Sedmi festival dečje književnosti i ilustracije KROKODOKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18153
post-template-default,single,single-post,postid-18153,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Sedmi festival dečje književnosti i ilustracije KROKODOKODIL

Sedmi festival dečje književnosti i ilustracije KROKODOKODIL

Centralni događaj sedmog dečjeg festivala KROKODOKODIL, predstava BUM! GRRR!! ŠKRIP!!! STRIP!!!! održaće se u utorak, 19. novembra u Pozorištu lutaka Pinokio. Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je stripu, a pored predstave i programa za decu i mlade uključuje i tribine za odrasle koje se održavaju u KROKODILovom Centru.

Festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODILpokrenut je 2013. godine i namenjen najmađim generacijama čitalaca u našoj zemlji. Festival je  formiran je oko premise da je od neizmerne važnosti doprinositi razvoju buduće čitalačke publike na dinamičan, sistematičan i kontinuiran način. Društva koja se ponose popularnošću čitanja jesu upravo ona koja imaju pažljiv i temeljan sistem formiranja navika kod dece i to od najranijeg detinstva. Festival kniževnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL ima za cilj da ostvari upravo to, i to korišćenjem različitih vizuelnih i audio materijala te dramaturgije, režije, dekora i mizanscena što rezultira mešavinom festivalskog i pozorišnog događaja uz uključivanje najsavremenije multimedije kako bi čitav događaj što bolje bio prilagođen osećaju za ritam i načelnom senzibilitetu najmlađe čitalačke publike. Prateći program festivala uključuje radionice za decu i opštu javnost, predavanja za stručnjake iz područja književnosti za decu kao i kreativne konkurse za najmađu publiku u čitavoj Srbiji. 

Tekst predstave za ovogodišnji KROKODOKODIL napisala je Jasminka Petrović, naša renomirana pripovedačica, performerka i savremena spisateljica za decu i mlade, a režiju potpisuje Vladan Đurković iz Pozorišta Pinokio, dok glumačku postavu čini ansambl Pozorišta Pinokio. Ulaz na predstavu je besplatan, a namenjena je učenicima od V do VIII razreda osnovne škole.

U KROKODILovom Centru su do sada održane tri tribine u okviru ovogodišnjeg KROKODOKODILA. O strip autorkama razgovarali su Jana Adamović, Ana Petrović i Aleksandar Zograf, o stripu u Japanu Bob Živković i Akira Tada, a sredinom oktobra ugostili smo i francuskog strip autora i ilustratora Tijerija Gitara. Tribinski program nastavlja se i nakon predstave – u petak, 22. novembra o stvarnosti u stripu govoriće Anica Tucakov i Aleksandar Zograf.

Festival organizuju Udruženje Obrazovanje i kultura i Udruženje KROKODIL, a omogućen je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovogodišnji festival KROKODOKODIL biće održan u okviru projekta SILO koji je podržan kroz program Creative Europe Evropske komisije. Ovaj projekat će evropsku književnost učiniti pristupačnom i dostupnom domaćoj publici. Program će uključiti organizacije i različite grupe građana u događaje koji obuhvataju njihovu svakodnevicu. Ovakvim pristupom svaki učesnik će se naći u ulozi pisca. Cilj ovakvog metoda je stvaranje društva  u kome svako postaje deo jedinstvene narativne zajednice. Tokom samog procesa, pisci će pomagati učesnicima da otkriju snagu i čari procesa pisanja.

KROKODOKODIL, festival književnosti i ilustracije za decu, pokrenut je 2013. godine.  Godišnjeg je karaktera i namenjen najmađim generacijama čitalaca u našoj zemlji.

Festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL formiran je oko premise da je od neimerne važnosti doprinositi razvoju buduće čitalačke publike na dinamičan, sistematičan i kontinuiran način. Društva koja se ponose popularnošću čitanja jesu upravo ona koja imaju pažljiv i temeljan sistem formiranja navika kod dece i to od najranijeg detinstva. Festival kniževnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL ima za cilj da ostvari upravo to, i to korišćenjem različitih vizuelnih i audio materijala te dramaturgije, režije, dekora i mizanscena što rezultira mešavinom festivalskog i pozorišnog događaja uz uključivanje najsavremenije multimedije kako bi čitav događaj što bolje bio prilagođen osećaju za ritam i načelnom senzibilitetu najmlađe čitalačke publike.