ZA BEBE SUPERHEROJE - KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
18333
page-template-default,page,page-id-18333,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

ZA BEBE SUPERHEROJE

Festival KROKODIL je u okviru svog jedanaestog izdanja treću godinu zaredom imao i humanitarni karakter. U junu 2019. godine pokrenuta je kampanja “Za bebe superheroje” posvećena prevremeno rođenim bebama sa ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu neophodne opreme za Institut za neonatologiju.

Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. Tako se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi više od 4.000 takvih beba ili 11 svakoga dana.

Među njima je i Nora. Nora se rodila u dvadeset četvrtoj nedelji. Ekstremno nerazvijena, zajedno s timom doktora i sestara u Institutu za neonatologiju od tada se svakodnevno bori za život. Nora je naša mala superheroina.

Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju – Dr Hajdarpašić, dr Stoiljković, dr Jovanović, dr Kovačević i drugi – dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. Posvećenost, trud i ljubav ovih ljudi su bezrezervni i nemerljivi kao i njihova stručnost i savesnost.

Ali to ipak nije sve što je bebama superherojima potrebno. Aparati za veštačko disanje, respiratori, injekcione špric pumpe samo su neke od stvari koje nedostaju Institutu za neonatologiju.

Prvi deo humanitarne kampanje “Za bebe superheroje” počeo je za vreme Festivala KROKODIL u junu 2019. godine i trajao je do sredine jula 2019. kada je putem platforme donacije.rs prikupljeno više od 170.000 dinara.

Kampanja je nastavljena i tokom oktobra kada su poznate ličnosti učestvovale u humanitatnoj kampanji Igraj i pobedi u okviru emisije Među nama koja se emituje na TV Nova S, a gosti u prvoj emisiji bili su Vladimir Arsenijević i Milena Berić sa malom Norom. U ovom delu kampanje sakupljeno je 2500EUR.

U KROKODILovom Centru je 17. novembra obeležen Svetski dan prevremeno rođene dece i predstavljena knjiga “Put roditeljstva: Od mrvice do zvezde. Dnevnik mog prevremenog porođaja. Priručnik za roditelje.” autorke Milice Lazarević-Jekić, a tokom celog novembra nastavljena je kampanja prikupljanja novca za Institut za neonatologiju.

Udruženje KROKODIL je 22. decembra organizovalo dobrotvornu večeru za bebe superheroje, a sav prihod od večeri namenjen je Institutu za neonatologiju u Beogradu. Osim spisateljice Lane Bastašić koja je pevala i svirala na ukuleleu tradicionalne meksičke, katalonske i kubanske pesme, pisca Vladimira Arsenijevića koji je svirao gitaru i pevao, nastupio još i Marko Vidojković sa svojim imitacijama lokalnih političara kao i Sara Mandić, pijanistkinja, i Jelena Funtek, violinistkinja, koje su izvodile neke od najpopularnijih dela klasične muzike.

U okviru večeri svi prisutni su pozvani da učestvuju u prodajnoj aukciji umetničkih radova nekih od autora koji su prethodnih 14 meseci izlagali u KROKODILovom Centru, a sav prihod od prodatih dela takođe je namenjen Institutu za neonatologiju. Ukupno je prikupljeno 50000 dinara.

« of 58 »

Foto: Alex Dmitrović