Alek Popov
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
3746
post-template-default,single,single-post,postid-3746,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Alek Popov

Alek Popov

(Sofija, 1966).

alek slajd

Jedan je od najpopularnijih savremenih bugarskih pisaca. Piše romane, drame, eseje i kratke priče. Njegova uspešna debi knjiga Misija London, bazirana na iskustvima rada na mestu bugarskog atašea za kulturu u Londonu, prevedena je na šesnaest jezika. Po knjizi je 2010. godine snimljen i film, koji je postao najpopularniji bugarski film od revolucije iz 1990. godine. Variety je ovaj film nazvao “debitantskim fenomenom”.

Popov je osvojio mnoge književne nagrade, među kojima su najznačajnije nagrada Elijas Kaneti (za Black Box), zatim nagrade Helkon, Chudomir i nacionalna nagrada za dramu Ivan Radoev. Godine 2012. izabran je za dopisnog člana Bugarske akademije nauka u oblasti umetnosti, kao najmlađi član u istoriji te institucije. Član je odbora Bugarskog PEN centra, kao i član redakcije književnog časopisa Grata Bulgaria.

Nagrađivana knjiga The Black Box, njegov drugi roman, do sad je preveden na šest jezika, uključujući i engleski, a u Nemačkoj i Bugarskoj postao je bestseler. Sestre Palavejeve, njegov treći roman, osvojio je nagradu Helikon za najbolju proznu knjigu u 2013. godini, a preveden je na nemački pod nazivom Schneeweißchen und Partisanenrot. Ovaj roman u prevodu na srpski jezik objaviće Geopoetika krajem 2015. godine.