Obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece: “postpartum prematuris”
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
19346
post-template-default,single,single-post,postid-19346,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece: “postpartum prematuris”

Utorak, 17. novembar od 19h

KROKODILov Centar 

Karađorđeva 43 (ulaz sa Malih stepenica)

Broj gostiju je ograničen i rezervacije su obavezne preko e-mail adrese office@krokodil.rs

U utorak 17. novembra od 19 sati već tradicionalno obeležavamo Svetski dan prevremeno rođene dece. U to ime, pozivamo vas da nam se pridružite u KROKODILovom Centru i na ΥΤ kanalu Krokodil Engaging Words u razgovoru pod nazivom “Postpartum Prematuris”. 

S mladom aktivistkinjom i novinarkom Lanom Nikolić razgovaraće Milena Berić iz KROKODILa. Govoriće se o tome sa čime se sve suočavaju prevremeno rođene bebe i njihovi roditelji nakon otpusta iz medicinske ustanove, kao i o tome koji su to životni izazovi koji ih dalje čekaju. 

Tokom novembra meseca Udruženje KROKODIL lansiralo je digitalnu kampanju sa ciljem podizanja svesti o prevremnom rođenju. Poznati, ali i manje poznati novinari, blogeri, slikari, influenseri i dr. snimili su video u kome podsećaju na neke od ljudi koji su ostavili najveći trag u istoriji čovečanstva, a rođeni su prevremno.

U obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici u celom svetu. Ovaj dan je od 2011.godine uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreću prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. Tako se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi više od 4.000 takvih beba.

Prevremen porođaj se definiše kao porođaj tri i više nedelja pre termina. Prevremeni porođaj je ozbiljan zdravstveni problem, a mnoge bebe izgube bitku za život. Bebe koje se rode pre vremena često imaju probeleme sa disajnim putevima, sluhom, vidom, poteškoćama u razvoju. Bebe koje su na svet došle ranije, u proseku, provedu prvih 50 dana života u Institutu za neonatologiju.

Rezervišite vaša mesta putem email adrese office@krokodil.rs

Vidimo se!