Stotinu trideset i četiri velikih srca za Bebe superheroje! – Izveštaj o realizaciji humanitarne kampanje
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
21115
post-template-default,single,single-post,postid-21115,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Stotinu trideset i četiri velikih srca za Bebe superheroje! – Izveštaj o realizaciji humanitarne kampanje

Stotinu trideset i četiri velikih srca za Bebe superheroje! – Izveštaj o realizaciji humanitarne kampanje

Dragi prijatelji,

Pre svega želimo da vam čestitamo novogodišnje praznike i poželimo Srećnu novu godinu. Da vam 2022. godina bude godina najlepših promena, mira, ljubavi, solidarnosti i uspeha.

Sa 31. decembrom 2021. godine okončali smo seriju aktivnosti u okviru humanitarne kampanje Za bebe super heroje 2021. Ukupan iznos sredstava koje je zajednički nas 134 donatora I donatorki prikupilo iznosi 995,180.90 dinara što je čak tri puta više nego što smo prvobitno planirali. Ovo će omogućiti kupovinu većeg i boljeg sterilizatora ali i najhitniju kupovinu nedostajuće opreme Institutu za neonatologiju.

Ugovor sa Institutom za neonatologiju je potpisan u sredu 15. decembra 2021. godine što je bio poslednji radni dan direktorke Instituta dr Milice Ranković Jankovski koja je nakon ovog lepog događaja otišla u zasluženu penziju. Novac je Institutu prebačen iz dva dela i to 15. decembra i 30. decembra nakon prijema poslednje uplate donator u 2021. godini. Izveštaj o realizaciji kupovine opreme ćemo objaviti i zvanično čim se kupovina realizuje a po dosadašnjoj procedure to bi bio vremenski okvir od neliko nedelja kada Institut nama šalje zapisnik o utrošku sredstava.

Svečana humanitarna večera u cilju prikupljanja sredstava za nabavku novog sterilizatora za Institut za neonatologiju u Beogradu održana je 19. novembra 2021. godine od 19 sati u KROKODILovom Centru. Kupovinom karte za humanitarnu večeru Eat&Talk Argentina ali I ličnim doprinosom vas pedeset devetoro je pomoglo da se obezbede sredstva za nabavku novog sterilizatora. Na meniju, za koji je bio zadužen zvanični kuvar rezidencije Argentine u Beogradu Marko Mrvić, našli su se empanade s dva tipa nadeva (mleveno meso i vegetarijanska varijanta), pućero – čorbasto jelo s mesom i povrćem, servirano s parčetom faine (vrsta tanke proje od leblebijinog brašna) i sladoled s mlečnim karamelom (dulce de leche). Služilo se argentinsko crveno vino Malbec, a gosti su pili i tradicionalni Yerba Mate čaj. Tokom ove večeri predstavili smo dela troje argentinskih pisaca – Sesara Aire, Isidora Blajstena i Samante Šveblin. Odlomke iz njihovih knjiga čitaće glumac Branislav Trifunović. U razgovoru s Vladimirom Arsenijevićem učestvovao je ambasador Republike Argentine Nj. E. Osvaldo Narsiso Marsiko koji nam je predstavio specifičnosti argentinske kulture. Uživali smo I u koncertu tango ansambla Tanguango. Tradicionalno programsko veče zatvorili smo prodajnom aukcijom radova ilustratora, slikara i dizajnera koji su prethodnih meseci izlagali u KROKODIlovom Centru.

Ostale fotografije sa večere pogledajte OVDE

Šta vas sve od administrativnih poteškoća očekuje kada rodite bebu u 23. ili 24. nedelji trudnoće, kada se beba zakonski i medicinski smatra rođenom a ne pobačajem ali ostatak administracije koja sledi i proizlazi iz postojećih zakonskih normi i regulativa ovo ne prepoznaje. Povodom obeležavanja 17. novembra, Međunarodnog dana prevremeno rođene dece, u KROKODILovom Centru za savremenu književnost (Karađorđeva 43, ulaz sa Malih stepenica 1a) od 19 sati razgovarali smo na temu svih administrativnih izazova sa kojima se suočavaju roditelji dece rođene pre dvadeset osme nedelje gestacije. Ovi izazovi se odnose na probleme sa kojima se roditelji susreću pri:

1.     dodeljivanju imena detetu;

2.     pri otvaranju porodiljskog odsustva;

3.     pri podnošenju dokumentacije za dobijanje roditeljskog dodatka.

