Asymptote u Beogradu / predstavljanje časopisa
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
4057
post-template-default,single,single-post,postid-4057,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Asymptote u Beogradu / predstavljanje časopisa

Asymptote u Beogradu / predstavljanje časopisa

U četvrtak 27.04. od 19 sati, u Parobrodu organizujemo predstavljanje online žurnala Asymptote, kao i razgovor o prevodnoj književnosti.

Nakon kratke prezentacije žurnala sledi razgovor na temu “Prevođenje kao portal svetske književnosti” koji će moderirati Ana Pejović, koordinatorka KROKODIL-a, i Mirza Purić, dopisni urednik Asymptote, a učestvuju Slavica Miletić, prevoditeljica i urednica u izdavačkoj kući Fabrika knjiga, Aleksandra Mančić, prevoditeljica i traduktološkinja, te Đorđe Božović, prevodilac i lingvista.

poster novi

Asymptote (www.asymptotejournal.com) je besplatni književni online tromesečnik koji nastoji da na jednom mestu u engleskom prevodu sakupi najbolju savremenu književnost iz celog sveta. Od 2011. godine do danas, na virtuelnim stranicama ovog časopisa izašla su prethodno neobjavljivana dela najpoznatijih svetskih imena, kao što su David Mitchell, Haruki Murakami, Can Xue, Yoko Tawada, te nobelovci Herta Müller, J.M. Coetzee, Imre Kertész, Czeslaw Milosz i José Saramago. Pored dela renomiranih autorki i autora, u magazinu je objavljen veliki broj radova mladih i/ili međunarodno neafirmisanih književnica i književnika iz celog sveta.

Za pet godina postojanja, žurnal je objavio prevode sa 81 jezika iz 102 zemlje. Uređuje ga i izdaje šezdesetočlana ekipa urednika, lektora, dizajnera, specijalista za multimediju i web sa pet kontinenata. U aprilu 2015. redakcija magazina dobila je nagradu Londonskog sajma knjiga za najbolju međunarodnu inicijativu na polju književnog prevođenja.

Magazin održava izuzetno čitan i popularan blog (http://www.asymptotejournal.com/blog/) na kojem svakodnevno izlaze eseji, kritike, intervjui, novosti iz sveta književnosti i književnog prevođenja i izveštaji sa književnih događaja, dok je utorak rezervisan za redovnu rubriku Translation Tuesday, u kojoj izlaze prevodi priča, pesama, odlomaka iz dužih proznih formi, itd. Translation Tuesday redovno preuzima ugledni britanski Guardian.

Ove godine Asymptote slavi pet godina postojanja organizovanjem događaja u Londonu, New Yorku, Rochesteru, Teheranu, Melbourneu, Manchesteru, Ottawi, Denveru, Chicagu, Buenos Airesu i Krakowu (spisak nije konačan). U saradnji s udruženjem KROKODIL, jubilej obeležavaju i u Beogradu, u prostorijama UK Parobrod, 28. aprila s početkom u 19 časova.

Link za FB event:

https://www.facebook.com/events/1025706317486009/

Trailer za novi broj Asymptote:

https://www.youtube.com/watch?v=mJF_ZNrK_pE