Bend Kal
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
2755
post-template-default,single,single-post,postid-2755,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Bend Kal

Bend Kal

 

kal band

KAL je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao  zapadni kritičari su nazvali Rock’n”Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006-te godine, kada su otpočeli svoju karijeru, do sada, u inostranstvu su odsvirali preko 400 koncerata. Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Dovoljno je reći da su svirali na festivalima poput Roskildea u Danskoj, Fuzion Festivala u Berlinu, Pepsi Sziget Festivala u Budimpešti kao i na domaćem EXIT Festivalu.

U USA su bili 2006. i 2008. godine gde su obišli sve značajnije klubove poput Joe’s paba u Njujorku, gde su svirali svi najznačajniji svetski muzičari poput Leonard Cohen-a, David Byrne-a, Richard Thompson-a, Dolly Parton, Sinead O’Connor, Norah Jones, Youssou N’Dour-a, David Gilmore itd. Na USA turneji 2008.  godine odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, Gogoll Bordello-m, bendom koji je svirao sa Madonom na Global Warmingu u Londonu.

Producent oba njihova albuma je Mike Nielsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Underworld, Snow Patrol, The Cure, Jamiroquai, itd.