Mersedes Sebrian prva gošća iz Španije u KROKODILovoj kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
15419
post-template-default,single,single-post,postid-15419,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Mersedes Sebrian prva gošća iz Španije u KROKODILovoj kući za pisce

Mersedes Sebrian prva gošća iz Španije u KROKODILovoj kući za pisce

Književnica Mersedes Sebrian je aprilska gošća KROKODILove kuće za pisce. Ona je pedeset četvrta rezidentkinja u kući i prva gošća koja nam dolazi iz Španije.
Povodom njenog boravka organizovan je niz događaja namenjenih čitalačkoj publici u Srbiji. Na Univerzitetu u Kragujevcu 10. aprila održala je radionicu na temu pisanja putopisa. Nedelju dana kasnije, 20. aprila Mersedes Sebrian nastupiće u Crnoj kući u Novom Sadu od 19 časova dok će 25. aprila u Institutu Servantes učestvovati u programu ,,Don Kihot Multilingve. Javno čitanje Don Kihota”, gde će zajedno s još 100 poznatih ličnosti čitati ovo Servantesovo delo. Svaki od učesnika ovog događaja čitaće na svom jeziku. Dva dana kasnije, 27. aprila Mersedes Sebrian učestvovaće na događaju Servantesovog čitalačkog kluba gde će se čitati njene priče Qué inmortal he sido i Voz de dar malas noticias, objavljene u knjizi La nueva taxidermia.
Mersedes Sebrian je rođena u Madridu. Piše prozu, novinske eseje i poeziju, i prevodi s engleskog i francuskog. Tekstove objavljuje u novinama kao što su El País i La Vanguardia; kao i u časopisima poput Diario de Poesía (Buenos Aires), The Massachussetts Review, Revista de Occidente i Gatopardo. Njen književni svet ispituje, između ostalog, emocionalne veze koje ljudi razvijaju s predmetima. Bila je stipendistkinja u Residencia de Estudiantes de Madrid, u Španskoj akademiji u Rimu, kao i na rezidencijama za pisce u fondaciji Civitella Ranieri (Italija) i u Fondazione Santa Maddalena (Italija), između ostalih. Završila je master studije iz španskih i latinskoameričkih studija na Birkbeku (Univerzitet u Londonu) i Univerziteta u Pensilvaniji (SAD). Poslednji roman El genuino sabor (Pravi ukus) objavila je u junu 2014. izdavačka kuća Penguin-Random House Spain. Boravak Mersedes Sebrian u KROKODILovoj kući za pisce u Beogradu podržali su Acción Cultural Española i Erste banka.
KROKODILova kuća za pisce.
Razvijajući stabilne odnose s partnerima u zemlji, regionu i inostranstvu, a po ugledu na slične veoma popularne programe evropskih metropola, Udruženje KROKODIL osnovalo je prvi kontinuirani rezidencijalni program za pisce u Srbiji – KROKODILOVU kuću za pisce u kojoj od 2012. godine na stipendiranim mesečnim boravcima redovno žive i stvaraju autori iz mnogih regionalnih, evropskih a sve više i svetskih zemalja.