Prva kiparska spisateljica u KROKODILovoj kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17179
post-template-default,single,single-post,postid-17179,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Prva kiparska spisateljica u KROKODILovoj kući za pisce

Prva kiparska spisateljica u KROKODILovoj kući za pisce

KROKODILova rezidencija za pisce tokom februara ugostiće savremenu kiparsku autorku beloruskog porekla Anetu Benzar. Ona je ujedno i 79. gošća koja boravi u KROKODILovoj rezidenciji, a prva autorka koja nam dolazi sa Kipra. U četvrtak 21. februara u 19 sati, Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL razgovaraće s Anetom o njenom stvaralaštvu i savremenoj kiparskoj književnosti. Razgovor će pratiti čitanje autorke.

Aneta Benzar je rodjena u Belorusiji. Završila je master studije engleske književnosti na Kings koledžu u Londonu. Tema master rada bili su joj lažni brakovi (brakovi sklapani radi vađenja boravišnih papira u stranoj državi).

Njena prva knjiga, I-stories, (koja izlazi na proleće 2019 u izdavačkoj kući Armida Publications) je zbirka eseja koja sakuplja migrantske i izbegličke glasove iz svih delova Kipra. Aneta je pesnikinja i slemerka u usponu. U poslednjih nekoliko godina dobila je različite književne nagrade, poput Nagrade Univerziteta u Nikoziji za mlade pesnike, za pesmu ‘20 Spaces’. Objavljivala je pesme u zemlji i inostranstvu. Poslednjih godina bila je i finalistkinja godišnjeg takmičenja slem pesnika na Kipru. Piše o migracijama, feminizmu i nasilju koje nad pojedincem vrši okruženje, država i režim.

Dolazak Anete Benzar se realizuje u okviru projekta READING BALKANS koji je kofinansiran od strane Evropske Unije programom Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije. Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.