredu, 29. jula u KROKODILovom Centru za savremenu književnost predstavili smo knjigu “Put roditeljstva: Od mrvice do zvezde”, prvu knjigu u Srbiji koja se bavi detinjstvom prevremeno rođenog deteta, objavljenu u izdanju Kreativnog centra. Sa autorkom Milicom Lazarević Jekić razgovarala je Milena Berić iz Udruženja KROKODIL.

Eat & Talk #2: Irska (16.6.2020)

U utorak, 16. juna od u KROKODILovom Centru u okviru drugog Eat & Talk događaja predstavili smo specijalitete irske kuhinje i troje irskih autora. Ovog datuma slavi se Bloomsday – dan u koji je smešten roman Uliks Džejmsa Džojsa, a pored Džojsa razgovarali smo i o Edni O’Brajen i Sali Runi. Sa Lanom Bastašić o irskoj književnosti razgovarala je Milica Joksimović.

Završna konferencija i objavljivanje Deklaracije (CZKD, 13.6.2020)

U subotu 13. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju objavljena je Deklaracija “Odbranimo istoriju” na kojoj su radili neki od najeminentnijih istoričara iz Srbije i regionalnih zemalja u okviru projekta “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”. Na završnoj konferenciji projekta govorili su Vladimir Arsenijević u ime Udruženja KROKODIL, kao i dvoje članova Radne grupe koja je radila na Deklaraciji, Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin. Prikazane su i video izjave ostalih članova Radne grupe (Božo Repe, Husnija Kamberović i Tvrtko Jakovina), koji zbog stanja prouzrokovanim pandemijom virusa Kovid-19 nisu bili u mogućnosti da prisustvuju konferenciji.

Zajednička čitaonica #10: Grad (1.4.2020)

U sredu 1. aprila održan je prvi u nizu KROKODILovih online događaja – deseto izdanje Zajedničke čitaonice. Tema je ovoga puta bila Grad, a razgovor u kome su učestvovali Mia David i Dragan Markovina nadahnut je esejem Bogdana Bogdanovića “Čovek-Sarajevo”. Razgovor je vodio Igor Štiks.

Razgovor sa Davorinom Lenkom (12.3.2020)

U prvoj polovini marta gost naše Kuće za pisce u okviru projekta Ulysses’ Shelter bio je slovenački pisac Davorin Lenko. U četvrtak 12.3. od razgovarali smo sa Davorinom o romanu na kom trenutno radi, kao i njegovim već objavljenim delima. Razgovor vodi Milica Joksimović, a održan je na engleskom jeziku.

Miljenko Jergović u KROKODILovom Centru (26.2.2020)

U sredu, 26. februara u KROKODILovom Centru za savremenu književnost predstavili smo dve knjige Miljenka Jergovića objavljene u izdavačkoj kući Booka – Herkul i Selidba. Sa autorom je o romanima razgovarao književni kritičar Ivan Milenković.

Zajednička čitaonica #9: Revolucija (20.2.2020)

U četvrtak, 20. februara u KROKODILovom Centru je održan deveti događaj u okviru programa Zajednička čitaonica. Tema je ovoga puta bila revolucija o kojoj je Igor Štiks razgovarao sa Majom Solar i Filipom Balunovićem. Odlomke iz predstave “Zagonetka revolucije” Dah Teatra u režiji Dijane Milošević, izvodile su glumice Ivana Milenović Popović i Ivana Milovanović.

Lektira MILICA magazina: mogući tokovi ženske književnosti (18.2.2020)

U utorak, 18. februara u KROKODILovom Centru smo ugostili redakciju MILICA magazina, kao i spisateljicu Anu Vučković, urednicu izdavačke kuće Štrik Ljubicu Pupezin i profesorku srpskog jezika i književnosti u Filološkoj gimnaziji Vesnu Crepuljarević. One su razgovarale o tome zašto se izvesni naslovi decenijama zadržavaju u nastavnim programima, šta je to što čini formalnu i neformalnu lektiru koja bi trebalo da nas oblikuje, u edukativnom i emotivnom smislu i predložile hrabriju literaturu za noćne stočiće. Publika je takođe bila pozvana da pročita odlomke iz tekstova koji su njih oblikovali.

Dva prevoda jedne knjige – Zanimanje oca Sorža Šalandona (17.2.2020)

U ponedeljak 17. februara u KROKODILovom Centru su Jelena Stakić i Danijela Pejčić iz Udruženja književnih prevodilaca Srbije razgovarale sa našom prvom gošćom u Kući za pisce 2020. godine, Majom Ručević, koja u Beogradu boravi u okviru projekta Ulysses’ Shelter. Tema razgovora su dva prevoda romana “Zanimanje oca” autora Sorža Šalandona koji je kod nas u prevodu Jelene Stakić objavila izdavačka kuća Geopoetika, a u pripremi je hrvatsko izdanje u prevodu Maje Ručević.

