PRVI MARTOVSKI GOST U KROKODILOVOJ KUĆI ZA PISCE JE DAVORIN LENKO - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18615
post-template-default,single,single-post,postid-18615,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

PRVI MARTOVSKI GOST U KROKODILOVOJ KUĆI ZA PISCE JE DAVORIN LENKO

PRVI MARTOVSKI GOST U KROKODILOVOJ KUĆI ZA PISCE JE DAVORIN LENKO

U KROKODILovoj Kući za pisce tokom prve polovine marta boravi slovenački pisac Davorin Lenko koji je ujedno i 94. gost naše rezidencije za pisce. Davorin u rezidenciji boravi u okviru projekta Ulysses’ Shelter koji predstavlja mrežu rezidencija za pisce i prevodioce u pet evropskih država: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Grčka i Vels.

Davorin Lenko rođen je 1984. godine. Studirao je komparativnu književnost i teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i diplomirao 2012. godine. Autor je tri samostalna književna dela, kao i kratkih priča, pesama i eseja koji su objavljeni u svim uglednim slovenačkim književnim časopisima i na relevantnim veb portalima. Njegov debitantski roman Tela u tami je 2014. godine dobio dve nacionalne nagrade i preveden je na nemački jezik. Lenko je dobitnik dve radne i jedne obrazovne stipendije (Koju dodeljuje Javna agencija za knjigu Republike Slovenije), a njegovi tekstovi su objavljeni u više slovenačkih i stranih antologija. Od 2018. radi kao frilenser i posvećen je pisanju.

ULYSSES’ SHELTER: BUILDING WRITERS-IN-RESIDENCE NETWORK je druga faza projekta koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske komisije. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na pet evropskih država. Projekat i mreža rezidencija namenjeni su prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima. Rezidencije mogu doneti nove prilike za ostvarivanje kontakata s drugim autorima, prevodiocima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije. Njih prati i bogat program koji se sastoji od književnih aktivnosti namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim grupama.

Boravak Davorina Lenka u Kući za pisce podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.