Sa Ljiljanom Živković, socijalnom radnicom Instituta za neonatologiju, razgovor je vodila Milena Berić, članica Upravnog odbora Udruženja KROKODIL, koja se 2019. godine porodila u dvadeset trećoj nedelji gestacije. Događajem u KROKODILovom Centru želeli smo da ukažemo na ove probleme i podignemo svest o neprilagođenosti zakonskih normi i regulativa činjenici da se dete rođeno u Srbiji nakon dvadeset druge nedelje gestacije medicinski smatra živo rođenim. Podsećamo da se u Srbiji svako četvrto dete rodi prevremeno.

Treća aktivnost održala se u nedelju 28. novembra u 10 sati kojom smo obeležili kraj trkačke sezone još jednom humanitarnom trkom u formi treninga #trčanjemprotivkovida! Trčali smo 7k, 15k I 21k na Dorćolu i Novom Beogradu i sav prihod od kotizacija donirali za nabavku novog sterilizatora Instituta za neonatologiju. Veliko hvala svima onima koji su juče trčali slušajući audio knjige na našoj humanitarnoj trci za bebe superheroje! Ukupno je trčalo 75 takmičara u Beogradu ali I na daljinu u deset gradova širom Srbije. Prvo mesto u kategoriji polumaraton osvojio je Milan Adnađ, drugo mesto Dejan Alargić a treće mesto Vladimir Arsenijević. Sva troje su trku završili za manje od dva sata. Prvo mesto u kategoriji 15 kilometara osvojio je Novica Stojanović, drugo mesto Goran Mutavdžić i njegov prijatelj Marko dok je treće mesto osvojila Jelena Radivojević. Prvo mesto u kategoriji 7 kilometara osvojio je Ivan Čurović a drugo i treće mesto Goran Stajić i Miodrag Janković. Posle trke u 13 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43/ulaz sa malih stepenica), gde se takođe nalazio start i cilj trke, održalo se i predavanje namenjeno srednjoškolcima a pod nazivom Ishrana i suplementacija kroz vežbanje koje je držao glavni koordinator trenera u AK RANNING Ivan Čurović. Predavanje možete da pogledate i putem YT kanala @KrokodilEngagingWords.

Sve fotografije sa trke pogledajte OVDE

Organizator trke je AK RUNNING. Podrška i koorganizatori trke su Savez za rekreaciju i fitnes Beograda i Udruženje KROKODIL. Partneri trke su Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, Abela Pharm, Esensa, Uniqa osiguranje, FitPass, BeneFit, DY nutrition, voda RAJ i Nike. Događaj se organizuje u okviru projekta Udruženja KROKODIL Patike za trčanje knjige za slušanje (evropskog projekta Be(P)Art.Grow with Arts) koji podržava Evropska komisija a čiji je implementacioni partner AK RUNNING.

Od početka leta 2020. godine prevremeno rođene bebe čije su majke zaražene korona virusom smeštaju se na beogradskom Institutu za neonatologiju. Veliki broj ovih mama, hospitalizovanih u Kovid porodilištima širom Srbije, mesecima nakon porođaja nije u mogućnosti da obezbedi mleko svojim bebama ali ni da ih uzme u naručje. U okviru delatnosti Instituta za neonatologiju, važnu ulogu ima Banka humanog mleka koja obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj majčino mleko nije dostupno. Na taj način im se obezbeđuje najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane. Ovo se mleko na svaka dva sata pasterizuje i služi u specijalnim sterilisanim flašicama namenjenim najsitnijim i najugroženijim bebama… sedam dana u nedelji, svakog dana u mesecu. Postojeći sterilizator star je preko dvadeset godina i servisira se gotovo jednom mesečno. Ovi servisi su izuzetno skupi i često jako drugo traju. Zbog starosti ovaj sterilizator postiže temperaturu samo do 80 stepeni i kapacitet mu je samo 80 flašica što nije dovoljno u postojećim epidemiološkim uslovima. Situacija je alarmantna. Kampanjom Za bebe super heroje 2021. Uspeli smo da prikupimo sredstva za kupovinu novog, većeg I boljeg sterilizatora ali I za kupovinu najhitnije potrebne opreme za Institut. Takođe smo omogućili osoblju Instituta za neonatologiju da obezbedi dovoljne količine mleka za sve najugroženije, prevremeno rođene bebe o kojima lekari i osoblje ove institucije brinu dvadeset četiri sata dnevno. Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. Tako se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi više od 4.000 takvih beba. Prevremen porođaj se definiše kao porođaj tri i više nedelja pre termina. Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem, a mnoge bebe izgube bitku za život. Bebe koje se rode pre vremena često imaju probeleme sa disajnim putevima, sluhom, vidom, poteškoćama u razvoju. Bebe koje su na svet došle ranije, u proseku, provedu prvih 50 dana života u Institutu za neonatologiju.