Predstavljanje romana “Bunker Patka” Mirjane Đurđević i Branka Mlađenovića (24.1.2020)

Bunker Patka, novi roman tandema Đurđević – Mlađenović vodi nas u predratnu Jugoslaviju, u osvit Drugog svetskog rata. I dok na međunarodnoj diplomatskoj sceni ključa papazjanja nalik današnjoj, mali ljudi ne sanjaju šta im se sprema. Gde male ljude u romanu reprezentuje iščašena povratnička porodica čikaških moonshinera srpskog porekla, oličena u Anđelki i njena tri slabo funkcionalna muža, koje neki čitaoci poznaju iz romana Bunker swing, prvog dela možda-bude-trilogije Bunker. Kako god, oni su desetak godina stariji, mada ne i mudriji, porodica se uvećala, a posao prešao u legalne tokove. Glavna briga im je kako da pozicioniraju svoja sremačka vina, za promenu legalna, na beogradsko mondensko tržište. Mondenski Beograd u ovim biznisima, opet, reprezentuju stvarni muškarci i žene, slučajno ili namerno skrajnuti u budžake zvanične istorije. Urnebesna i strašna kombinacija, budući da znamo šta je usledilo. Nakon zaraznog smeha, koji prati čitaoca do poslednje stranice, ostaje knedla u grlu. Jer istorija je zatočenica mentaliteta…

Da li nam je potrebna Deklaracija protiv revizionizma? (19.1.2020)

Projekat “Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma”, započet 2018. godine, okupio je neke od najistaknutijih regionalnih istoričara s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a za jednu moguću zajedničku multiperspektivnu istoriografiju. U nedelju, 19. januara, članovi Radne grupe ovog projekta razgovarali su međusobno, ali i s prisutnom publikom o inicijativi da se sačini i u regionu objavi zajednička Deklaracija protiv istorijskog revizionizma. Da li nam je takav dokument potreban, šta je njegova osnovna namera, kome se on obraća, koje su glavne prepreke u ostvarivanju ciljeva njime definisanih – sve su to pitanja na koje su ugledni istoričari pokušali da odgovore u direktnoj komunikaciji s okupljenom publikom.

Sjaj i beda NIN-ove nagrade (18.1.2020)

Iz godine u godinu, NIN-ova nagrada neizostavno izazove ogromnu pažnju medija i javnosti u Srbiji, ali i u zemljama regiona s kojima delimo zajednički premda četvoroimeni jezik. Ova velika i ugledna književna nagrada nagrađen roman gotovo zagarantovano pretvara u bestseler, obezbeđuje mu dug vek u knjižarskim izlozima, a često i recepciju daleko van granica Srbije. Dva dana pred dodelu ovogodišnje NIN-ove nagrade razgovarali smo s dva laureata i jednim članom žirija o dobrim i lošim stranama ove nagrade te pokušali da zajednički rasvetlimo različite nedoumice koje u javnosti postoje vezano za kriterijum za dodelu ove nagrade, obim produkcije romana u Srbiji, rotaciju članova žirija, te važnost i ugled NIN-ove nagrade kako kod nas tako i u regionu te, takođe, u evropskom i svetskom kontekstu.

https://www.mixcloud.com/UdruzenjeKROKODIL/sjaj-i-beda-nin-ove-nagrade-1812020/

Zajednička čitaonica #8: Egzil (18.12.2019)

Osmi događaj u okviru projekta “Zajednička čitaonica” održan je u sredu 18. decembra u KROKODILovom Centru. Na osnovu teksta “Pisac u egzilu” Dubravke Ugrešić, Igor Štiks je s učesnicima razgovarao o večnoj temi egzila, o tome šta je ona značila nekad a šta danas i o tome kako se naše poimanje egzila menja s vremenom. Pored Semezdina Mehmedinovića i Lane Bastašić, razgovor je dopunila i sama Dubravka Ugrešić s kojom smo razgovarali putem Skypea.

Bettina Egger: Female Comic Authors – The New Energy (10.12.2019)

U utorak, 10. decembra KROKODILova decembarska rezidentkinja u Kući za pisce, austrijska strip autorka Betina Eger, održala je predavanje pod nazivom “Female Comic Authors: The New Energy”. Betina je kroz primere dela različitih strip autorki, uključujući i svoje radove predstavila istoriju i značaj ženskih autora u devetoj umetnosti.

Šta ste radili kada je pao zid? Tridesetogodišnjica pada Berlinskog zida (23.11.2019)

U novembru 1989. pao je Berlinski zid, a novembra 2019, na tridesetogodišnjicu događaja, Želimir Žilnik, Frank Bauman (direktor Goethe instituta) i Igor Štiks, koji je ujedno i moderator događaja, u KROKODILovom Centru razgovaraju o tome gde su bili i šta su radili kada je pao zid.

KROKODOKODIL predstavlja: Stvarnost u stripu (22.11.2019)

Na poslednjem tribinskom programu Festivala književnosti i ilustracije za najmlađe KROKODOKODIL moderator Aleksandar Zograf razgovarao je s teoretičarkom stripa Anicom Tucakov o stvarnosnom stripu kao jednom od najuzbudljivijih pravaca u savremenoj strip-produkciji.

