Kosovski pisac Azem Deliju u KROKODILovoj kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
17220
post-template-default,single,single-post,postid-17220,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Kosovski pisac Azem Deliju u KROKODILovoj kući za pisce

Kosovski pisac Azem Deliju u KROKODILovoj kući za pisce

KROKODILova rezidencija za pisce tokom marta ugostila je mladog kosovskog autora Azema Delijua. On je ujedno i 80. gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji.

U četvrtak 14. marta Azem Deliju čitao je u KROKODILovom Centru pred beogradskom publikom u okviru susreta 20 mladih autora iz Srbije i Kosova. Azem Deliju učestvovao je i na panel diskusijama održanim u petak 15. marta od 11h pod nazivom U tuđim cipelama ili Kako jedni druge vidimo i u subotu 16. marta od 11h pod nazivom Novo vreme ili Sutra počinje sad.

Ovaj trodnevni skup ima cilj da doprinese uspostavljanju i održavanju stabilnih odnosa između Srbije i Kosova putem profesionalnih veza koje nadilaze okvire dnevne politike, kao što su književne i kulturne spone između autora i autorki mlađe i srednje generacije iz Kosova i Srbije, a koje konstantno otežavaju zajednička prošlost, političke prilike, kao i ogromna jezička barijera.

Azem Deliju rođen je januara 1996. u Srbici, Kosovo. Dok je studirao albansku književnost, dobio je nagradu “Izuzetni student” za prvu knjigu poezije “Sahrana kiše” (Onufri, Tirana, 2013). Veliki uspeh postigao je romanom “Ilegalni ljubavnik” (Onufri, Tirana, 2016) koji je preveden i na engleski jezik. I u drugim zemljama raste interesovanje za ovog pisca iz Kosova. Francuski mediji su ga nazvali “velikim piscem iz male zemlje” i “novom zvezdom evropske književnosti”.

Dolazak Azema Delijua se realizuje u okviru projekta READING BALKANS koji je kofinansiran od strane Evropske Unije programom Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije. Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.

KROKODILova kuća za pisce.

Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz 

mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.