Ovom prilikom želimo da vam uputimo veliko hvala što ste svojim doprinosom pomogli realizaciju kampanje.

Spisak donator:

Bogdan Babić

Dragan Jekić

Aleksandra Vuković

Marija Radovanović

Bojana Miković

Milena Berić

Gordan Mandić

Katarina Marković Mandić

Dragica Lukić

Robert Čoban

Sanja i Stefan Mandić Rajčević

Nevena Krivokapić Martinović

Mila Todorović/Centar za bebe

Vladimir Ožegović

Predrag Karasović

Rada Radojević

Jovan Popivoda

Jelena Crnokrak

Srđan Đurović

Kristina i Petar Vranić

Narcisa Stanković

Miljana Petrović

Aleksandra Zdravković

Danijel Maksimović

Marija Vuković Biserko

Bridgewater Labs

Ambasada Republike Argentine

Havijer Čalian

NJ.E. Narsiso Marsiko

Marko Mrvić

Jovan Popivoda

Jonathan Pendelbury

Biljana Đurđević

Jelena Milićević

Igor Kordej

Radenko Adnađ

Agora izdavaštvo

Marijana Berić

Milan Adnađ

Anđela Ćulibrk

Gordan Mandić

Luka Martinović

Miša Stoiljković

Sara Mandić

Gordan Mandić

Marija Pasuljević

Stefana Pekez

Vladimir Arsenijević

Aleksandra Jelesijević

Branislav Trifunović

Kvintet Tanguango

Aleksandar Dmitrović

Spisak donatora/trkača:

Milan Adnađ

Vladimir Arsenijević

Aleksandra Paunović

Jelena Arsic

Ana Morokvašić

Marko Maričić

Novica Stojanovic

Gorana Vučićević

Jelena Savic

Amina Đerlek

Uros Jelicic

Ana Malešić

Ana Malešić

Aleksandra Markov

Morana Kristek

Dobrinka Vićentijević

Bojan Zivic

Dragana Krstec

Sava Veselinović

Daliborka Jović Stanković

Tamara Lakčević

Dejan Kecman

Ivan Stamenkovic

Zoran Markovic

Ena Vukčević

Tanja Milutinovic

Branislav Dušanić

Đorđe Rebić

Katarina Nikolic

Senka Đekić

Nenad Radovanović

Ivana Kalicanin

Ivana Kalicanin

Bojana Vlahović

Svetlana Stamenković

Bratislav Branković

Biljana Stanković

Goran Stajić

Ivana Djukic

Sonja Vukašinović

Milena Bogavac

jelena radivojevic

Biljana Rašić

Nemanja Pavlovic

Milan Šamerić

Tijana Ugrenovic

Aleksandra Vujovic

Ana Stojanović

Dejan Alargić

Горан Хаџи-Боричић

Jovana Mladenovic

Vesna Đoković

Dragan Grujić

Aleksandra Nikitović

GORAN MUTAVDZIC

Milan Šamerić

Milica Lazarević Jekić

Aleksandar Rakic

Branko Nikitović

Jelena Mackovic

Đorđe Samardžija

Branka Bojanic

Jovana Rakonjac

Danijela Stanković

Marea Grinvald

Milica Klanšček

Sara Prodanović

Marija Rajić

Tatjana Majstorović

Maša Vučković

Milena Berić

Ivana Drmanac

Ana Stojanović

Ivan Čurović

Bogdan Dončić

Aleksandra Jelesijević

Sara Mandić

Danijela Gašparac

Miodrag Jankovic

Danijela Nestorović

Sonja Vukašinović