Lik i delo #17: Slobodan Tišma (21.11.2019)

U sedamnaestom izdanju KROKODILovog formata Lik i delo predstavljamo Slobodana Tišmu – pisca i muzičara, dobitnika NIN-ove nagrade za književnost i osnivača kultnih bendova La Strada i Luna. Sa autorom je razgovarao Vladimir Kopicl.

Promocija pesničke zbirke “Brid” Ilije Đurovića (16.11.2019)

Predstavljanje knjige pesama Ilije Đurovića BRID (Treći Trg i Srebrno drvo, Beograd, 2018). Učestvuju: Ilja Đurović, autor, Ognjen Aksentijević, urednik, i Srđan Gagić, urednik (moderator).

Promocija knjige Hrvoja Klasića “Crno na bijelo” (23.10.2019)

U sredu, 23. oktobra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost održana je promocija knjige “Bijelo na crno: Lekcije iz prošlosti za budućnost” autora Hrvoja Klasića, poznatog hrvatskog istoričara koji je učestvovao u projektu udruženja KROKODIL “Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma.” Sa autorom je razgovarala istoričarka Dubravka Stojanović.

Promocija pesničke zbirke “Hajdelberg” Silvane Marijanović (18.10.2019)

Promocija zbirke pesama “Hajdelberg” Silvane Marijanović održana se u KROKODILovom Centru za savremenu književnost u petak, 18. oktobra. Na promociji su govorili autorka i urednik zbirke Aleksandar Šurbatović.

Balkan u pesničkom razgovoru: Tanos Gogos i Marija Dejanović (16.10.2019)

U okviru ovog razgovora predstavili smo pesničko stvaralaštvo Tanosa Gogosa i Marije Dejanović, osobenosti njihove poetike i načine prezentacije poezije u savremenom društvenom i tehnološkom kontekstu, ali i pričali o situaciji na pesničkoj sceni u regionu.

KROKODIL i Fondacija Hajnrih Bel: Gigantomahija (15.10.2019)

Filozof i književni kritičar Ivan Milenković i novinar i književni kritičar Teofil Pančić su u četrdesetpetominutnom diskusionom meču podeljenom u tri petnaestominutne runde raspravljali o osnovnoj temi – “Postoji li književnost bez politike (na primeru dodele Nobelove nagrade Peteru Handkeu)?” – kroz tri distinktne podteme:
1. Pisac ili delo?
2. Talenat ili etika?
3. Književnost i/ili angažman?

KROKODOKODIL predstavlja: Detinjstvo u stripu (11.10.2019)

U petak 11. oktobra održana je treća tribina u susret ovogodišnjem Festivalu dečje književnosti i ilustracije. O detinjstvu u stripu govorio je Aleksandar Zograf sa francuskim strip autorom Tijerijem Gitarom.

Veče sa Rumenom Bužarovskom u KROKODILovom Centru (10.10.2019)

Nakon njenog fenomenalnog nastupa na ovogodišnjem Festivalu KROKODIL, ponovo smo ugostili našoj publici dobro poznatu makedonsku autorku Rumenu Bužarovsku, ovog puta u KROKODILovom Centru. U inspirativnom razgovoru koji se ne sme propustiti sa Rumenom je učestvovao književni kritičar Ivan Milenković.

https://www.mixcloud.com/UdruzenjeKROKODIL/veče-sa-rumenom-bužarovskom-u-krokodilovom-centru-10102019/

Promocija romana “Gegavac” Karin Peška (9.10.2019)

U sredu, 9. oktobra, družili smo se sa austrijskom spisateljicom Karin Peška čiji je roman prvenac „Gegavac“ nedavno objavljen i na sprskom jeziku (IK: Nojzac). S autorkom je razgovarala dr Nikolina Zobenica, profesorka na odseku za germanistiku na Univerzitetu u Novom Sadu, a u knjigu nas je uveo Miroljub Stojanović. Odabrane odlomke čitala je Danka Bajković, a o samom nastanku prevoda govorili su Relja Dražić, izdavač, i Paul Gruber, naučni saradnik na odseku za germanistiku Univerziteta u Flensburgu.

Lik i delo #16: Biljana Jovanović (7.10.2019)

Šesnaesto izdanje KROKODILovog formata Lik i delo posvećeno je Biljani Jovanović. O životu i delu ove istaknute, a danas donekle zaboravljene autorke i mirovne aktivistkinje razgovarali su prevodilac John Cox i književna teoretičarka Nađa Bobičić, razgovor vodi Tijana Matijević.

Lik i delo #15: Jurica Pavičić (2.10.2019)

U petnaestom izdanju KROKODILovog formata Lik i delo predstavljamo Juricu Pavičića – pisca, scenaristu, filmskog kritičara. Sa Juricom Pavičićem je u KROKODILovom Centru razgovarao Teofil Pančić, a razgovor je vodila Ana Pejović.