FESTIVAL KROKODIL 2017.
Festival Krokodil 2017. Pripitomiti Tamu
FESTIVAL, KROKODIL, KNJIZEVNOST, PISCI, UMETNOST,
15484
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15484,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

 FESTIVAL KROKODIL 2017.

–  KROKODIL NA PUTU OKO SVETA –

KAD

16. 17. i 18. jun 2017. godine – Beograd

GDE

Beograd – Amfiteatar ispred Muzeja istorije Jugoslavije

Debatni program: CZKD, Birčaninova 21

UČESTVUJU

Lamija Begagić, Svetlana Slapšak, Zoran Ferić, Ivan Ivanji, Srđan Karanović, Igor Štiks, Snježana Kordić, Erlend Lu, Dragan Markovina, Teofil Pančić, Borka Pavićević, Olja Savičević Ivančević, Sven Popović, Goran Tarlać, Slobodan Tišma, Lordan Zafranović i Aleksandar Zograf – Vode: Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenić, Ivan Velisavljević i Dragan Kremer – KROKODIL Radio: Mjehur na mreži

Deveto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom PRIPITOMITI TAMU održano je 16, 17. i 18. juna. Večernji program festivala – 16. i 17. juna – tradicionalno je održan na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije (Botićeva 6), dok je dnevni-debatni program – 17. i 18. juna – održan u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

 

Na devetom izdanju festivala predstavio nam se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

 

Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala KROKODIL došao nam je Lordan Zafranović, jedan od najkontroverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole.

 

Druge festivalske večeri, takođe u okviru sofa-intervjua, razgovarali smo s još jednim čuvenim rediteljem čije se stvaralaštvo takođe vezuje za Prašku školu, Srđanom Karanovićem, o njegovom filmskom i televizijskom delu.

 

Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL, predstavili smo i spisateljicu i mirovnu aktivistkinju Svetlanu Slapšak, dobitnicu Vitalove nagrade za 2017. godinu za književno delo Ravnoteža.  

 

Istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder čitao je iz svog najnovijeg romana Doba mjedi, velike sage o sudbini folksdojčera na prostoru bivše Jugoslavije, za koji je 2016. dobio najveću regionalnu nagradu Meša Selimović.

 

Ivan Ivanji, koji je preko dvadeset godina bio prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu, čitao je iz svog poslednjeg romana Moj lepi život u paklu, u kome se osvrće na svoj život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.

 

Roman Pjevač u noći, istančana ljubavna priča, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagrađivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savičević Ivančević, još jedne od učesnica devetog festivala KROKODIL, objavljen je i u Srbiji. Autorka je predstavila kako ovo delo tako i poetsku zbirku Mamasafari.

 

Lamija Begagić jedna je od najistaknitijih mladih autorki iz BiH. Na devetom festivalu KROKODIL predstavila je svoj prvi roman U zoni, storiju o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u trideset petoj godini i novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi.

 

 

Zoran Ferić čitao je iz romana Na osami pored mora koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma. Zoran Ferić ima sjajnu percepciju na čitavom prostoru zajedničkog jezika a ovaj njegov roman u Srbiji je objavila izdavačka kuća Booka.

 

U okviru devetog izdanja KROKODIL festivala predstavili smo još i monografiju Ogledala Lune kojom je ovoj muzičkoj grupi konačno dat zasluženi položaj jednog od najznačajnijih bendova ranih osamdesetih. Pored Slobodana Tišme, pevača ovog benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi su govorili i njeni autori Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić.

 

Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf proveo nas je kroz svet Malih otkrića što je i naziv njegove zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis Vreme.

 

Na delo Biljane Jovanović, jedne od začetnica feminističkog pravca u jugoslovenskim književnostima sedamdesetih godina, skrenuli smo pažnju kroz osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romana, Pada Avala i Psi i ostali.

 

Krokodilov rezidencijalni program za pisce aktivan je od 2012. godine i do sad je u njemu boravilo pedeset pet pisaca iz osamnaest zemalja. Kroz razgovor s trenutnim gostom rezidencije, mladim hrvatskim autorom Svenom Popovićem, ukazali smo na važnost ovog programa za kontinuiranu kulturnu razmenu u okviru regiona ali i čitave Evrope.

 

Osim sofa-intervjua, nastupa, čitanja te muzičkih i glumačkih performansa, festival KROKODIL je i ove godine organizovao raznolike tribine u okviru kojih smo se bavili najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive umetnosti i kulture. Debatni program održan je 17. i 18. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

 

Treću godinu zaredom festival je imao i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm fondacija s kojom od 2016. godine ujedinjujemo snage u projektu PRODUŽI ŽIVOT, s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa. I ove godine smo kroz interesantne programe skretali pažnju na neophodnost doniranja organa i pozivali posetioce festivala da postanu vlasnici donorskih kartica.

 

Programe su vodili i moderirali: Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenić, Ivan Velisavljević, Igor Štiks i Dragan Kremer.

 

 

……

Festival KROKODIL 2017. podržali su: Hemofarm fondacija, književna mreža Traduki, S. Fischer Stiftung, forumZFD, NORLA i Kabinet.

Medijski partneri: Danas, Nedeljnik i Radio Laguna.