Saopštenje povodom godišnjice agresije na Ukrajinu / HRABROST: PROIZVEDENO U UKRAJINI / СМІЛЙВІСТЬ: ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
23466
post-template-default,single,single-post,postid-23466,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Saopštenje povodom godišnjice agresije na Ukrajinu / HRABROST: PROIZVEDENO U UKRAJINI / СМІЛЙВІСТЬ: ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ

Saopštenje povodom godišnjice agresije na Ukrajinu / HRABROST: PROIZVEDENO U UKRAJINI / СМІЛЙВІСТЬ: ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ

Dragi prijatelji,

U petak 24. februara od 15 sati Udruženje KROKODIL, i Delegacija EU u Srbiji kao i Ambasada Ukrajine u Srbiji organizovali su panel diskusiju pod nazivom Rat u Ukrajini i njeni građani. Sa ukrajinskim književnicama Anom Lucjuk i Inom Volosevič, koje su boravile u KROKODILovoj kući za pisce razgovarali su Vladimir Arsenijević i Milena Berić.

Link za praćenje – na srpskom jeziku: https://youtube.com/live/RWUMF4ZjKyw

Link za praćenje – na engleskom jeziku: https://youtube.com/live/ByAvq8ysoBE

Od početka otvorene ruske agresije na jednu suverenu evropsku državu – Ukrajinu, prošlo je tačno godinu dana. Ona je rezultirala ogromnom ljudskom patnjom, materijalnim i ljudskim stradanjem, talasom izbeglica ali i globalnom krizom; ekonomskom, političkom i društvenom. Rezultirala je zabrinutošću i nestabilnošću na svim nivoima koje je čovečanstvo čvrsto verovalo da se osnivanjem Ujedinjenih nacija 1945 godine nikada neće ponoviti.

Mi u Srbiji smo u poslednjh godinu dana morali da se suočimo s manifestacijama negativnog nasleđa koje je u ovom društvu prisutno decenijama. Posebno onim koje proizlaze iz hronične nespremnosti našeg društva da se suoči s prošlošću i nespremnosti za rešavanje najvažnijih političkih i društvenih pitanja. Sve to je samim početkom Putinove ratne kampanje u Ukrajini izazvalo dramatičan porast podrške ruskoj okupaciji kao i zabrinjavajuće ispoljavanje fanatične putinofilije u Srbiji te novi talas povratka krajnje desnim teritorijalnim i identitetskim fetišima i zabludama koji su na našim prostorima po pravilu uvodili državu u nove konflikte i krvave ratove.

U Udruženju KROKODIL, svi naši članovi, prijatelji i simpatizeri bili smo od samog početka odlučni da idemo drugim i drugačijim putem rešeni da, u onoj meri u kojoj su nam to naše mogućnosti dozvoljavale, pomognemo ukrajinskim građanima zatečenim u dramatičnoj i često veoma tragičnoj realnosti rata i razaranja. Rešeni da saosećamo, pokažemo solidarnost i pružimo pomoć snažno verujući da je to jedan jedini ispravni put.   

Od sakupljanja pomoći za Gradski perinatalni centar u Harkovu kom smo početkom juna prošle godine lično dopremili neonatalne respiratore i značajne količine drugih najhitnijih potrepština, preko posvećivanja naše rezidencije za pisce ukrajinskim književnim stvaraocima u egzilu do oslikavanja zida u blizini KROKODILovog Centra u međuvremenu višestruko vandalizovanim portretom kvintesencijalne ukrajinske pesnikinje Larise Petrivne Kosač, poznatije kao Lesja Ukrajinka, održavanja čitavog niza programa posvećenih deci i mladima izbeglim iz Ukrajine, književnosti, kulturi ali i društvenim i političkim pitanjima ove zemlje te otvaranja vrata našeg centra raznim formalnim i neformalnim organizacijama, skupinama i pojedincima koji su angažovani u okviru malog ali izuzetno šarolikog i rastućeg mirotvornog pokreta u Srbiji.

Upravo sledeće nedelje krenućemo na put ka istoku Ukrajine noseći malu ali važnu humanitarnu pomoć namenjenu Socijalnom centru u mestu Bliznjuki a time noseći i poruku ljubavi i solidarnosti od strane čak tri stotine četrdeset i pet naših građana. U povratku dopremićemo iz Kijeva četiri stotine naslova za prvu biblioteku na ukrajnskom jeziku u našoj zemlji koju je omogućila mala mreža srpskih izdavača. Želimo da verujemo da se stvari i u Srbiji iz dana u dana menjaju. Želimo da verujemo da i mi doprinosimo ovoj promeni. Želimo da verujemo u odgovornije, empatičnije i bolje društvo.    

Danas kada se okončava prva godina agresije, te prva godina maratonske izdržljivosti i hrabrosti svih ukrajnskih građana jasno je da se kraj još uvek ne nazire i da je sada više nego ikada neophodno da svi ljudi dobre volje, svi koji saosećaju s građanima zemlje nepravedno napadnute od strane višestruko moćnijeg suseda, nastave s aktivnostima podrške kako bi život naših ukrajinskih prijatelja u ovim teškim trenucima bio barem delimično olakšan.