Da li bi građanski protesti protiv vlasti u Srbiji trebalo da budu politički i po koju cenu?
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17134
post-template-default,single,single-post,postid-17134,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Da li bi građanski protesti protiv vlasti u Srbiji trebalo da budu politički i po koju cenu?

Da li bi građanski protesti protiv vlasti u Srbiji trebalo da budu politički i po koju cenu?

GIGANTOMAHIJA ili KROKODILov duel u tri runde na temu: “Da li bi građanski protesti protiv vlasti u Srbiji trebalo da budu politički i po koju cenu?”

KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST
KARAĐORĐEVA 43, ulaz sa stepenica iz bašte
30. januar sreda, 19:00h
Učestvuju: Janko Baljak i Igor Vuk Torbica.

Cena ulaznice i u pretprodaji i na vratima je 550 dinara s konzumacijom jednog pića po izboru.
Ulaznice se mogu kupiti u KROKODILovom centru počev od utorka 15.01 u 12 sati.

 

Protesti u Beogradu traju gotovo dva meseca. Čini se da su iznenadili i vlast i opoziciju. Građana je na ulicama iz subote u subotu sve više, znatno više nego što je bilo ko očekivao. Iako su protesti počeli zbog fizičkog napada na Borka Stefanovića, jednog od lidera opozicije, vrlo brzo su okupljanja i protestne šetnje subotom nadrasli taj prvobitni motiv.

  1. januara protesti su se prvi put održavali u Novom Sadu, Čačku, Boru i Zaječaru. I građani Niša i Šapca takođe su izašli na ulice. Već sledećeg dana protesti su organizovani u Kragujevcu, Beogradu i Prokuplju.

Dogovor organizatora protesta je da nema stranačkih obeležja i govora političara- Za sada opozicioni lideri to poštuju. Politički zahtevi još nisu formulisani ali protesti su usmereni protiv arogantnog ponašanja vlasti, gušenja slobodnih medija i velikog uvećanja nasilja kao mehanizma kojim se vlast, koristeći državni aparat, služi. Najzanimljivija je ipak reakcija iste te vlasti – od početnog negiranja da protesti imaju bilo kakvu političku težinu, Aleksandar Vučić i SNS sada poručuju da su spremni da saslušaju građane, ali da s opozicijom nemaju šta da razgovaraju.

U kom smeru će se stvari razvijati? Kakva je perspektiva protesta? Da li je neophodno ovakvo mirno građansko okupljanje građana pretvoriti u pokret a zatim političku stranku kako bi upravo ti građani na izborima zaista imali izbor? Ili valja političku podršku tražiti od opozicije kakvu imamo i koja ne uliva dovoljno poverenja da će osnovni zahtevi građana zaista biti poštovani i ispunjeni? Da li okupljanje oko određenog stranačkog programa zatvara i guši zdravu građansku angažovanost i demokratičnost društva? Kako rešiti taj elementarni paradoks današnjeg političkog trenutka? Da li građanski protesti imaju snagu da zaista naprave promenu u društveno-političkom ambijentu u Srbiji?

U sredu 30. januara u okviru popularnog formata „GIGANTOMAHIJA – KROKODILov Duel u 3 Runde“ o ovim vrelim temama debatovaće Janko Baljak i Igor Vuk Torbica.