Peti KROKODOKODIL u epizodi: PUTOVANJE U SREDIŠTE KNJIGE - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
16296
post-template-default,single,single-post,postid-16296,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Peti KROKODOKODIL u epizodi: PUTOVANJE U SREDIŠTE KNJIGE

Peti KROKODOKODIL u epizodi: PUTOVANJE U SREDIŠTE KNJIGE

Čudovišni festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL održava se po peti put u petak 17. novembra od 13 sati u Omladinskom pozorištu Dadov (Desanke Maksimović 6).

Naziv ovogodišnjeg KROKODOKODILa – „Putovanje u središte knjige“ ujedno i nagoveštava ovogodišnju temu a to je obrada teme putovanja i sticanja iskustva kroz putovanje u klasičnom i savremenom književnom stvaralaštvu za decu.

 

Uz pomoć glumaca iz pozorišta Dadov biće prikazane sledeće knjige:

  1. AUTOBIOGRAFIJA, Branislav Nušić  Ilustracije: Bob Živković
  2. DOKTOR PROKTOROVA VREMEPLOVNA KADA, Ju Nesbe Ilustracije: Ana Petrović
  3. BRAT VUK, Karla Maja de Almeida Ilustracije: Antonio Žorž Gonsalveš
  4. GALEB DŽONATAN LIVINGSTON, Ričard Bah Ilustracije: Boban Savić Geto

 

Namera festivala je da dočara snagu i lepotu književnog stvaralaštva na multimedijalan način, ujedno otkrivajući nove aspekte komunikacije s najmlađima. Kao i do sada, festival se sastoji od glavnog programa i pratećih radionica sa najmađima. Drugu godinu zaredom organizovana su i predavanja za odrasle (studente, nastavnike, profesore, bibliotekare, književne kritičare, roditelje i drugu kulturnu javnost):

  1. Književni kafe s Arminom Pongsom –  Predavanje za odrasle pod nazivom Moje knjige, moja putovanja (kako pišem knjige za decu, kako ih čitam svojoj publici, kako izvodim čitalačke koncerte…)

Petak, 24. novembar u 20 sati,

Goethe-Institut Beograd, Knez Mihailova 50.

Govori: pisac Armin Pongs.

  1. Radionica za učenike 5. i 6. razreda pod nazivom Zajedno na putu(o ukrštanju različitih životnih putovanja u jednom gradu, o putovanju dece izbeglica i migranata) 

Sreda, 29. novembar u 13 sati, 

Klub knjižara Kreativni centar u Beogradu, TC Eurocentar, ulaz iz Makedonske 30 ili Dečanske 5.

Učestvuju: Maša Avramović i Nina Stamenković (Udruženje C 31- Centar za razvoj kulture dečjih prava).  

  1. Predavanje za odrasle pod naslovom Putovanje u književnosti za decu

Četvrtak 30. novembra u 19 sati,

Klub knjižara Kreativni centar u Beogradu, TC Eurocentar, ulaz iz Makedonske 30 ili Dečanske 5.

 Govori: doc. dr Jelena Panić Maraš. 

  1. Radionica za učenike 7. i 8. Razreda pod nazivom Putovanje za devojčice, a što da ne, i za dečake (po knjizi „Furam feminizam“)

Četvrtak, 7. decembar u 13 sati,

Klub knjižara Kreativni centar u Beogradu, TC Eurocentar, ulaz iz Makedonske 30 ili Dečanske 5.

Vodi: spisateljica Lamija Begagić. 

Festival KROKODOKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK –Obrazovanje i kultura, uz pomoć omladinskog pozorišta Dadov, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanjakao i odgajanje nove čitalačke publike. Prvi KROKODOKODIL bavio se odnosom pisca i ilustratora u knjigama za decu. Drugi festival za centralnu temu imao je žanr strave i užasa, s podnaslovom „Kako pobeći iz horor priče“. Treći se zvao „Biblioskop“ i predstavio je domaće knjige za decu po kojima su snimljeni filmovi. Četvrti festival za osnovnu temu imao je bajku, a nosio je naziv „Kako su Lola i Ivica spasili bajke“. Zaštitni znak festivala KROKODOKODIL bio je multitalentovani i večno mladi Raša Popov koji ove godine po prvi put neće biti s nama i već nam mnogo nedostaje.

Peto izdanje festivala KROKODOKODIL pomogla je Evropska mreža za promociju književnosti i knjiga TRADUKI.