FESTIVAL KROKODIL 2019.
FESTIVAL KROKODIL 2019.
krokodokodil, krokodil, festival, knjizevnost, pisci, kultura, region, krokodokodil, konferencije, debata, evropa, mladi, pozoriste, ilustracija,
17903
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17903,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

 FESTIVAL KROKODIL 2019.

–  11. FESTIVAL –

KAD

07 – 09. jun 2019. godine – Beograd

GDE

Beograd – Kombank dvorana, Dom omladine
Debatni program: CZKD, Birčaninova 21

UČESTVUJU

Laslo Krasnahorkai, Svetislav Basara, Goran Marković, Miljenko Jergović, Zoran Kesić, Vladimir Tabašević, Georgi Gospodinov, Lana Bastašić, Jan Vagner, Bojan Babić, Ana Ristović, Rumena Bužarovska, Marija Barnas i mnogi drugi.

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstavili su se i dobitnik NIN- ove nagrade za 2018. godinu Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić, te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac Goran Marković. Mišel Uelbek, koji je takođe trebalo da bude jedan od učesnika prve festivalske večeri, iz tehničkih razloga nije mogao da prisustvuje festivalu, ali je glumac Boris Isaković čitao odlomak iz Uelbekovog najnovijeg romana „Serotonin“.

 

Druge večeri festivala KROKODIL predstavio se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov i Lana Bastašić koja je čitala iz svog prvog romana Uhvati zeca, dok su Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno bili zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca. Vrhunac druge festivalske večeri bio je nastup Lasla Krasnahorkaija koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. S Markom Čudićem Krasnahorkai jerazgovarao o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta. U fokusu druge festivalske večeri bio je i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora, Miljenka Jergovića i Svetislava Basare. Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala bila je prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom „Grand Tour“ koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala njih dvojica su predstavili selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Barija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Program je vodila Mima Simić.

 

Debatni program održan je u subotu 8. juna i nedelju 9. juna od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U subotu 8. Juna u 12 sati KROKODILov debatni program otvorio je razgovor pod nazivom „Neighbors – Facing the present“. Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Lana Bastašić, Ferenc Cinki i Georgi Gospodinov razgovarali su o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka. O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govorila su od 14 sati neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope u okviru nastavka prezentacije velike antologije evropske poezije „Grand Tour“.

 

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna od 12 sati u okviru debatnog programa održana je panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvovali su Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

 

U nedelju 8. Juna od 19 sati u KROKODILovom centru se predstavila grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodila su četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima su kao voditelji učestovali renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosoba okupljeni unutar programa pod nazivom The Word Literary Forum.

 

Treću godinu zaredom festival KROKODIL imao je i humanitarni karakter. Ove godine predstavljena je humanitarna akcija „Za bebe superheroje“ i svi prisutni su pozvani da svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije. Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju – dr Hajdarpašić, dr Stojiljković, dr Jovanović, dr Kovačević i drugi – dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. Posvećenost, trud i ljubav ovih eksperata su bezrezervni i nemerljivi kao i njihova stručnost i savesnost.

……

Organizator festivala je Udruženje KROKODIL.
Festival su pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Turistička organizacija opštine Savski venac, Muzej Jugoslavije, Francuski institut, Gete institut, Austrijski kulturni forum, Prohelvetia Allianzkulturstiftung, Nemačka akademija za jezik i književnost, Evropska mreža za književnost i knjige Traduki, forum ZFD, CCFD Terres Solidaires, Booka, Geopoetika, Zepter, Prostoria.
Program festivala realizovan je u okviru Reading Balkans projekta koji je kofinansiran programom Kreativna Evropa Evropske unije i u okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – Podrška REKOM-u koji podržava Evropska unija.

Partneri festivala su: Festival evropske kratke priče, Goten, nezavisno Udruženje pisaca SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA, Polip festival i Bern ist überall.
Medijski partneri: Nedeljnik, Danas, City magazin, Laguna radio, Play radio
Tehnička produkcija: Marsh Creative Production.